Bulvár

2011.04.20. 12:49

Két magyar helikopter a vesztesége az orosz–finn vitának

Lehet, nem érkezik meg Szolnokra a Finnországtól térítésmentesen felajánlott két Mi–8-as helikopter.

B. Gy.

Fotós: www.jupiterimages.com

Fotós: www.jupiterimages.com

A finn választásokra (amelynek nyertese a Nemzeti Koalíciós Párt lett, de a meglepetést az Igazi Finnek nevű, euroszkeptikus radikális nemzeti párt jó szereplése okozta) ugyanis nem a legjobb pillanatban került sor, már ami az egyik afganisztáni magyar katonai vállalás teljesítését illeti.

Finnország ugyanis egy nemzetközi program keretében korábban vállalta, hogy átad a Magyar Honvédségnek (MH) két, rendszerből kivont, szovjet gyártmányú Mi–8-as helikoptert, melyek hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az MH szolnoki alakulatának pilótái idehaza kellően felkészülhessenek 2012-re tervezett afganisztáni bevetésükre — írta a Magyar Nemzet. Az EU-tagországok közt egyszerűnek tűnő ajándékozási gesztushoz azonban Oroszország, mint a gyártó jogutódja nem járult hozzá, a szükséges finn adminisztrációs lépéseket pedig a választási időszak lassította le. Bár a tranzakciót bonyolító NATO-ügynökség igyekszik elérni az engedélyezést, a gépek naptári üzemideje — ameddig átvételüknek még van értelme — a lap információi szerint a hónap végén lejár.

A felajánlott két helikopter egyébként jelentős repülési üzemidő-tartalékkal rendelkezik, így a hazaszállítás és műszaki karbantartási munkák elvégzése után sikeresen alkalmazhatóak lennének a hazai feladatok végrehajtására. A nagy mennyiségű tartalék alkatrész pedig lehetővé tenné a jelenleg hadrendben lévő tíz helikopter kiszolgálását is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!