Bulvár

2009.02.04. 17:56

Elégtelen ellátás? - ide-oda vándorló ovisok

A rákóczifalvai óvodások egy részét hétfő óta másik óvodába viszik reggelenként. Az új helyet viszont túlzsúfoltnak találják a szülők. Ráadásul a két hely között szinte két óránként kell átkelniük az úttesten az óvónőkkel a gyerekeknek. A polgármester elmondta: az adott helyzetben a legideálisabb megoldásra törekedtek, s az egész akár egy sikersztori is lehetett volna.

Békési Brigitta

— Teljesen fel vagyunk háborodva! A gyerekeink hétfő óta új helyre járnak óvodába, amely véleményünk szerint nem felel meg az előrásoknak — mondta a rákóczifalvai Varcag Norbertné Andrea. — Úgy tudom, hogy van engedélye az óvodának, viszont csak huszonnégy, nem pedig negyvenhat gyermek számára. Kettő vécé van az épületben, márpedig egy ilyen kicsi gyerek nem tud várni, amíg sorra kerül. Az óvodások zsúfoltan töltik napjaikat, ha bármelyikük elesik, szerintem biztos, hogy egy szék vagy asztal sarkába üti magát.

Rendelkeznek a szükséges engedélyekkel

— A szükséges engedélyekkel rendelkezünk, az ÁNTSZ-engedélyünk már akkor megvolt, amikor az új épületbe átmentünk — közölte Horváth Ildikó, az óvoda igazgatója. — Érintésvédelmi szempontból is felülvizsgálták az épületet, a vízmintavételi vizsgálat eredménye is megfelelő volt. Az engedélyeztetés elindításakor igaz, hogy kevesebb volt a gyermeklétszám, mint jelenleg, de a törvény által előírt huszonötös létszámot nem léptük túl. Az élelmezés megoldása jelenleg folyamatban van, de a gyerekeknek nem kell messzire átmenniük, csak az út túloldalára ebédelni és minden esetben váltócipőt használnak.



— További problémát jelent, hogy a gyerekek napközben állandóan vándorolnak — vette át a szót a szintén helybéli Susa Lászlóné Anna. — Aki reggel hatra tudja csak hozni a gyermekét, annak a szemben lévő óvoda épületébe kell vinni a gyereket, átvinni a váltóruháját, váltócipőjét. Nyolc órakor átmennek a gyerekek az új helyükre, tízóraizni megint a másik épületben szoktak, majd visszamennek játszani. Az ebédhez ismét vándorolnak az úttest túloldalán levő épületbe, és most már ott is alszanak.  

— A gyermekek egyébként jól érzik magukat napközben, nem panaszkodhatunk az óvónőkre, ők a lelküket is kiteszik a kicsikért. Nem ők tehetnek arról, hogy nincs elég hely — folytatta Varcagné Andrea. — Mégis csak megoldást kellene találni valahogy a helyhiányra, sokáig nem maradhatnak ilyen körülmények között az óvodások.

— Csak azt nem értjük, hogy miért kellett új irodát kialakítani abban az épületben is, ahová hétfő óta visszük a gyerekeket, amikor az óvodások sem férnek el. Hiszen egy csoportszoba és egy fejlesztőszoba van csak az épületben — tette hozzá Gyüre Józsefné, akinek az unokája jár az óvodába. — Múlt hét pénteken délután kettő órától három óráig nézhettük meg a csoportszobát. Korábban erre nem volt lehetőségünk, pedig ezt decemberben is kértük. Akkor különböző indokokkal utasítottak el, például azzal, hogy nincs kéznél kulcs.

— Szeretnénk, ha megoldanák ezt a problémát, és a csoportlétszámnak megfelelő nagyságú helyen tudhatnánk a gyermekeinket napközben — szólalt meg Deákné Nagy Ágnes. — Nem vagyunk nyugodtak, mert napközben többször kelnek át az úttesten az étkezés miatt az óvodások.
Ottjártunkkor több más szülő is hozzászólt a témához. Mindannyian azt szeretnék, hogy a gyermekeiknek megfelelő méretű és felszereltségű helyet biztosítsanak az óvodában. Az óvónők munkájával viszont mindenki teljesen elégedett, és a gyerekek is jól érzik magukat napközben.  

— Egy dolog vezérelt minket, amikor áthelyeztük a gyerekeket az új épületbe, mégpedig az, hogy egyetlen szülő se veszítse el  munkahelyét amiatt, hogy nem tudja elhelyezni a gyermekét — tájékoztatott Tóth Lajos, Rákóczifalva polgármestere. — Az óvodának mindenre hivatalos engedélye van, és senkit, egyetlen óvónőt sem kértünk arra, hogy adják fel a szakma szabályait. Problémát jelent, hogy a központilag megfogalmazott előírások nincsenek mindig összhangban a finanszírozással. Tudjuk mi is, hogy szükség lenne további óvodai helyiségekre, amelyhez azonban nincsenek anyagi eszközeink. Amennyiben lehetőség lesz rá, azonnal pályázni fogunk. Másrészt meg van kötve a mi kezünk is, például egy óvodaudvart nem lehet teljesen beépíteni. Viszont az új helyen is van zárt udvar, ahol biztonságos körülmények között játszhatnak a gyerekek. A szülőkhöz mindig segítő szándékkal fordultunk. A célunk az, hogy a szülők jó helyen tudják a gyerekeiket. Az adott körülmények között a legideálisabb megoldásra törekedtünk. Ez az ügy is lehetett volna, igaz kicsi, de siker sztori. Mert mi történt? Hála a jó istennek több gyermek született Rákóczifalván mint korábban és ezért gyorsan bővíteni kellett az óvodai kapacitást. Az önkormányzat gyorsan és rugalmasan megoldotta, nem is embertelen körülmények között.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!