Bulvár

2009.08.07. 13:42

Egy buszmegállóba költözött be négy gyermekével egy nő

A tószegi és a vezsenyi önkormányzat is segített már a nőnek és gyermekeinek. A helyzetük azonban nem javult, s még azt is érdemes átgondolni, hogy egyátalán melyik helyhatóság illetékes az ügyükben.

SZOLJON

— Nem lesz hol laknom — hívta fel szerkesztőségünket a közelmúltban egy fiatal hölgy. A négy gyermekes családanya honlapunknak elmondta, a vezsenyi házból, ahol eddig élt, ki kell költöznie. Egyébként tószegi lakos, az ottani önkormányzathoz már többször beadott kérelmet, hogy szociális lakást kapjon, de nem kap. Ahogy — úgy érzi — segítséget sem.
— Mit tehetek? Hová menjek a gyermekeimmel, akik közül az egyik beteg? — kérdezi a hölgy.

— Ez az asszony, ahogy ő is mondta, nem vezsenyi, hanem tószegi lakos. Mi segíteni akartunk rajta, amikor a gyerekeivel a vezsenyi buszmegállóban húzta meg magát, és hat hónapra hagytuk beköltözni egy akkor üresen álló önkormányzati lakásba — mondta a történtekről Hatvani Lajos vezsenyi polgármester. — Nem kértünk bérleti díjat, de hangsúlyoztuk: ez az állapot augusztus elsejéig szól! Ezt komolyan is vettük — tette hozzá a településvezető.
Az üggyel kapcsolatban természetesen megkerestük a tószegi önkormányzatot is.

— Korábban már lakott önkormányzati lakásban, de több százezres tartozást halmozott fel, nem fizette a lakbért, a közüzemi számlákat sem — közölte dr. Gyurizca Miklós polgármester. — A környéken élők aláírást is gyűjtöttek, mert a család nem tudott beilleszkedni közéjük. Ezért kellett kiköltöznie. Ezek után is többször segítettünk neki albérletet keresni, ám e helyekről is menniük kellett.

— A napokban azt mondta, talált egy új albérletet. Ahhoz azonban, hogy beköltözzön, kauciót kell fizetni, ezért jött az önkormányzathoz, hogy korábban vehesse fel a segély egy részét. Ezt is engedélyeztük, tehát mi egyátalán nem zárkóztunk el
a segítségnyújtástól.
Murányi—Rimóczi


Ki illetékes az ügyben?

Gyakorta felvetődik a kérdés, hogy egy önkormányzat meddig felel a települése lakóiért, s milyen fokú felelősséggel tartozik értük. E konkrét esetben kiegészül azzal a felvetéssel: melyik önkormányzat kompetenciájába tartozik a hajléktalansággal fenyegetett család?
A kérdést feltettük dr. Kerekes Editnek, az Észak-Alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal vezetőjének is. Ő egyértelműen azt mondta, hogy amennyiben van bejegyzett lakcíme a hölgynek, akkor a lakcím szerint illetékes önkormányzat az illetékes az ügyében. Az a helyhatóság, amelyiknél a rendszeres vagy más típusú szociálissegély-jogosultsága fennáll. Elsősorban onnan kérhet tehát segítséget a lakhatás megoldásához is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!