Bulvár

2013.01.09. 16:00

Fél évre a megyebeli srácoké lett az Eötvös tér parkja

Miénk itt a tér! Vagy legalábbis egy része. A tiszaföldvári Magyar Mihály és a tószegi Hegedűs Dávid csapata erre az esztendőre „kibérelte” a Lánchíd pesti hídfője melletti Eötvös tér parkját.

Szoljon.hu

Tavasztól őszig az általuk tervezett virágágyásokban gyönyörködhetünk. 

– Az Eötvös tér Budapest egyik legszebb és leglátogatottabb közterülete – meséli Magyar Mihály.
– Remek helyet kaptunk a bemutatkozásra, hiszen munkánkat naponta több ezren láthatják majd – teszi hozzá lelkesen.

A két megyénkbeli fiatal csapata, a Pentaflora még tavaly nevezett be egy budapesti virágágytervező versenybe. A pályázatra több ezer munka érkezett, végül a pályázatok közül a szakmai zsűri három tervet választott ki kategóriánként. Innentől már a közönségé volt a döntő szó, az olvasók döntötték el egy közösségi oldalon, kiknek a kertjét szeretnék látni majd'' fél évig a Lánchídnál.

– Mi a felnőtt kategóriában indultunk – mondja Hegedűs Dávid. – Amikor behívtak a városligeti Vajdahunyad Várába az eredményhirdetésre, már sejtettük, hogy győzedelmeskedünk.
A Pentaflora valóban megnyerte a versenyt, és használatra az Eötvös tér tízszer ötméteres csöppnyi parkját, ahol saját fantáziájuk alapján alakíthatják ki a virágoskertet.

– Persze, ennek vannak feltételei. A verseny kiírása szerint az idei esztendő a víz éve. Úgy kellett megtervezni az ágyásokat, hogy valamiképpen szimbolizálja e témát. Fantasztikus játék volt ez a színekkel és a formákkal. A virágok „hullámoznak” majd, a színek szemkápráztatóak lesznek: a középpontba élénk sárga virágokat ültetünk, melyek kifelé haladva sötétülnek. Néhány növény csepp alakot formáz, melyet egy háromszög vesz körül, akárcsak egy elsőbbségadó tábla – magyarázza Misi.

Az ötfős csapat a tervek készítése közben nem volt rest többször is végigjárni a parkot, hogy rájöjjenek, mely oldalról látható legjobban az a bizonyos ötven négyzetméter. A fiatalok ugyanis nem csak síkban, hanem térben is gondolkodtak a tervezésnél.

– Amikor arra a buszra ültünk, mely a Lánchídon közlekedik, rájöttünk, erről a járműről lehet a legjobban rálátni a területre. Méghozzá pont akkor, amikor felkanyarodik a hídra. A parkot tehát ebből a szemszögből terveztük meg. Célunk az volt, hogy pár tíz méterről legyen teljes az összhatás. Mivel a járművek kicsit magasabban járnak, mint a sík terület, ezért az ültetett egynyári növények „lejtenek”. Az ágyás egyik szélén magas, fél méteres virágok pompáznak majd, a másik felénél alig pár centisek – fűzi hozzá a fiatalember.

Az ötfős csapatnak nem lenne feladata a kivitelezés, az ültetéshez mégis ragaszkodnak.
– Mégiscsak mi terveztük, mi álmodtuk meg mindezt. Áprilisban tehát felkerekedünk, és megvalósítjük eddig csak papíron lévő terveinket. Végre egyetlen lány csapattagunk is kiépheti szépérzékét – nevet Dávid, aki bízik benne, hogy a turisztikailag legforgalmasabb időszakban, azaz késő tavasztól kora őszig akár naponta tízezren is megcsodálhatják munkájukat.

– Hisszük, hogy a formabontó színes virágok színt visznek az életünkbe s ha csak egy pillanatra is, de az embernek még a kedve is jobb lesz kertünket látva.

Szülővárosukban is terveznének, ha lenne rá igény

Bár a Pentaflora csapattagjai jelenleg is a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának a hallgatói, tervezői tehetségüket már többször, több helyen is elismerték.

– Tavaly például a zalaegerszegi Belvárosi Szüretfesztiválon állítottuk fel egy korábbi versenyen díjazott pályamunkánkat. A helyiek közül sokan megálltak a szőlőfürtökkel és boroshordókkal díszített alkotás előtt, mely tulajdonképpen egy rendhagyó „zártkert” volt. Ez olyannyira megnyerte a zalaegerszegiek tetszését, hogy a városvezetőség felkért bennünket köztérfejlesztésre.

A Hevesi Sándor Színház előtti tér kialakítására már meg is kaptuk a megbízást, a terveket pár hete le is adtuk – meséli a „rangidős”, huszonnégy esztendős, tiszaföldvári Magyar Mihály. A két fiatal elárulja, szívesen dolgoznának bármely megyénkbeli településen is, de leginkább szülőhelyükön, hátha sikerülne még szebbé tenni Tószeg és Tiszaföldvár közterületeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!