Bulvár

2013.01.26. 12:40

Elismeréssel tekintünk a tűzoltókra

Kötetlen sajtóbeszélgetésen tájékoztatta Varga Béla tűzoltó alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a médiumok képviselőit az irányítása alatt álló szervezet elmúlt évének fontosabb történéseiről, az előttük álló esztendő célkitűzéseiről.

Szoljon.hu

Amint megtudtuk, tűzesethez több, műszaki mentéshez kevesebb riasztásuk volt az egy évvel korábbinál. A tűzesetek kapcsán fontos fejlemény, hogy az esztendő során több mint száz esetben a lakosság már a tűzoltók kiérkezése előtt eloltotta a lángokat, ami arra mutat, hogy a kármegelőző felvilágosító munkának is köszönhetően a polgárok egyre felelősebben és aktívabban gondoskodnak önmaguk biztonságáról.

Újságírói kérdésre is válaszolva elmondta, hogy a legnagyobb gondot a szabadtéri tüzek megyeszerte feltűnően magas száma okozta. Szolnokon például a Sashalmi, Törteli, Motor úti sorozatos nádas és aljnövénytüzek oltásához szinte naponta riasztották a tűzoltókat, de szintén aggodalmat keltően gyakoriak voltak a mezőgazdasági területeken a terményben keletkezett tűzkárok is.

A probléma közbiztonsági veszélyessége miatt a társszervekkel, például a rendőrséggel is fokozottabb együttműködést kezdeményezett az igazgatóság. Ugyanakkor jelentősen csökkent a téves és a szándékos megtévesztő jelzések száma is, amikkel így kevesebb erőt vonnak el a valóban szükséges vonulásoktól. A javulás minden bizonnyal a tettenéréseknek is köszönhető mondta az igazgató.  Az elmúlt év eredményei közül többek között kiemelte a múlt év tavaszán sikeres nemzeti minősítő gyakorlaton szereplő, speciális városi kutató-mentő, műszaki mentő képességekkel rendelkező Tisza Mentőcsoport felkészülési szintjének színvonalát is.

Az előttük álló esztendőben folytatódik a katasztrófavédelmi szervezet tevékenységének további kiépítése, melynél elsősorban továbbra is a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Ide tartozik például lakossági vonalon a veszélyforrásnak számító kéményseprő tevékenyég ellenőrzése. Varga Béla alezredes elégedetten nyugtázta, hogy munkájuk veszélyessége mellett nagyon magas például a tűzoltók társadalmi elismertsége, aminek jeleként jelenleg nincsen betöltetlen állásuk ezen a területen.

Ettől függetlenül a jövőbeni utánpótlás érdekében megfelelő biztonsági feltételek mellett már ők is fogadnak olyan előírt ötven órás közösségi szolgálatot teljesítő érettségizőket, akik náluk kívánnak eleget tenni ennek a kötelezettségnek. A tájékoztató végén a jelen levő újságírók váratlan gyakorló riasztás keretében élőben is meggyőződhettek a szolnoki tűzoltók felkészültségéről, akik gépjárműveikkel jóval az előírt 120 másodperces időn belül hagyták el teljes készültségben az épületet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!