Bulvár

2013.01.04. 12:32

Százezer forint a büntetés, ha hiányzik a szakvizsga

A megyében élők élete várhatóan már az év elején érezhetően és jó irányba változik annak köszönhetően, hogy a hétköznapjaikban még intenzívebben lesz jelen a katasztrófavédelem.

Szoljon.hu

firemen at work

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Nem csak a konkrét veszélyhelyzetek elhárításában, de a megelőző hatósági munkában is több jogosultságot engednek a szabályzók. Negyedévente elkészül például az a veszélyhelyzeti prognózis, amely a várható ipari, természeti, környezeti veszélyeket veszi lajstromba, elemzi a kockázatokat és ezek mentén épít ki stratégiát, minderről a JNSZ MKI igazgatóját, Varga Béla tűzoltó alezredest kérdeztük.

Új védelmi igazgatási rendszer:

- Változásokkal teli volt az elmúlt esztendő, és nagy változásoknak nézünk elébe idén is - kezdte Varga Béla.
-  Mindjárt január elején több jogszabály is új menetet szab a tevékenységünknek, és a lakosság is érezni fogja a katasztrófavédelem még jobban szélesedő szerepét. Január 1-től hozzáigazítottuk a struktúránkat az új közigazgatási-, illetve védelmi igazgatási rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy minden járási kormányhivatal székhelyén katasztrófavédelmi megbízottat neveztünk ki, akiket a helyi tűzoltó-parancsnokságokon vagy a rendőrőrsök épületeiben érhet el a lakosság a katasztrófavédelmi ügyeikkel.

- Ez mit jelent például árvíz idején?

- Azt jelenti, hogy védelmi munkálatokat a járási vezetők irányítják, ők a helyi védelmi bizottságok elnökei, nem pedig a polgármesterek, mint eddig. Több településen, így például Jászberényben, már meg is történt a feladatok átadása. Ha árvíz van, akkor a helyi védelmi bizottság elnökét a katasztrófavédelmi megbízott is segíti szakmailag.

Veszélyhelyzeti prognózis készül negyedévente:

- A megyében nem csak a baleseteknél, de az ár- és belvizeknél is sűrűn láthattuk a katasztrófavédelmet. Ennek a területnek ez az egyik legnagyobb veszélyforrása.

Elemezzük és értékeljük is a beavatkozásokat, hogy a bevált legjobb gyakorlatokat beazonosítsuk, ezek, illetve a sokéves tapasztalat alapján olyan összetett veszélyhelyzeti előrejelzést készítünk, ami várhatóan minden, a megyét érintő ipari, környezeti, vagy természeti kárról részletes elemzést tartalmaz.

A prognózis teljesen speciális, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő részletességgel készül, az adott települést fenyegető veszélyhelyzeteket veszi számításba, és ennek megfelelő stratégiát dolgozunk ki. A negyedéves előrejelzések természetesen építenek például az eddigi ár- és belvizes időszakok statisztikai adataira is.

- Télen pedig a hó és a hideg okozhat fennakadást, erre is volt példa tavaly.

- Igen, ezek józan ésszel is felmérhető helyzetek. A téli időszakra idén remekül felkészültünk, nem is történt eddig semmi rendkívüli a megyében.
Mindemellett vannak létfontosságú rendszerelemek és létesítmények, amelyeknek a működése nem szakadhat meg hosszú időre csak azért, mert például viharban egy fa kidőlt és károsította, vagy egy munkagép elvágta a vezetéket, sorolhatnám. Ezen a területen biztonságfelügyeleti hatósági feladatokat fogunk ellátni.

Beazonosítjuk a létfontosságú rendszerelemeket és létesítményeket, felügyeletünk alá vonjuk és ellenőrizzük ezeket. Büntetni fogjuk, ha kell, azokat, akik mulasztásukkal, figyelmetlenségükkel kockázatnak tesznek ki másokat. Nem maradhat gáz nélkül a fél falu, mert valaki szántás közben kiiktatta a gázszolgáltatást. Oda fogunk figyelni a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekre, szállítókra is, számítaniuk kell folyamatos ellenőrzésekre.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] A JNSZ MKI igazgatója, Varga Béla tűzoltó alezredes
[/caption]
Januári jogszabályi változások:

- Januártól új jogosultságokkal is rendelkezik a szervezet, ebből mit vesz észre az átlagember?

