Bulvár

2010.11.28. 08:39

Megbokrosodott lovak akarták halálra taposni a nőt

Álmainkban sokszor jelenik meg az, amitől félünk, vagy amire vágyunk. Vannak visszatérő álmok is, melyek olykor éveken keresztül kísértenek bennünket. Kutatók szerint ezek kapcsolódnak a fenyegetőnek érzett elvárásokhoz.

Szoljon.hu

— Gyerekkoromban tanyán éltünk és sok állatunk volt. Köztük lovak is, amiktől eléggé tartottam — idézte fel emlékeit a ma már nyolcvan esztendős Ica néni. Ez a félelem alvás közben sem hagyta nyugodni. — Éjszakánként sokszor lepergett előttem az a film, melyben megbokrosodtak a lovak. Elszabadultak és csak nehezen tudtunk kitérni előlük — merengett a múlton az idős asszony. Szerencsére sosem történt baj, de a félelmet úgy is érezte.

Akad olyan ember, akit még a középiskolai rossz emlékek kísértenek álmaikban. — Gyakran álmodom azzal, hogy aznap fizika, illetve kémia órám lesz és nem készültem. Ilyenkor mindig szidom magamat, hogy miért nem tanultam, de már késő — mesélte a szolnoki Nóra. Annak idején e két tárgyat kedvelte a legkevésbé a huszonéves hölgy. Talán emiatt is kísérti álmaiban. — Érettségi után álmodtam azt, hogy fizika órán ülök az első sorban. A tanárom a naplót nézi és közli, felelni fogunk — borzongott meg az emlékek hatására Nóra. Szerencsére még azelőtt felébredt a hölgy, mielőtt rákerülhetett volna a sor. — Másik visszatérő álmom, hogy üldöznek és a levegőben menekülök előlük. Ám nem repülök, hanem mellúszásban tempózok, így nem haladok túlságosan gyorsan — tette hozzá Nóra. 

A mezőtúri Nagy Jánosnénak a fogai okoztak álmaiban kellemetlen perceket. — A metszőfogaim sajnos világéletemben gyengék voltak. Éppen ezért tartottam tőle, hogy egyszer beletörik valamibe — mesélte Nagy Jánosné Ilona. Alvás közben nem egyszer meg is valósult ez a félelem. Az ötvenes hölgy emiatt úgy gondolta, talán segít, ha valami jóra, szépre gondol elalvás előtt. A mezőtúri asszony tapasztalata alapján elmondható, olykor beválik ez a taktika. Vagy legalábbis kevesebbszer álmodik erről a kellemetlen dologról.

Az álmok ismétlődése „szociális beilleszkedési zavart” jelent, vagyis azt, hogy az álmodó úgy érzi: nehezen tud megfelelni a társadalom elvárásainak és problémái vannak a kapcsolatteremtésben — legalábbis egy kanadai kutatás szerint.

Egy montreali professzornő a minnesotai egyetem kutatóival együttműködésben 168 tizenegy éves gyerek álmait elemezte. A kutatók, azon kívül, hogy összegyűjtötték az információkat a visszatérő álmokról, felépítették a fiatalok profilját édesanyjukkal folytatott beszélgetések és a gyerekekkel készíttetett tesztek alapján.

Az információkból kiderült, hogy a fiatalok 35 százalékának vannak visszatérő álmai és ezek sokkal gyakoribbak azoknál, akiknél az agresszivitás fenyegetettség-érzésből ered. Ennek az agresszivitásnak semmi köze az „aktív agresszivitáshoz”, ami mások kárát okozó önkényeskedésben, erőszakosságban nyilvánul meg. A visszatérő álmok ennek a „viszontagresszivitásnak” a kifejezői, ami kapcsolódik a fenyegetőnek érzett elvárásokhoz. A gyerekek félnek, hogy nem tudnak ezeknek megfelelni.

A visszatérő álmok között olykor kellemes is akad. Ilyen például az, amikor süteménnyel teli hűtőről álmodunk. — Nagyon szeretem az édességet, így gyakran álmodom azzal, hogy éppen nassolok. A csúcspont az volt, amikor kinyitottam a hűtőt és tele volt süteménnyel — mosolygott Székely Ákos. A probléma csak az volt, hogy mielőtt megkóstolhatta volna, felébredt. Az ízét nem tudhatta meg ugyan, de azóta is látja még éber állapotban is a cukrászkölteményeket.


Freud hasznosította elsőként az álmokat

Sajátos jelképrendszerük van az álmoknak. Ezeket a képeket évezredek óta próbálják értelmezni és általuk utalásokat találni lelki életünkre. Freud volt az első, aki az álomszimbolika jelentéseit és magyarázatait a tudományos lélektan — különösképp a pszichoanalízis — számára hasznosította. Felismerte, hogy ezek a szimbólumok a tudatalattiból jövő jelek, amelyekben sok csalódást, negatív érzést és rossz tapasztalatot rejtünk el. Ezek aztán álcázott formában újra felszínre törnek az álomvilágban. Nem csak negatív élettapasztalatainkat és érzéseinket éljük meg álmainkban. Vágyaink, reményeink, tehetségünk is kifejezésre juthat bennük. Az álmok segíthetnek életünk tervezésében. Ha ugyanis jobban ismerjük magunkat, életünket is sikeresebben tudjuk alakítani. Bizonyított tény: aki komolyan foglalkozik álmai tartalmával, többet megtudhat önmagáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!