Bulvár

2009.10.10. 08:38

Világrekordot állított fel a Csillag Születik rappere?

A 27 éves mezőtúri fiatalember már nyolc éve rapperkedik. Eredeti szakmája rendszerinformatikus, de nagy álma, hogy megéljen abból, amit jelenleg hobbiként űz: a freestyle rappelésből.

Mátyus Krisztina

— Mikor és minek a hatására kezdtél rapperkedni?

— Nyolc éve kezdtem bele. A barátaim mondták, hogy freestyle-ozzak egy házibulin. Én akkor még azt sem tudtam mi az, azelőtt sosem hallottam rapp zenét sem. Elmondták, hogy ez olyan, hogy mondanak nekem szavakat vagy valami témát és arra úgy rappelek mintha le lenne írva. A kifejezés igazából azt jelenti, hogy szabad stílus. Tulajdonképpen rögtönzés, improvizáció az egész, ugyanúgy mint a rappelés, csak abban tér el tőle, hogy ezt a helyszínen találom ki, rakom össze.

— Hogy csinálod ezt a freestyle-t, mennyire nehéz ez?

— A lényeg, hogy nagyon jól kell tudni a magyar szavakat, szinonímákat, kell, hogy legyen ritmusérzékünk, és nagyon gyorsan kell gondolkodnunk. Általában egy mondattal vagy kettővel előrébb gondolkodok mint amit kimondok. A szókincsemet is folyamatosan fejlesztem azzal, hogy nagyon sokat olvasok és feliratosan nézek filmeket.

— Vannak rendszeres fellépéseid?

— Természetesen, ahová meghívást kapok oda elmegyek. Ezek általában falunapok, városnapok, vállalkozók báljai, iskolai rendezvények, de egyszer voltam már esküvőn is. Jelenleg ebből élek most is, bár nem úgy keresek még ahogy szeretnék.

— Viszel-e valami egyedit a műsoraidba? Mennyi bennük az eredeti ötlet?

— Több fajta műsort is szoktam csinálni. Van témakérős, van az egy emberről végigrappelős. Szoktam projektorról focimeccset, gátfutást közvetíteni, úgy, hogy le van véve a hangja a felvételnek és akkor amit látok a projektoron azt rappelem el. De van, hogy filmjelenetet közvetítek, mesét mondok freestyle-ba. Ezekből egyedi ötletek, amiket én találtam ki azok a projektorosak és a mesemondás.

— Egyébként szoktál versenyekre járni?

— Természetesen. Életem legelső freestyle versenyén negyedik lettem. 2006-ban azonban az országos bajnokságot megnyertem. Ezeken kívül voltam kisebb megméretéseken, amiken általában mindig benne voltam az első háromban.

— Mit tartasz eddigi legnagyobb sikerednek életedben?

— A világrekordot, amit megdöntöttem. Csak sajnos senki nem tud róla Angliában. Ez úgy kezdődött, hogy jóban vagyok az Animal Cannibels-szel, és felajánlották, hogy segítenek nekem a világrekord kivitelezésében. Kiálltam az utcára, volt egy jegyzettömb velem szemben, amire a járókelők felírhattak szavakat. Én azokat a szavakat összeraktam és összefüggő szövegként elrappeltem. Kilenc és fél óráig csináltam, óránként öt perces szünetekkel. Sajnos nem készült a felvételből másolat és valahol Anglia és Magyarország között elakadt a kazetta. Így nem tudtam bekerülni a Guinnes-rekordok könyvébe. De nem adom fel, jövőre újra megpróbálom a Sziget fesztiválon, ahol 12 órát szeretnék freestyle rappelni.

— Térjünk rá a Csillag Születik című műsorra! Miért jelentkeztél?

— Valójában nem én jelentkeztem, hanem egy ismerősöm nevezett be. Miután felhívtak bementem a válogatásra. Átjutottam a harmadik rostán is, így benne lehetek az RTL Klub Csillag Születik c. műsorában szombaton. A zsűriknek szerencsére nagyon tetszett amit csináltam, és a közönségnek is, hiszen mindenki állva tapsolt nekem. Ez nagyon megtisztelő volt számomra, pedig egy ismerősöm sem volt, egyedül mentem a válogatásra.

— Milyen eredményre számítasz?

— Remélem a döntőig vagy legalább a középdöntőig eljutok.

— Mit gondolsz, mennyire változtatja meg az életed ez a műsor?

— Igazából mindenkinek megváltoztatja valamilyen szinten az életét. Minél tovább maradsz benn, annál többen fognak látni, annál többen kíváncsiak rád. Ha sikerül megfognom az embereket a műsorommal, akkor azt hiszem mindenképp és alaposan meg fog változni az életem.

— Milyen szintre szeretnél eljutni a rapperkedéssel az életben?

— Ha összejön ez a verseny, vagyis jól szerepelek akkor a menedzseremmel talán több fellépést tudunk szervezni. Olyan szintre akarok eljutni e téren, hogy akár meg is tudjak belőle élni ebből. Nem akartam feltétlenül sztár lenni. Falunapokon is mindenkivel beszélgetünk, autogramot osztunk, együtt főzünk, nekem ennyi elég volt. De ha másképp alakul az életem, hát annak is állok elébe.

Névjegy

Név: Veres Róbert
Lakhely: Mezőtúr
Hobbi: filmek, olvasás, rapp
Legjobb eredmény: 2006-ban az It''s rite freestyle battle országos verseny első helyezettje

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!