Bulvár

2009.10.12. 07:51

Pipi is követi a motoros családi hagyományt

A Pipi becenévre hallgató, törökszentmiklósi Imre Cintia Melani kedvenc otthoni időtöltése a fiatalok körében mára hazánkban is egyre népszerűbbé váló quadozás.

Kiss Zoltán

A város vasúton túli részén élő, négyéves, óvodás kislány korát és nemét meghazudtoló bátorsággal kezeli és vezeti négykerekű mini terepmotorját. Az ifjú tehetséget a nyári szünidőben, illetve a kora őszi, jó időben sokat láthattuk motorja nyergében. A merész és talpraesett leányzót lapunk a közelmúltban családja körében kereste fel.

- A Bajcsy úti óvodába járok, középső csoportos vagyok, szeretem az óvónéniket és a dajkanéniket. Apukám szerelme és egy szem lánya vagyok. Futó Zsombor, Nagy Rita, Nagy Patrik és Czégény Bence a barátom –kezdte az érdeklődő kérdésekre adott frappáns válaszaival a beszélgetést a szőkésbarna hajú, copfos, sötétbarna szemű, mintegy egy méter magas, 25 kg-os, bájos, motoros palánta. Az óvodában csúszdázni, libikókázni és sétálni, a város játszóterein játszani, otthon pedig motorozni szeretek. A kürtős kalácsot, a főtt kukoricát, a fagylaltot és a jégkrémet fogyasztom igazán. A főtt ételek közül nem válogatok, de elsősorban a húsleves a kedvencem –tette hozzá határozottan Cintia.

 - Kislányunknak idén nyáron vásároltuk ezt a terepmotort. Negyedik születésnapja után, júliusban ült életében először ilyen járgányon. Amióta e motor benzingőze megcsapta, azóta szinte le sem akar szállni róla – vette át a szót Cintia édesapja, Imre Krisztián. Fiatal koromban nekem a crossmotorozás volt a hobbim. Többször is estem vele, de szerencsére mindig megúsztam komolyabb sérülés nélkül. A motorral való biztonságos közlekedést csemeténk esetében is elsőrendűnek tartjuk, ezért is vettünk számára külön motoros ruházatot, bukósisakot, és egyéb, a balesetmegelőzés szempontjából fontos kiegészítőket, felszereléseket. Szigorúan csak szülői felügyelet mellett, kevésbé forgalmas helyeken, kizárólag együtt gyakorolunk. A motor paraméterei is igazodnak a gyermek korához, hengerűrtartalma 50 cm3 alatt van, így rendszám sem kell rá, és a legnagyobb sebessége is mindössze 40-50 km/h –mondta az édesapa.

- Krisztián fiam autómentőként, jómagam pedig kamionmentőként és betegszállítóként dolgozunk -kapcsolódott a beszélgetésbe Cintia nagyapja, Imre István, aki maga is a teherautók, motorok, lóerők nagy szerelmese. A mindennapi munkánk során sajnos sok súlyos, illetve halálos közúti közlekedési balesetet látunk. A helyszíneken tapasztalt, sokszor megdöbbentő és szomorú látvány minket is számos esetben elgondolkodtat, hogy vajon hogyan lehetett volna elkerülni egy-egy ütközést vagy tragédiát. A tanulságokat magunkban természetesen mindig mi is levonjuk, és az évtizedek alatt összegyűjtött tapasztalatokat, elméleti és gyakorlati ismereteket a biztonságos közlekedés elsajátíttatása, a balesetek elkerülése érdekében már kicsi koruktól próbáljuk a gyermekekbe, illetve az unokába beleplántálni –emelte ki István.
 
Amint Cintia édesapja elmondta, a gyermekük szobája szekrényeinek polcain és fiókjaiban is játékautók, dömperek, kamionok sorakoznak. Érdekes, hogy lány létére sokkal jobban lekötik a villáskulcsok, a csavarhúzók, és az autók, mint a barby babák. Minden ami zúg, pöfög, vagy kerekeken gurul, az számára a világ legérdekesebb és legcsodálatosabb dolga.

Krisztián jövőbeli célja, hogy egy személygépkocsit pedálhosszabbítással átalakítson, és kislányát a vezetőülésbe helyezett gyerekülésből a gépkocsivezetés fortélyaira is megtanítsa, és egyúttal felkészítse a jogosítvány majdani megszerzésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!