Bulvár

2009.08.26. 08:56

Látogatók elől évek óta zárva a templom

A karcagi ortodox templomban volt a modell esküvője.

Daróczi E.

Lassan évtizede nem látogatható Karcagon, a Horváth Ferenc utcában található görög keleti templom. Pedig sokan szeretnék megnézni a műemléki védelem alatt álló templomot.

Két hete egy ortodox esküvőt tartottak itt, így akkor többen is megnézhették belülről a templomot. A templom gondnoka, Konstantin, Szentesen él. Míg az ifjú párra vártunk, ő mesélt a templomról. Kétszáz évvel ezelőtt érkeztek Karcagra azok a görög kereskedők, akik ősi vallásukat is féltve őrizték.

A görögök templomot II. József türelmi rendeletének megfelelően, 1781 után építhettek. A karcagiak 1793-ban fordultak templomépítési kérelemmel a Jászkun Kerülethez. Az engedély után a templomot Rabl Károly gyöngyösi építőmester építette és Szent György tiszteletére szentelték fel. Az épület kelet felé néz, félköríves szentéllyel, homlokzati toronnyal.

A műalkotások közül kiemelkedik a még eredeti állapotában álló nagyon míves ikonosztázion, melyet 1811-ben Jankovicz Miklós készített. Konstantintól megtudtuk, idén lesz még egy istentisztelet itt, s azon dolgozik, hogy jövőre már látogatható legyen a templom. 
A karcagi görög-keleti templomban fogadott örök hűséget Kalota Josif előtt Debreczeni Dóra modell és Kyrou Aristotelis.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!