Bulvár

2010.11.04. 14:56

Vészhelyzet: kiürítették a toronyházat

A közelmúltban próbálták ki a megyeszékhely összes motorszirénáját, s számos gyakorlatot is tartottak, tartanak a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai. Hiszen bármikor bekövetkezhet olyan helyzet, amikor jól jön a gyors riasztás lehetősége, a felkészültség.

Szoljon.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelten fontosnak tartja a lakosság tájékoztatásával összefüggő feladatait. Arra törekednek, hogy az emberek képben legyenek, milyen veszélyek fordulhatnak elő, mik azok következményei és mik a teendők. Azaz ébren tartják az emberek békeidőben szunnyadó veszélyérzetét.

— Igyekszünk felkészülni a várható katasztrófahelyzetekre, legutóbb októberben egy szolnoki veszélyes ipari üzem terültén tartottunk gyakorlatot  — tudtuk meg Buzás Tibor polgári védelmi alezredestől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettesétől. — Szintén a közelmúltban próbáltuk ki a megyeszékhely összes motorszirénáját, sajnos 28-ból 9 nem működött. Ezt jeleztük az illetékeseknek. Egyébként ezek a próbák egy meghatározott ütemterv szerint zajlanak a megyében. Szolnokon a veszélyes ipari üzemek jelenléte miatt éves rendszerességgel ellenőrzünk. Emellett jelzésleadások egyes gyakorlatokhoz is kapcsolódhatnak. Jogszabály határozza meg továbbá, hogy bizonyos üzemek esetében évente katasztrófavédelmi gyakorlatot, háromévente pedig a társzervek bevonásával komplex gyakorlatot hajtsunk végre. Ilyenkor az üzemek engedélyezési kérelmében szereplő, legsúlyosabbnak vélt baleseti forgatókönyvet vesszük alapul, s arra a helyzetre készülünk fel. 

Buzás Tibor hozzátette: szintén jogszabályban meghatározott feladataik közé tartozik a polgári védelmi szervezetek megfelelő felkészítése a veszélyhelyzetekre. 2009-ben a 2006-os árvíz tapasztalatait felhasználva öt, 50 fős gyorsan bevethető árvízvédelmi komplex csoport képeztek ki. Ezek létjogosultságát pedig az idei árvíz már igazolta, a veszélyhelyzetben ötből három csoport is kivette a részét a munkálatokból. A tervek szerint ezt tovább bővítenék úgy, hogy minden település saját polgári védelmi szervét alap-felkészültségi szintre hoznák.

A polgári védelmi alezredes hangsúlyozta: a megyében legfőbb veszélyforrást az ár- és belvizek jelentik. Az ipari balesetek szerencsére ritkák, s a legtöbb esetben riasztás sem érkezik kisebb meghibásodásokról, mivel azokat házon belül kezelni tudják az üzemben. Számottevők azonban a veszélyes anyagot szállító járművek balesetei, legalább 2-3 havonta előfordul egy a megyében. A legutóbb szeptemberben Jászladány és Jászkisér között egy szilícium-fluor-hidrogén savat szállító lengyel tartálykocsi szaladt le az útról. Szintén az emlékezetesebb esetek közé tartozik, amikor 2008 júniusában Zagyvarékasnál egy köbméternyi habosított polimergyöngy szóródott a 32-es útra.

— A rendőrségnek egy vészhelyzet esetén általában nem a közvetlen beavatkozás és az elhárítás a feladata — mondta el a témával kapcsolatban Molnár Miklós ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója. — Ezeket a tevékenységeket a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentőegységek látják el. A rendőrök feladata inkább ezeknek a szervezeteknek, egységeknek a munkájának rendészeti biztosítása. Ez általában a terület lezárását, a be- és kilépés szabályozását, a forgalom kezelését, a hátrahagyott értékek védelmét, és a mentőegységek felvezetését foglalja magában. Konkrét veszélyhelyzetben természetesen a rendőr és maga a rendőrség is részt vesz az elhárításban.

— Pontosan meghatározottak azok a feladatok, amiket el kell látnia a rendőrségnek vészhelyzet esetén. Konkrét terveket dolgoztak ki, amelyekben tipizálva vannak az egyes katasztrófahelyzetek, illetve rögzítettek a más szervezetekkel való együttműködés szabályai. Hiszen soha sem egyetlen szervezet feladata egy tömegkatasztrófa elhárítása, megszüntetése. Rendszeresen veszünk részt vezetési és a katasztrófavédelem által szervezett gyakorlatokon. Így a közelmúltban a szolnoki huszonnégy emeletes épület kiürítését is végrehajtottuk. Emellett időnként szimulált események megoldását is gyakorolják a beavatkozó csoportok.


Szükség lesz-e az óvóhelyekre?

— Az óvóhelyek nyilvántartására, ellenőrzésére, hasznosítására vonatkozóan jelenleg is érvényben van egy szabályozás, amit be is tartunk — jegyezte meg Buzás Tibor polgári védelmi alezredes. — Hosszú távú kormányzati, védelempolitikai tervek kidolgozása kellene ahhoz, hogy szükség van-e ezekre a létesítményekre, illetve, hogy elő kell-e írni újabbak létesítését. Ezek kidolgozás alatt vannak, javaslatainkat bekérték ehhez. Ismerve a korszerű fegyverrendszerek képességeit, nem valószínű az új életvédelmi létesítmények építésének előírása.

Szoljon.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!