Bulvár

2013.08.13. 07:46

Elsírták magukat amikor a dobogó tetejére álltak

Arannyal, ezüsttel a nyakukban tértek haza a dél-afrikai Durbanből megyénk hölgyei. No, nem egy ékszerüzletben jártak, hanem a XIX. Szervátültetettek Világjátékán értek el kimagasló helyezéseket.

Szoljon.hu

CSI_2156.jpg

Fotó: Csabai István

– Kimondhatatlanul boldogok voltunk, amikor meghallottuk a nevünket az eredményhirdetéskor – mesélte a szolnoki Lukács Edit, aki Hasznos Szabinával és a kengyeli Czakóné Szabó Marikával vett részt a XIX. Szervátültetettek Világjátékán negyvennyolc magyar versenyző társaságában. A Durbanben rendezett versenyen heten voltak, akik csak bowling sportágban indultak, és még hárman, akik másodsportágként vállalták be a gurítást.


Lukács Edit korosztályában egyéniben, páros és vegyes páros kategóriában is aranyat gurított, Hasznos Szabina szintén három arannyal tért haza, Czakóné Marika pedig ezüstérmet szerzett.
– Sokat készültünk a versenyre – folytatta Edit, aki 2002-ben kapott másodszor vesét és öt éve bowlingozik. – Indulás előtt egy hetes edzőtáborban vettünk részt Székesfehérváron, naponta kétszer négy órát edzettünk. Nekünk, szervátültetetteknek kiemelten fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk az erőnlétünket. Hiszen az immunrendszert gyengítő gyógyszereket kell szednünk, hogy ne lökődjön ki a beültetett szerv és a tömeget is kerülni kell.
Edit elmondta, hogy ő egyébként is nehezen indult útnak, hiszen egyre jobban kezdett fájni a gerincsérve. Mivel azonban orvos és gyógymasszőr is ment velünk, el mert indulni.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Marcsi (barna hajú) és Edit (szőke hajú) nem hagyják el magukat. Ha tehetik, a bowlingpályán találkoznak. Fotó: Csabai István
[/caption]
– Megtanultam már, hogy a sérvem miatt más hajlásszögben gurítok, mint kellene. De ki tudja? Lehet, ez hozta meg a szerencsémet – nevetett. – Persze nagyon izgultunk, nem tudtuk, kiből mit hoz ki az idegeskedés. A párosban Szabinával indultunk. Róla tudni kell, hogy a magyar szervátültetett válogatott egyetlen kombinált máj-és vesetranszplantált tagja, 2008-ban egyszerre kapta mindkettő szervet. Egymást bátorítottuk és nyugtattuk, amikor rátört valamelyikünkre a sírás.

Szabina nagyon izgult, minden áron nyerni szeretett volna. Sikerült is neki! – folytatta.
– Az egyéni verseny után, az eredményhirdetés előtt az edző megsúgta, hogy esélyes vagyok, de nem mondott semmi konkrétumot. Amikor sorolták a harmadik, második helyezetteket végül pedig az enyémet, szinte önkívületi állapotba kerültem. El sem hittem, hogy én lettem az első, automatikusan a dobogó harmadik fokára álltam, a szervezők irányítottak föntebb. Mondanom sem kell, hogy a könnyeimtől alig láttam, amikor magyar csapattársaim elénekelték nekem a magyar himnuszt – mesélte elcsukló hangon.


Edit elmondta: a férje hatalmas virágcsokorral fogadta a repülőtéren, a kordonon is áttörve szaladt elé. –  Hiszem azt, hogy dolgom van még e világon és örülök minden napnak, hogy még itt vagyok. Tudod, ha úgy gondolkodnék, hogy miért pont velem történt mindez, már lehet, nem lennék itt – jegyezte meg. – Mérleg jegyben születtem, kitartó vagyok, amit eltervezek, véghez is viszem.

Persze kellett ehhez a családom és az orvosaim támogatása is, amit nagyon köszönök nekik. Amikor hazaértem, iker kisunokáim, Lívia és Levente mondták, hogy milyen jó, hogy három aranyérmet is hoztam. Abból kettőn megosztoznak, egy pedig marad nekem. Boldogság volt látni a csillogást a szemeikben. Ez többet ért számomra az összes aranynál és ne hidd, hogy most is elsírtam magam – mondta könnyeit mosolyával palástolva Edit.

Tovább folytatják a versenyzést


A kengyeli Czakóné Szabó Marika hét éve kapott új vesét. Mint elmondta: elégedett lett volna, ha benne lett volna a legjobb nyolcban. Nagy örömére, azonban ezüstéremmel a nyakában térhetett haza a XIX. Szervátültetettek Világjátékáról. – Az első körömet kicsit elrontottam, később kezdtem beleerősíteni – mesélte. – A családom féltett, hiszen Dél-Afrika nem a közbiztonságáról híres. Fegyveres őrök álltak a bevásárló központoknál és sok volt a rendőr is. Igazából még most kezdem felfogni, hogy Dél-Afrikában jártam. A családunk támogatásának köszönhetően megpróbálunk kijutni jövőre Krakkóba az Európa Bajnokságra, két év múlva pedig Argentínába a világjátékokra Lukács Edittel és Hasznos Szabinával – árulta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!