Bulvár

2010.06.21. 11:03

Szemtanúk szerint békaeső hullott a településre

Egy hét alatt kétszer is békaeső áztatta Rákóczifalvát. Az esetről a Szoljon.hu-nak beszámoló hölgy közölte, még soha életében nem látott ilyesmit azelőtt.

Szoljon.hu

— Nagyon zuhogott az eső vasárnap, és mikor kimentem a szabadba mindent vastagon beborított a két-három centiméteres békák tömege — meséli a rákóczifalvi Jobbágyné Incze Erzsébet. — Hogy megvalljam, nem nagyon lepődtem meg az eseten, mert az elmúlt héten szintén békák potyogtak, mikor ugyanígy esett az eső. Akkor éppen a falu másik végében — Rákócziújfalu irányában voltam — mentem az utcán, mikor valami elkezdett dobolni az esernyőmön. Akkor nagyon meglepődtem, mert azelőtt még nem láttam ehhez foghatót. De azok a békák sokkal nagyobbak voltak, mint amikkel most vasárnap lehetett találkozni. Amikor elmeséltem az ismerőseimnek, mindenki hitetlenkedett. Meg is néztem az interneten, hogy valóban létezik-e ilyen dolog máshol is, vagy egyedi esetről van szó. Aki tamáskodott, annak vasárnap bebizonyosodott, valóban békaeső esett — tette hozzá az asszony.

A különös jelenségről megkérdeztük a szolnoki helikopterbázis meteorológiai szolgálatát is, vajon elképzelhető-e, hogy tényleg békaeső hullott a településen? S ha igen, mi okozhatta?
A szakemberek elmondták, hogy az elmúlt napokban, a megyében számos olyan időjárási helyzet alakult ki, amelyek előidézhettek béka-, esetleg sárga esőt. Ezek a jelenségek akkor következnek be, amikor a zivatarfelhők kialakulásánál egy erős feláramlás kezdődik meg, amely képes magával vinni az apróbb élőlényeket, esetleg homokot. Egy ilyen felhő pedig a jelek szerint éppen Rákóczifalva felett ürült ki a minap. De az elmúlt napokban kialakuló tornádók és felhőtölcsérek is felszippanthatták mindezeket egy kisebb tó, vagy vízzel borított terület felett, és ettől is bekövetkezhetett ez a nem mindennapi jelenség. Igaz, a meteorológiai állomáson nem tapasztalták, hogy apró békák hullanának alá, de a közelmúltban már esett homokkal szennyezett, sárga eső, mikor dél felől egy nagyobb légáramlat homokot hozott magával a Szaharából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!