Bulvár

2013.01.15. 07:19

Tömeges orvoshiánnyal fenyeget a kivándorlási hullám?

Komoly problémákat okoz megyénkben is a szakemberek szerint, ha nem sikerül megoldást találni a nyugdíjas orvosok és a szakmai dolgozók foglalkoztatása körül kialakult anomáliákra.

Szoljon.hu

Group of happy hospital colleagues standing together

Fotó: Getty Images/Hemera

– Még mindig nagyon sok orvos, szakember és szakmai dolgozó vállal munkát nyugdíj mellett – kezdte a hetvenharmadik életévében járó dr. Molnár András. A tiszasülyi háziorvos vállalkozó, nyugdíj mellett dolgozik. Rá nem, a közszférában dolgozó kollégáira viszont vonatkozik a nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat, mely tartalmazza többek között  a nyugdíjkorhatárt elérő orvosok kötelező nyugdíjazását is. –

Pótolhatóak az idős orvosok vagy sem, nem tudom, mert nincs pótolhatatlan ember. Viszont tény: a fiatalok inkább külföldön vállalnak munkát. Országos jelenség az orvostársadalom idősödése – folytatta. –  Évek óta próbálom eladni a praxisom. Meghirdettem az interneten is, de még egyetlenegy jelentkező sem akadt, pedig a rendelőm igen jól felszerelt. Ha én nem dolgoznék, a kőtelki háziorvos helyettesítene, amíg bírná. Hiszen hozzám hasonlóan ő is nyugdíj mellett dolgozik, ahogyan itt a térségben sokan. Szerintem a kötelező nyugdíjazás helyett inkább alkalmassági vizsgálaton kellene részt venniük az orvosoknak. Hiszen a nyugdíjkorhatárt elérő kollégák nagy része még igen is tettre kész, ereje teljében lévő szakember. Szerintem nagy veszteség lemondani a tudásukról, tapasztalatukról, munkájukról – hangsúlyozta.

– Amikor én kezdtem, még nagy számban indultak a pályán fiatal szakorvosok, nem úgy, ahogyan most – tájékoztatott dr. Hoksári László, a megyei orvosi kamara alelnöke, aki egyben gyakorló háziorvos is Szolnokon. – Viszont aki elkezdett praktizálni, nem is szeretné azt abbahagyni, mert a nyugdíja nem biztos, hogy fedezné korábbi életszínvonalát. Főként a kisebb településeken kilátástalan a helyzet. Bármennyire is nem beszélnek róla: orvoshiány igenis létezik! Itt nálunk a tüdőgondozóban például két nyugdíjkorhatárt elérő orvos is dolgozik, a harmadik speciális szakvizsgára készül. Ha őket elküldik nyugdíjba, nem lesz orvos, aki ellátja a betegeket. Miközben rengeteg asztmás, hörghurutos, tüdőgyulladásos ember fordul ott meg nap mint nap – tette hozzá.

Dr. Hoksári László úgy látja, hogy számos szakterületen érezhető a fiatal szakemberek hiánya. Ezek közé tartoznak az egyes diagnosztikai területek, laboratóriumok, a röntgen, a patológia, az intenzív osztály is.
– A kórházban az osztályvezető főorvosok közül már többen elérték a nyugdíjkorhatárt – folytatta a megyei kamara alelnöke. – A legrosszabb hír az, amit én is a médiából hallottam, hogy a nyugdíjazott kollégák helyére nem lehet mást felvenni. Miközben vannak szakmai személyi és tárgyi minimumfeltételek, amelyeket be kell tartani. Például adott, hogy hány szakorvos szükséges ahhoz, hogy egy osztály működőképes legyen. A kórházban dolgozó orvosok most is kevesen vannak, és a kötelező nyugdíjazások következtében ellátások szűnhetnek meg. Nyugdíjazás alóli felmentést lehet azonban tudomásom szerint adni egyedi kérelmek alapján. Főként a hiányszakmákban dolgozók az érintettek. Viszont, ha nyugdíjat nem kaphatnak az ily módon tovább dolgozó kollégák, a jövedelmüket kell annyira megemelni, hogy az a nyugdíj összegét megközelítse. 

Ágazati szinten kell kezelni a problémát

– A mi kórházunkat egyelőre nem érintik az esetleges nyugdíjazások – mondta el dr. Csellár Zsuzsanna, a Mezőtúri Városi Kórház Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Nonprofit cégként ugyanis már évek óta nem közalkalmazottként foglalkoztatjuk a nálunk dolgozókat. El tudok azonban képzelni olyan helyzetet, amikor ránk is kiterjesztik ezeket az előírásokat, akkor pedig igen nehéz dolgunk lenne. Jómagam egyetértek vele, hogy ezt a problémát ágazati szinten kell kezelni, s nem egyedi elbírálások alapján. Ha ugyanis az évtizedek óta dolgozó orvosoktól, ápolóktól meg kell válni, az egész egészségügyi ellátás veszélybe kerül. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy a fiataloknak kell lehetőséget biztosítani. Sajnos ha az idősebbek, nyugdíjasok nem vállalják a gyógyítást, nem tudjuk pótolni őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!