Bulvár

2013.03.24. 19:56

Mindenük odaveszett a tűzben

A ma háromezer lelkes szerbiai Pacsérra 1786-ban ezer kisújszállási költözött ki, azóta is erős a kötődés a két település között. Hétfőn este porrá égett Nyúl Zoltán pacséri baptista lelkész háza, most a testvérváros, Kisújszállás is összefogott a hétgyermekes családért.

Daróczi Erzsébet

Fotós: Getty Images/iStockphoto

Fotós: Getty Images/iStockphoto

– Hétfőn este tűz ütött ki Pacséron Nyúl Zoltán baptista lelkész, szeretszolgálati munkatárs családi házában. A tűzoltókat  a tiszteletes felesége riasztotta, akiket a helyszínre érve 4-5 méteres lángok fogadtak. A tűz nagyon gyorsan átterjedt az egész házra, de szerencsére a házban tartózkodóknak sikerült időben kimenekülniük – tudtuk meg Herceg Elizabettől, a Magyar Szó újságírójától. A tűz oltásában a pacséri önkéntes tűzoltók mellett részt vettek a bácskossuthfalvi és topolyai hivatásos tűzoltók is. A kár tetemes, a berendezés és a használati tárgyak nagy része is a tűz martalékává vált, a tűz okát vizsgálják.

– Amint értesültünk a történtekről, indultunk segíteni, hoztunk meleg ruhát, élelmiszert – mondta telefonon a helyszínről lapunknak Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója. – Nyúl Zoltán lelkész a tűzben kisebb sérüléseket szenvedett az arcán és a kezén. Már jobban van, a kórházból most engedték ki. A család rokonokhoz költözött. Elkezdődött a romeltakarítás, ebben a  pacséri emberek is segítenek.

Kisújszálláson mindenki döbbenten áll Nyúl Zoltánék tragédiája hallatán.
– Személyes kapcsolatom még az Arany János Általános Iskola igazgatójaként alakult ki Zolival – kezdte Kecze István polgármester. – Az Arany-napokra meghívtam a magyar ajkú határon túli testvértelepüléseink Négyfalu és Pacsér iskoláit. Az első küldöttséget Pacsérról Nyúl Zoltán történelem szakos pedagógus vezette. Elmondhatom, a tanár úrban nagyszerű embert ismertem meg. Feleségével hét gyermeket nevelnek nagy szeretetben. Erről mi is meggyőződhettünk, hiszen magánemberként többször vendégeskedtünk házukban. Az elmúlt évek alatt több ezer embernek segített már. Bácskossuthfalván külföldi segítséggel megvásárolt egy gyülekezeti házat, amit évek során felújított, működtet, Topolyán szeretetházat létesített mozgássérült gyermekek számára. Kisújszállás képviselő-testülete a két település kapcsolataiért végzett munkája elismeréseként elsők között szavazta meg neki 2008-ban a Kisújszállás tiszteletbeli polgára címet. Azóta is mindig testvérként hívjuk és várjuk városunkba. Épp ezért rázott meg tragédiájuk. Keressük a lehetőségét hogyan tudna önkormányzatunk segíteni – ígéri a városvezető.

Tavaly Kisújszállás már megmozdult, amikor egy villámcsapás miatt Tóth István Kuruc utcai házába villám csapott. Azóta a házát helyreállították, bútorokat, építőanyagot ajánlottak fel akkor többen számára – mondta Szepesi Jenő önkormányzati képviselő, a közadakozás egyik kezdeményezője. Amikor Kádár Károly pacséri önkéntes tűzoltónak a közösségi oldalra felrakott képeit megláttam Zoliék tragédiájáról, azonnal elkezdtem telefonálni. Ugyanígy tett Nagy Lajos iskolaigazgató is. Janó Lajos, a művelődési központ igazgatója pedig felajánlotta, hogy holnap este egy neves székely együttes lép fel náluk, műsoruk alatt már lehet adakozni a családnak.

– Ezreknek segített már, most mi fogjunk össze Nyúl Zoltán családjáért – kéri Nagy Lajos, az Arany János Református Általános Iskola igazgatója és a Kisújszállási Baptista Gyülekezet. Elsősorban pénzadománnyal tudjuk segíteni őket, mert a határon nehéz élelmiszert, bútort átjuttatni, de kisebb háztartási eszközöket, tisztítószereket, könyvet szívesen fogadunk március 28-ig a családnak, hogy húsvétra kivihessük.


A kisújiaknak is többször segített
– Nyúl Zoltán iskolánknak is többször segített, például szerzett negyvenöt matracot, de könyvadományt is kaptunk tőle. Volt, hogy nála laktunk, amikor biciklistáborban voltunk – mondja Nagy Lajos. Beszéltem a feleségével, Viki a könnyeivel küzdött. Zoli egy előrenézőbb, minden helyzetben igyekszik talpra állni, egy olyan ember, aki saját missziós munkáját mindenek fölé helyezi. Nagyon szerény, magának egyáltalán nem kérne, ezért kezdtünk mi gyűjtést számukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!