Bulvár

2013.04.29. 13:07

Nyugdíjasként tanult síelni, most sárkányrepülésre készül

Sosem késő valóra váltani az álmainkat. Méltán bizonyítja ezt a hetvenesztendős Herceg Antal példája, aki még most is új dolgokon töri a fejét.

Szoljon.hu

Fotós:

Fotós:

– Hatvanöt éves voltam, amikor először kötöttem sílécet a lábaimra. Sírt a hegy, amikor lecsúsztam, s jó ideig szedegettük a tűleveleket a fejemből, de büszkén mondhatom, hogy mostanra, ha módjával is, de megtanultam síelni – meséli a mezőtúri férfi.

– Régi vágyam teljesült ezzel és azóta rendszeresen járunk síelni Ausztriától a Hargitáig mindenfelé, de ismerem a korlátaimat. Meg tudok állni, el tudok esni és tudom, mi az elég. Bár szívesen sportolok, az idő nagyobbik részében azért hagyom, hogy a fiatalok síeljenek, mi pedig az unokákra vigyázunk a feleségemmel. Merthogy nem is akárhogy jár síelni Herceg Antal a családjával, egész buszt kell bérelniük, amikor feleségével, két fiával, hat jelenlegi és volt menyével, no meg nyolc unokájával útra indulnak. A családi összetartás azonban nem csak ilyenkor mutatkozik meg. Egyetlen jókora méretű portán laknak külön házakban, és évtizedeken keresztül közös vállalkozást, egy pékséget működtettek.


Pedig Herceg Antal eredeti szakmája meglehetősen távol áll a kenyérdagasztástól, hiszen villanyszerelőként végzett. Később felnőtt fejjel végezte el a Kandó Kálmán Főiskola erősáramú technikus szakát, majd számos találmány fűződött nevéhez. Az elsőt 1994-ben védte le a találmányi hivatal. Ez egy speciális személyi hívó volt, mely – abban az időben, amikor a ma használt mobiltelefonok hazánkban még nemigen terjedtek el – meghozta Anti bácsi számára az első sikereket, s egyben útjára indította a kilencvenes évek mezőtúri kémbotrányát is.

Talán sokan emlékeznek még az évekig tartó pereskedésekre, melyek középpontjában a polgármesteri hivatal kazánfűtője és az általa gyártott lehallgató készülék állt. A hírhedt berendezés a mobil elődjének tekinthető hordozható személyi hívó volt, a megvádolt kazánfűtő pedig az azóta elismert túri feltaláló. Végül a bíróság neki adott igazat, visszahelyezték fűtői hivatalába. Technika iránti érdeklődése azonban nem hagyott alább. A Hercsip néven ismert személyi hívót továbbfejlesztve kidolgozott egy olyan távvezérléses irányítási módszert, mely lehetőséget adott arra, hogy központi helyről, számítógépen keresztül felügyeljen komplex fűtési rendszereket. Ez a távvezérléses technika azóta eljutott Kanadába, Hollandiába és Franciaországba is.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Herceg Antal egyes adományai – így a képen látható szobakerékpár is – megtalálhatók a mezőtúri kórházban. Fotó: Mészáros János
[/caption]
A különböző fejlesztések azóta is tovább kísérik Herceg Antal életét, aki természetesen lépést tart az egyéb technikai fejlődéssel is. Így hatvan esztendősen tanulta meg a számítógép kezelését, a közeljövőben pedig olyan rendszer kiépítését tervezi, amely a napenergia hasznosításával biztosítja egész portájuk áramellátását. S mivel azt vallja, hogy a mozgás segíti a szellem frissen tartását is, újabb álmok megvalósításán is gondolkodik. A sárkányrepülés szintén olyan régen dédelgetett vágya, amelyről még most, a hetedik ikszet taposva sem tett le végképp. Az ehhez szükséges orvosi vizsgálatokon már túl is jutott.

– Bár itt fáj, ott kopik, öszszességében azt mondta az orvosom, hogy koromhoz képest nem vagyok rossz állapotban – mondja hamiskásan mosolyogva Herceg Antal.

– Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ennyi idősen már nem túl szerencsés váratlan dolgokkal megterhelni a szervezetet. Így még megfontolom, hogy valóban belevágok-e a sárkányrepülésbe, vagy inkább maradok földközelben.

Jótékony célú akciókat is szervez

Herceg Antal túlzás nélkül mondhatja, hogy saját szobakerékpárján teker a mezőtúri kórház mozgásszervi rehabilitációján. Mostanság ugyanis néhány hétig az osztályon pihen, ahogy mondja, „általános regenerálás” céljából. A város egészségügyi intézménye számára ugyanis több adománygyűjtő akciót is szervezett.

– Korábban a fővárosba jártam kezelésekre, ám amikor a mezőtúri kórház új épületébe költözött a rehabilitációs részleg és én idekerültem, meglepődve láttam, hogy jó néhány eszköz hiányzik – tudjuk meg tőle.

– Ezért a város polgármesterét és a térség országgyűlési képviselőjét arra kértem, hogy közösen indítsunk jótékonysági akciót. Három éven át támogattuk közösen a kórházat, melyeknek köszönhetően különböző tornaeszközöket sikerült beszereznünk. Az utóbbi években pedig nehéz helyzetben lévő családokat segítünk karácsony előtt. Ezt a kezdeményezést lehetőség szerint minél tovább szeretném életben tartani.

– Korábban a fővárosba jártam kezelésekre, ám amikor a mezőtúri kórház új épületébe költözött a rehabilitációs részleg és én idekerültem, meglepődve láttam, hogy jó néhány eszköz hiányzik – tudjuk meg tőle.

– Ezért a város polgármesterét és a térség országgyűlési képviselőjét arra kértem, hogy közösen indítsunk jótékonysági akciót. Három éven át támogattuk közösen a kórházat, melyeknek köszönhetően különböző tornaeszközöket sikerült beszereznünk. Az utóbbi években pedig nehéz helyzetben lévő családokat segítünk karácsony előtt. Ezt a kezdeményezést lehetőség szerint minél tovább szeretném életben tartani. Herceg Antal egyes adományai – így a képen látható szobakerékpár is – megtalálhatók a mezőtúri kórházban. Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!