Bulvár

2008.11.07. 17:54

Másfél milliót kap a meghurcolt asszony

A magyar állammal szemben nyert pert Nagyné Mészáros Éva. A Legfelsőbb Bíróság jogerősen közel 1,5 millió forintos kártalanítást ítélt meg az asszony számára.

M. G.

Mint arról írtunk, 1998 áprilisának egyik éjjelén kommandósok jelentek meg a tiszasülyi gyermek- és anyaotthonban és — az általa gyámolítottak előtt — bilincsbe verve őrizetbe vették az intézmény vezetőjét, Nagyné Mészáros Évát. Komoly vádakkal — közokirat-hamisítással, számviteli törvény megsértésével, kényszerítéssel, személyes szabadság megsértésével, kiskorú veszélyeztetésével — illette az ügyészség. Közel nyolc évbe telt, míg jogerősen kimondta a bíróság: Nagyné minden vádpontban ártatlan.

Két éve megszólaltattuk Évát. Akkor elmesélte borzalmait. A történet gyökerei 1995-re nyúlnak vissza. — Akkoriban a cigány szociális központ vezetőjeként dolgoztam. Mivel az idő tájt több csecsemőgyilkosság is történt, felmerült bennem, hogy segíteni kellene a kilátástalan helyzetben lévő anyukákon és gyermekeiken. Ennek érdekében négyen létrehoztunk egy alapítványt, s 1996-ban pályázaton nyert pénzből megkezdte működését Tiszasülyön az anyaotthon. Aztán 1998. április 21-én éjjel jöttek a rendőrök. Éppen egy pályázaton dolgoztam, amikor elvittek. Néhány napig Csongrádon tartottak fogva, aztán huszonhárom napot a szolnoki rendőrségi fogdában töltöttem. Azt se tudtam, mi történik velem, olyan állapotba kerültem. Amikor kiengedtek, többször kezeltek a pszichiátrián. Öngyilkosságot is megkíséreltem — mondta akkor.

Éva és ügyvédje, dr. Tóth M. Gábor kártalanítási eljárást indítottak a magyar állam ellen, amelyet a napokban nyertek meg. A 23 napos meghurcolásért egynapi átlagra vetítve 65 ezer forintot ítéltek meg az asszony számára, amely az eddig ismert legmagasabb kártalanítási összeg. Igaz, ez nem kárpótolja, és még csak meg sem nyugtatja Nagyné Mészáros Évát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!