Bulvár

2009.08.04. 13:39

Élesített bombáktól félnek az uszodabontás közelében élők

Alighogy megjelent írásunk arról, hogy 22 tarackos, beélesített ágyúlövedéket találtak Szolnokon, a tiszaligeti sportpálya építese közben, égni kezdtek telefonvonalaink. Aggódó olvasók hívták szerkesztőségünket: hasonló építkezést megelőzően történik-e bármiféle tűzszerész vizsgálat.

Gelei József

— Komolyan mondom, megrettentem, mikor elolvastam az Új Néplapban és a Szoljon.hu-n megjelent, beélesített lövedékekről szóló írásukat — hívta szerkesztőségünket Tóth Istvánné Márta néni. — Én Szolnokon, a Verseghy parkban, a jelenleg bontás alatt álló Damjanich uszoda szomszédságában élek. Hetvennyolc éves vagyok, így tudom, mi zajlott ezen a környéken a II. világháború idején. A Tisza-híd miatt különösen frekventált területnek számított ez a rész, több tüzérségi állás is működött a parkban. Hol az oroszok, hol a németek lőtték innen a híd környékét.

Éppen ezért azt gondolom, még most is számtalan ágyúlövedék rejtőzhet a földben. Az uszoda bontása közben viszont olyan talajmunkák zajlanak, hogy időnként ide érezni a rengést. Mi lesz, ha a munkagép véletlenül úgy mozgatja meg a földet, hogy felrobban egy bomba? Megmondom, emberéleteket követelő tragédia! A tűzszerészek szerint olyan erejük van ezeknek a lövedékeknek, hogy a sportcsarnokot is lerombolnák. Gyanítom akkor a környékbeli lakóházak sem bírnák ki a robbanást.

De vajon jelentős talajmunkákat igénylő bontás vagy építkezés esetén kell-e bármiféle előzetes szakvéleményt beszerezni a terület tulajdonosának, illetve a kivitelezőnek?

— A rendőrségre nem tartoznak az ilyen ügyek — felelte érdeklődésünkre Veres Éva, a Szolnok Városi Rendőrkapitányság sajtómunkatársa. — Mi csak bejelentésre megyünk ki, s akkor is „csupán" a terület biztosítása a feladatunk. Lezárjuk a környéket, biztonsítjuk a helyszínt a tűzszerészeknek.

— Szakembereink csak akkor mennek ki bármilyen helyszínre, ha arra megkeresés érkezik — tudtuk meg Bekes Borbálálától, a Honvédelmi Minisztérium sajtóreferensétől. — Persze ha egy építkeztés közben találnak bármilyen gyanús, robbanásveszélyesnek vélt tárgyat, rögtön megkapjuk a riasztást, s azonnal mozgásba lép a gépezet. Amilyen gyorsan csak lehetséges, elszállítjuk és hatástalanítjuk a bombát.

Hogy a Damjanich-uszoda esetében történt-e bármiféle felkérés, arról a szolnoki tűzszerészeknél próbáltunk meg tájékozódni. — A legtöbb esetben azon múlik szakembereink megjelenése, hogy az építettők fontosnak tartanak-e egy előzetes helyszíni felmérést, vagy minden további nélkül belekezdenek a munkálatokba — válaszolta Terenyei Krisztina százados, a Különleges Műveleti Zászlóalj sajtóreferense. — Ez igazából egy szolgáltatás, melyre nem lehet kötelezni senkit sem, igaz, a felelősség is a kivitelezőé. A Damjanich-uszoda bontása kapcsán tűzszerészeink nem kaptak megkeresést, így mi nem végeztük semmiféle előzetes vizsgálatot. 


Már az uszoda építése során sem találtak bombát

A Damjanich uszoda, illetve annak területe Szolnok tulajdonában van. Az önkormányzat sajtóreferensét is megkerestük, vajon a városházán felmerült-e annak kérdése, hogy akár komolyabb tragédia is történhet
a bontás kapcsán.
— a SZERZŐDÉSBEN általában nem merül fel az a tétel, hogy ki végezze a terület esetleges lőszermentesítését. Ilyen esetekkel ugyanis ritkán találkoznak a felek — felelte érdeklődésünkre Pókász Endre.
— Megértem a környékbeli lakók félelmét, de szeretném megnyugtatni őket: az uszoda bontása során azt a területet ássák ki újra, ahol néhány évtizeddel ezelőtt egyszer már felépítették a létesítményt.
Akkor pedig nem találtak bombát, így most is kicsi
az esélye, hogy ilyen előfordulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!