- Eddig az országos főigazgatóság, január másodikától már a kirendeltségek ellenőrzik például az építkezések tűzbiztonságát. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált anyagok vagy a tűz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések tűzvédelmi szempontból megfelelően ellenőrzöttek-e, az erről kiállított tanúsítvány megfelel-e a szabályoknak.

A vonatkozó kormányrendeletek szerint az ezekkel összefüggő helyszíni ellenőrzéseket is a kirendeltségek hatósági emberei végzik, és a bírságot is ők szabják ki. (Eddig a bírságolás a főigazgatóság hatásköre volt.) Mondok egy példát: nem fordulhat elő, hogy olyan szigetelést építsenek be egy házba, amelyik káros anyagot bocsát ki, ha elég, balesetben, tűzben mérgez, károsítja az ózonréteget.

Fontos változás, hogy ezentúl a kéményseprőipari tevékenység kontrollját a megyei igazgatóság fogja végezni, előzményei a múltban ennek a tevékenységnek már voltak, most a jogalkotók eldöntötték, hogy erre ismét szükség van, ez érinteni fogja közszolgáltatókat, az önkormányzatokat és közvetlenül az állampolgárokat is. A jogszabály további feladatokat is ad, hiszen előírásai szerint a tűzoltókészülék-karbantartók, beépített tűzvédelmi berendezéseket karbantartók, telepítők, távfelügyeletek, oktatásszervezők, vizsgáztatók nyilvántartását és teljes körű ellenőrzését a megyei igazgatóság végzik.

Tűzvédelmi szakvizsga nélkül nem dolgozhatnak:

- Felelősségre is vonják a mulasztókat?

- Igen, akár százezer forintos bírság is kiszabható egyes esetekben. Megengedhetetlen, hogy a jóhiszemű emberek szenvedjenek balesetet a saját otthonukban csak azért, mert valaki kontár munkát végzett. Az új esztendőben már az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzőknek is le kell tenniük a tűzvédelmi szakvizsgát.

Két foglalkozásnál pedig kiegészítést tesz a jogszabály: a jövőben a tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek mellett a tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzőknek is bizonyítaniuk kell a tudásukat, és ugyancsak tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek azok, akik a beépített hő- és füstelvezető rendszereket telepítik, karbantartják, javítják, és elvégzik a felülvizsgálatukat is.

Van azért türelmi idő, mégpedig május elsejéig. Ez az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzőkre, a tűzgátló tömítések beépítésére, felülvizsgálatára, karbantartására, javítására vonatkozik. A beépített hő- és füstelvezető rendszerek esetében a tavaly (2012-ben) megszerzett szakvizsgákkal felülvizsgálat is végezhető.

Egységes segélyhívó:

- Már az elmúlt esztendőben is jól érzékelhető volt az átszervezések hatása, idén mire készüljenek az emberek?

- Idén várhatóan kiépül az egységes segélyhívó rendszer. Hogy ez mit jelent? Nos, a lakosságnak mindössze annyit, ezentúl elég lesz egy telefonszámot, a 112-t megjegyezniük ahhoz, hogy azonnali segítséget kapjanak, ha bajban vannak. Az igazgatóság életében már nagyobb lesz az ezzel kapcsolatos változás, de ebből a bajbajutott csak annyit érzékel majd, hogy gyorsabban érkezik a tűzoltó, rendőr, mentős, a társzervek között még jobb, közvetlenebb lesz a kommunikáció.

- Nem csak a feladatok gyarapodtak, de, talán a laktanyaépület is megújulhat, erről is több szó esett már tavaly.

- Igen, várhatóan idén igazán látványos változáson megy át a szolnoki laktanya. Az épület felújításnak közbeszerzési pályázata remélhetőleg az első félévben lezárul, és ennek eredményeként a mezőtúri és a jászberényi laktanya után újabb korszerű és megszépült épületet avathatunk, mégpedig itt Szolnokon- zárta szavait a tűzoltó alezredes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!