Bulvár

2013.12.19. 12:20

A biztos halál vár rájuk a mínuszok megérkezésével

Szinte egyik pillanatról a másikra változik meg a helyzet egy-egy családon belül, amelynek következményeként, a nemrég még babusgatott kutyus, vagy cica sorsa megpecsételődik.

Szoljon.hu

Sokukat kilökik az utcára, elautóznak velük egy távoli helyre és ott szélnek eresztik őket. A mínuszok megérkezésével, akár a biztos halál is várhat rájuk. Ilyenkor, év vége táján különösen sok munkájuk akad.


– Napi szinten érkezik bejelentés az alapítványunkhoz utcára dobott állatokról – foglalta össze tapasztalatait Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke. – Mindennek az oka a pénztelenségben keresendő, hiszen egy-egy szegényebb sorsú család gyakran a saját megélhetését sem tudja biztosítani. Ezért döntenek amellett, hogy megválnak az állatoktól.

Jobb esetben valamelyik állatotthonba kerülnek, vagy az alapítványunktól kérnek segítséget. Rosszabb eset, amikor drasztikusabb módszerekkel élnek. Az egyik, amikor egyszerűen nem adnak szegény jószágoknak enni. S itt nem csak a házikedvencekre kell gondolni, hanem a haszonállatokra is. Van, hogy több tucat, olykor több száz jószág éhezik a hidegben karámokba, ólakba zárva, mert nincs pénz a takarmányozásukra. Az sem jobb, amikor elzavarják, kihajtják őket és magukra hagyják a nyájat, gulyát, ménest. Néhány héttel ezelőtt egy gazdátlanul kóborló, éhező marhacsordáról érkezett bejelentés hozzánk. Feltételezhetően a pénztelenség miatt lettek számkivetettek – tette hozzá keserűen.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Tarpai Enikő szerint az emberek már jobban odafigyelnek kedvenceikre, és ha kell, segítséget kérnek.
Fotó: Csabai István
[/caption]

Az emberi kegyetlenség is megjelenik a nehéz időkben. Sok esetben lehet találkozni agyonütött állatok tetemeivel, vagy láncon, csontsoványra fogyott ebekkel.
– Mi minden esetben intézkedünk, és megtesszük a szükséges lépéseket, amennyiben valahol állatkínzással találkozunk – folytatja az alapítvány vezetője.  – Az elmúlt években jó kapcsolatot építettünk ki a rendőrséggel, nagyon segítőkészek, együttműködőek velünk. Így minden állatsanyargató tudhatja, hogy nem marad büntetlen a kegyetlenkedés – szögezte le.


A Szolnoki Állatotthonban is egyre több kutyát helyeznek el. Sokszor teltház van, a kennelek befogadóképessége véges. Szerencsére azért vannak olyanok is, akik új otthont biztosítanak a négylábúaknak.
– Mi azt tapasztaljuk, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek a szeretett kedvenceikre – mesélte Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon gondozója. – Amennyiben már nem tudják megfelelően ellátni, megkeresnek bennünket és segítséget kérnek. Ilyenkor, ha tudnunk, természetesen segítünk, bár a mi befogadóképességünk is véges. Sok kutya talál nálunk új gazdára, rendszeresen jönnek leendő gazdik, akik új kedvencet keresnek. Sajnos azonban több kutya érkezik be hozzánk, mint amennyit örökbe fogadnának – jegyzi meg.
Tarpai Enikő szerint sok pozitív emberi történettel is találkoznak munkájuk során. Egyik alkalommal egy telephelyen dolgozó férfi talált a munkahelyén egy nagytestű kutyát, amelyet ő maga akkor nem tudott hazavinni, ezért az állatotthonhoz fordult segítségért.


– Amikor elmentünk a kutyáért látszott, hogy a férfi nagyon megkedvelte, nehezen vált meg tőle, hiszen sokáig etette, de elmondta, nem tudja hol elhelyezni – folytatta Enikő. – Mi magunkhoz vettük, megkapta a szükséges orvosi ellátást. Néhány hónap múlva nem várt meglepetés ért bennünket. Megjelent a férfi nálunk és mondta, ha még nem fogadták örökbe az általa szeretett kutyát, akkor szívesen magához venné, mert azóta kertes házba költözött és most már lenne otthona a kutyának – mondta.


Annak ellenére, hogy pozitív változások tapasztalhatók, a dolognak az árnyoldala is jelen van. A szolnoki állatotthonba is rendszeresen érkeznek olyan állatok, amelyek nagyon lesoványodtak, sérülések borítják a testüket. Leggyakrabban a nyakukba nőtt lánc, nyakörv nyoma látható. De bizonyos helyekről beszállított állatokon harapásnyomok is vannak.


Néhány jó tanács, amit nem árt tudni

  • A kutyaházba sose tegyünk textileket, mert könnyen átvizesedhetnek, és az eb megfázik. Helyette használjunk faforgácsot (nem fenyőt és cédrust), vagy polifoamot.

  • A kóbor cicák előszeretettel melegednek az autók motorházában. Egyes típusokba alulról tudnak bemászni, ezért indítás előtt mindig ütögessük meg a motorházat!

  • Mindig gondoskodjunk friss vízről kedvenceink számára, figyeljünk rá, ha az megfagy!

  • Télen a sózott utak felmarhatják az állatok mancsát. Ezért sétáltatás előtt ajánlatos zsíros krémmel bekenni a talpukat.

  • Nagyon fontos a jól hőszigetelt kutyaház, minél kisebb, függönyös bejárattal. Szigetelhetünk hungarocellel, szénabálával, bármivel.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!