Bulvár

2010.11.20. 19:11

Hazáig nyomta a cső végéhez unokaöccse tojását

Vannak, akik saját lakásukba sem férnek be, mert ellepik őket az évek alatt felhalmozott kacatok. De ki tudja, akár egy játék doboza is lehet fontos, éppúgy mint egy műanyag palack. Adódhat olyan helyzet, amikor kiderül, nem kacatok, hanem nagyon is hasznos dolgok ezek.

Mátyus Krisztina

— Rengeteg holmi van az udvaromon — kezdett bele a szolnoki Molnár Attila. — Évente szortírozni szoktunk a feleségemmel, mert ragaszkodik hozzá. Szerinte ezek csak kacatok és elcsúnyítják az udvart, de szerintem ez nem igaz. Van köztük vasdarab, motorkerék, régi autóalkatrészek, rossz mosógép. De ezek bármelyike jó lehet még valamire, így nem tudok megválni tőlük. Ha valamelyiket kiselejtezném, biztos arra lenne szükségem legközelebb. És hát a boltban meg drága megvenni. De, hogy tényleg nem haszontalan a dolog, elárulom, hogy a motorkereket lomtalanításkor találtam, és hazavittem. Jelenleg a kézikocsim kerekei azok. De az autóalaktrészeim között is találtam olyat, ami megmentett egy családi utazást, ugyanis épp indultunk volna kirándulni, de elszakadt az ékszíj. Szerencsére otthon volt egy ugyanolyan darab a sok kacat között — fűzte hozzá.

De ki gondolná, hogy egy kindertojás doboza is jó lehet valamire? Tóth Norbert leleményes volt, hiszen ez húzta őt ki a pácból.
— Épp úton voltam hazafelé, amikor a motoromról leszakadt a gázbovden vége — kezdte mesélni Norbert. — Szerencsére ez olyan alakú, mint egy dió, így a kindertojás dobozát gyufával rámelegítettem a végére, és úgy mentem vele hazáig. Kindertojás épp volt nálam, mert az unokaöcsém a zsebembe dugta — mesélte.
Bódi Ferenc szolnoki lakos, amióta eszét tudja, gyűjtöget. A kacatokból, hulladékokból körülbelül 250 hasznos dolgot készített már saját kézzel.
— A ház ablakai köré CD-t raktam, este nagyon szépen csillognak — kezdte. — De vannak az udvaron szélkerekeim is. Régóta gyűjtöm a videolejátszókat, amikből kiveszem a forgórészt, ez olyan könnyen forog, hogy a legkisebb szél is megpörgeti. Ebből készülnek a szélforgók. Talán a legrégebbi darabom egy tűzoltókürt, amit anyósomtól örököltem Túrkevéről. Mondhatom, hogy a lomtalanítások nekem aranybányák. De bárhol meglátok valamit, már megyek is a kiskocsimmal, és hozom el. A feleségem ugyan már beletörődött ebbe a szenvedélyembe, de néha azért selejtezni is szoktam. Persze olyankor a szívem szakad meg minden egyes kirakott darabért — fűzte hozzá.
Van, aki kincses dombnak hívja a kacatjaiból álló hegyet, mert szerinte az tele van értékes dologgal.
— Rengeteg felhalmozott kacat van az udvaromban — kezdte Horváth János. — De igazából nem is kacatnak nevezném őket, hanem kincses dombnak, mert csupa hasznos dolog van benne. Egyszer kilyukadt a kocsim küszöbrésze. Metszőollóval kivágtam az udvaromon álló vashordó tetejéből egy darabot, amit purhabbal rögzítettem a küszöb helyén. De volt már olyan is, amikor egy rossz mosógép dobjából — ami évek óta ott állt az udvaromban — készítettem kézzel hajtós cefreszűrőt. Ennek a lényege az, hogy a mag és a gyümölcs húsa benne marad a dobban — osztotta meg velünk.
De vajon mire jó egy feje tetejére állított bicikli?
— Az udvaron állt már évek óta egy rossz kerékpár, amit csak állandóan kerülgettünk — kezdte mesélni Pap János. — Kitaláltam, ha fejre állítom a biciklit és a nyereg helyére egy éles kapafejet rakok, illetve az első villát a kerékkel együtt leszerelem, és a hajtómű helyére kormányt rakok, akkor egy tolókapát kapok. Ezzel szoktam a szőlőskertünket kapálni. Sokkal egyszerűbb, mert ezt csak tolni kell előre, és a kapa a föld alatt halad pár centivel, így elvágja a gyomot. De ezen kívül egy műanyag palack is lehet hasznos. Sűrűn készítek belőlük madárijesztőt, vagy tárolok bennük vegyszereket — szögezte le.
De nem csak a férfiak megrögzött gyűjtögetők. A nők imádják a ruhákat, amiktől még akkor sem szabadulnának meg, ha már kinőtték azt.
De vajon mi történik akkor, ha valaki két éve nem használt ruhadarabra bukkan? A választ megtudhatja a Vasárnapi Új Néplap holnapi számából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!