Bulvár

2013.08.17. 10:53

Szarmaták, gepidák emlékeit kutatják

Az idei év eddigi legnagyobb ásatásán dolgozik Szajolban dr. Madaras László régész, a szolnoki Damjanich János Múzeum szakembere.

Sz. I.

A Tisza nagyvízi meder rendezése programmal kapcsolatos leletmentési munkák során többek között Dobán, Szórópusztán, illetve dr. Csányi Marietta és dr. Tárnoki Judit közreműködésével Nagykörű térségében végeznek feltárásokat.

– Milyen leletanyag került elő a mostani ásatáson?
– A májusban és júniusban összesen három hétig tartó ásatásokat folytatva szarmata falura és temetőre, illetve gepida temetőre bukkantunk. Akkor összesen négyszáz négyzetmétert kutattunk. Ezzel szemben most a gát nyomvonalában újabb háromezer négyzetmétert tudunk feltárni.

– Kik lakták annak idején ezt a vidéket?

– Két, egymástól független nép emlékeit tárjuk fel. A szarmata falu és a hozzá tartozó temető a harmadik és negyedik századból való, ezzel szemben a gepidák temetője későbbi, az ötödik, hatodik századból maradt fenn.


– Egyik nép válthatta a másikat a területen?

– Az, hogy a későbbi gepida sírokat gyakran a korábbi település objektumaiba ásták bele arra utal, hogy a szarmata település nyomai a gepidák érkezésekor már nyomtalanul elenyésztek. Eszerint a két nép már nem került egymással közvetlen kapcsolatba, csak ugyanazt a területet választották a letelepedésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!