Bulvár

2009.03.18. 07:48

Szállásokat kínálnak a hatvan éve nem létező fürdőnél

Pihenés Kolopfürdőn: egy külföldi üzemeltetésű szállásfoglaló honlap szerint erre lenne lehetőségünk, ha náluk foglalunk szállást. Az már más kérdés, hogy Kolopfürdő már réges régen nem fogad vendégeket. De akkor ki és miért kínál szállást egy nem létező üdülőparadicsomban?

Bede Fatime Vivien

Világszerte ismert gyógyiszapot bányásznak a Tiszasüly és Kőtelek között található Kolopfürdőn. Egykor szanatórium, fürdő is működött a területen, azonban ma már csak a kitermelőkút és feldolgozóüzem jelzi az értékes kincs helyét.

Kíváncsiságból azonban a google-be beírtuk a kulcsszót:
Kolopfürdő. Nagy meglepetést okozott, amikor az első pár találat
szállásfoglaló cégek oldalaira irányított. Néhány külföldi üzemeltetésű honlap ugyanis jelenleg is hotelszobákat ajánl a nem létező fürdőnél és annak környékén. Így hát elhatároztuk, hogy szállást foglalunk. E-mailben érdeklődünk. Első levelünket magyarul írtuk, mert a cím angol volt ugyan, de az oldalon magyar nyelven is tudtunk böngészni. Sőt, a weblap alján felsorolták az általuk beszélt nyelveket, amelyek között bizony a mi anyanyelvünk is szerepelt. Érdeklődő ügyfélként örömmel elújságoltuk, hogy már ismerjük az ottani gyógyiszap kiváló hatásait, sőt már kaptunk is kezelést a budapesti Gellért fürdőben. Így kitalált, mozgásszervi betegséggel küzdő emberünk további információkat kért a szállás- és kezelési lehetőségekről. Pár nap múlva jött is a válasz: sűrű bocsánatkérések közepette megkértek, hogy írjunk angolul, franciául, németül, spanyolul, olaszul, hollandul, lengyelül vagy portugálul: tehát majdhogynem bármi más nyelven, ugyanis a mi nyelvünket nem értik.

Tehát másodjára is nekifutottunk a dolognak, immár angol nyelven, és feltettük kérdéseinket. Sőt, kiegészítettük azzal is, hogy adjanak tippet, az év mely periódusában célszerűbb a fürdőhöz utazni. Még aznap megérkezett a válaszlevél: „Kolopfürdőn nem tudunk szállást biztosítani, ám találtunk egy közeli szállodát Jászapátin.” Majd részletesen leírták, hogyan foglaljunk szállást az adott helyen, és ha bármi gondunk van, bátran keressük őket. Ha ezidáig nem lett volna egyértelmű, hogy itt valami nem stimmel, akkor itt kezdhettünk volna gyanakodni. Másik kérdésünket ugyanis, miszerint milyen fürdő üzemel Kolopfürdőn és milyen kezeléseket kaphatunk, ügyesen kikerülték.

Ezek után ujabb levelet küldtünk: miért hirdetnek szállási lehetőséget Kolopfürdőn, ha végül egy kilométerekkel odébb lévő település hotelét ajánlják? Tudnak-e többet mondani a szolgáltatásokról? Ugyanis nagyon szeretnénk odalátogatni, és igénybe venni a messze földön híres gyógyiszapos kezeléseket. Ekkor már nem tudták kikerülni a választ. Levelükben szabadkoztak, hogy ők nem tudnak tájékoztatást adni a fürdőről, ugyanis honlapjuk csak és kizárólag szállások foglalásával foglalkozik.

Tippeket viszont kaptunk: keressünk fel egy turisztikai irodát, hátha ott
tudnak válaszolni a kérdéseinkre. Azzal azonban nem foglalkoztak, hogy mi nem véletlenül náluk érdeklődtünk: hiszen ők ajánlanak szállást egy olyan helyhez, Kolopfürdőhöz, amely már régóta nem üzemel mint fürdő...

Kolop története

Az 1892-es évben Végess Sándor itatókutat ásatott kolopi birtokán. A
kifolyó iszapban megfürdött egy beteg bivaly, ivott a vízből is, majd
később teljesen meggyógyult. A monda-szerű történet szerint ezzel kezdődött a kolopi iszap sikere. Az ott nyert értékes kincset 1899-től államilag elismert gyógytermékként használják a gyógyításban. Később pedig híres budapesti gyógyfürdőkben is használni kezdték. A két világháború között szanatórium működött a kolopi birtokon. Repülőtér fogadta a légi úton érkezőket, és fogatok szállították át őket az intézménybe. Ám ez még nem minden, ugyanis fürdő is volt a területen. A közeli kiserdőben a mai napig megvannak egy ülőmedence maradványai. Kolop története 1951-ben zárult, amikor dr. Végess Árpádné felajánlotta a magyar állam számára a kitermelőhelyet. Ma pedig ott bányásszák az ország egyetlen tisztán ásványi eredetű gyógyiszapját.

szerint erre lenne lehetőségünk, ha náluk foglalunk szállást. Az már más

kérdés, hogy Kolopfürdő már réges régen nem fogad vendégeket. De akkor ki és miért kínál szállást egy nem létező üdülőparadicsomban? Bede Fatime Vivien -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!