Bulvár

2011.12.22. 07:48

Veszélyben az autótulajdonosok - Ezért önt is meglophatják!

Egyre több gépkocsit rongálnak meg a megyében, csak hogy hozzájuthassanak annak katalizátorához. A rendőrség nyomoz az ügyben, és lassan kibontakozni látszik egy, a keleti országrészben tevékenykedő bűnbanda.

Szoljon.hu

A közelmúltban Szolnok belvárosában több gépkocsit is megrongáltak az éjszaka leple alatt. A nagyobb parkolókban leállított autók utastere érintetlen maradt, azonban a tolvajok működésképtelenné tették a kocsikat. Ugyanis kivágták a katalizátorokat.

— Több eset is történt a megyében, amely során a járművek katalizátorait kivágták az ismeretlen elkövetők — mondta el lapunknak Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. — Egy nagyvárosi bűnelkövetési formáról van szó, amely során jellemzően a nagyobb lakótelepek parkolóiban álló gépkocsik esnek áldozatul a bűnözőknek. Az elmúlt év során Szolnokon húsz ilyen esetet vizsgáltak a rendőrök. Igaz, ez a szám elenyésző a többi lopási esetek számának tükrében, azonban ezzel igen nagy anyagi kárt okoznak az autótulajdonosoknak.

A sajtószóvivő kifejtette, a rendőrség eredményesen vette fel a küzdelmet a tolvajokkal szemben. Jelenleg már több gyanúsított is előzetes letartóztatásban van, akik alaposan gyanúsíthatók ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetésével. A nyomozás során a hatóság előtt kirajzolódott egy, az ország keleti részén tevékenykedő bűnözői csoport képe, amelyek kifejezetten erre a pénzszerzési módra szakosodtak. Egyelőre a nyomozás részleteiről nem mondott semmit, mivel azok negatívan befolyásolhatják a folyamatban lévő ügy teljes felderítésének eredményességét — tette hozzá Pásztorné.

De miért is lopják el ezeket az alkatrészeket, hiszen nem szakszerűen távolítják el a gépkocsikról, így újrafelhasználásuk egy másik járműnél nem lehetséges?

A modern katalizátorok belső fala értékes fémmel, platinával van bevonva — adta meg a kérdésre a választ Sávai Imre, a szolnoki Ford Nesztor Kft. munkafelvevője. — A közelmúltban a mi műhelyünkben is járt két, ilyen bűntény során megrongálódott terepjáró. A javításuk egyenként több mint háromszázezer forintba került. Az már csak fokozta a kellemetlenségeket, hogy a javítás idején a németországi központi raktárban hiány volt ezekből az alkatrészekből, feltehetően a nemzetközi szinten elszaporodó lopások miatt — jegyezte meg Sávai Imre.

A szakember véleménye szerint, ha valaki szakszerűen, roncsolásmentesen akarná eltávolítani egy autó katalizátorát, akkor az negyedórát is eltartana, típustól függően. Ellenben, ha valaki roncsolásos módszerrel kivágja, kifűrészeli azt, akkor elegendő öt-hat perc is. Ehhez azonban az autó alá kell feküdni és ott kell dolgozni. Talán ezért is jellemzőbb a magasépítésű terepjárók ilyen jellegű megrongálása.

— Az alkatrészhiány miatt közel két hétig voltak a műhelyben az autók, ami alatt a mi véleményünket is kikérték a rendőrök — folytatta Sávai Imre. — Elvittek bennünket egy színesfémtelepre, ahol megközelítőleg húsz katalizátort mutattak meg nekem. De nem volt eredményes a szemle, mert egyik sem ebből a típusú autóból származott. Ez is jól mutatja, minden autóból lopják ezeket. 

Jól felkészültek az elkövetők

— A műhelyünkbe került két autónál is jól látszott, hogy nem amatőrök voltak, akik véghezvitték a lopást — fejtette ki Sávai Imre, a szolnoki Ford Nesztor Kft. munkafelvevője. — Feltételezhetően valamilyen célszerszámot, racsnis körvágót, vagy peremezőt alkalmaztak. Talán ennek is köszönhető, hogy az autó más részei nem sérültek meg. Igaz, az alkatrészköltség minden típusnál más és más, de így is több százezerre rúg egy új alkatrész beszerzése, beszerelése — tette hozzá.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!