Bulvár

2013.12.30. 07:26

A tévé előtt ülve várta a halálos robbanást

A tűzesetek látványos kísérői a szirénázva érkező tűzoltókocsik, de azt kevesen tudják, hogy az oltás végén általában egy kevésbé szembetűnő csapat, a tűzvizsgálók is munkához látnak.

Szathmáry István

Fotó:

Róluk kérdeztük Kovács Krisztián tűzoltó őrnagyot, megyei tűzoltósági főfelügyelőt, aki több érdekes esetet is átélt. Többek között egy olyan idős ember történetét is elmondta, aki feladva minden reményt tudatosan készült a halálra, tévékészüléke előtt várta a végzetes robbanást.

– A mi munkánk alapvető célja – tájékoztat a szakember – a szakmai tapasztalatszerzés, azonban vizsgáljuk a személyi felelősséget is. Minden olyan körülményt igyekszünk tisztázni, aminek elemzésével a további munkánk hatékonyságát tudjuk javítani. Ha a vizsgálat során például nyilvánvalóvá válik, hogy egy jogszabályban szabályozatlan, vagy nem kellő mértékben szabályozott dolog hozzájárult a tűz keletkezéséhez, kezdeményezzük az előírások létrehozását, vagy a meglévő módosítását.

– Amint megtudtuk, ugyanúgy figyelemmel kísérik a tűzvédelmi szempontból veszélyforrásnak számító eszközök, háztartási gépek felbukkanását is, szükség esetén intézkedhetnek a forgalomból történő kivonásukra.
– A közigazgatási eljárás keretében folyó tűzvizsgálat ugyanakkor az esetleges felelősség megállapítását is szolgálja – folytatja az őrnagy. Minden esetben tisztázzuk, ha felelőtlenség, valamilyen mulasztás, esetleg bűncselekmény áll a tűzeset mögött. Ha erre fény derül, közlési kényszerünk van a társhatóságok felé, s számos esetben eleve együtt dolgozunk a helyszínen a rendőrséggel.

Nem minden tűzesetet vizsgálnak azonban automatikusan, ez képtelenség is lenne, erre főleg haláleset, súlyos sérülés, bűncselekmény gyanúja, nagy erő bevetése, illetve ötvenmillió forintot meghaladó kár esetén kerül sor, de számos egyéb szakmai ok is indokolttá teheti az eljárás lefolytatását. A kirendeltség vezetője is bármikor elrendelheti a tűzvizsgálatot, ha úgy látja, hogy akár tapasztalatszerzés, akár bármilyen gyanús körülmény miatt azt indokoltnak találja.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Kovács Krisztián tűzoltó őrnagy számos érdekes esettel foglalkozott már munkája során
Fotó: Mészáros János
[/caption]

– Nem mindig könnyű a munkánk – osztja meg tapasztalatait Kovács Krisztián őrnagy.
– Eredményessége nagyban függ a helyszín állapotától, mi minden semmisült meg, maradtak-e bizonyítékok, vannak-e érdemi tanúk. Az eljárás során rendelkezésünkre álló idő legfeljebb kétszer 45 nap, de általában töredéke alatt végezzük a feladatunkat – teszi hozzá.
Arra a kérdésre, hogy érték-e már meglepetések őket munka közben, egyértelmű igen volt a válasz.

– Humoros esettel itt nem lehet találkozni, hiszen a tűz mindig tragédiát jelent. Ezzel szemben néha valóban meglepő emberi felelőtlenséggel találkozunk – állapítja meg Kovács Krisztián. Elmondása szerint sokan nem fogják fel, hogy apróságokból mekkora baj fakadhat, vagy egy rossz döntésükkel akár mások vagyonát, testi épségét is veszélyeztethetik.
– Volt, aki avarégetés közben hagyta ott a tüzet, jött a szél, és rövid idő alatt elhamvadt az egy élet munkájával felépített nyaralója. Égtek már ki lakások tűzhelyen felejtett étel miatt, de a karácsony is jelenthet veszélyt. Lobbantak fel lángok rosszul elhelyezett adventi koszorútól, okozott emberéletet követelő lakástüzet lángra kapó karácsonyfa is.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy gyújtogatáson kívül másfajta „törvénysértés” is szerepel az okok között. Például áramot loptak és ezért a párezer forintos havi spórolásért pusztult el a lakása az elkövetőknek. A katasztrófavédelem vizsgálta a szolnoki Mikszáth utcai esetet is, ahol állítólagosan szerelmi bánatból elkövetett öngyilkossági kísérlet vitte el jó időre a tetőt több család feje fölül.

– Az első tűzvizsgálati ügyem is egy tűzzel párosuló öngyilkossági kísérlet volt – emlékszik vissza Kovács őrnagy. A megyében élt egy asszony a beteg fiával, aki a felhalmozódott adósságaik miatt próbált véget vetni az életüknek. Karácsony táján tette az asszony a meggyújtott adventi koszorút a konvektor meglazított gázvezetéke közelébe, majd a másik szobában a tévé elé ülve várta a robbanást, a halált. Végül az ablakok elengedték a robbanásból adódó nyomást, a bútorok ugyan megperzselődtek, személyi sérülés nem lett a dologból. Ezzel szemben a hölgy a bíróságon felelt tettéért – zárta beszélgetésünket Kovács Krisztián őrnagy.

Kovács Krisztián

Született: 1978

Rendfokozata: tűzoltó őrnagy

Végzettsége: Biztonságtechnikai mérnök, Tűz- és Katasztrófavédelmi Szervező Tiszt

Beosztása: megyei tűzoltósági főfelügyelő

Családi állapota: párkapcsolatban él, egy gyermek édesapja

Kedvtelése: Szellemi időtöltésként online kártyajáték

Rendfokozata: tűzoltó őrnagy

Végzettsége: Biztonságtechnikai mérnök, Tűz- és Katasztrófavédelmi Szervező Tiszt

Beosztása: megyei tűzoltósági főfelügyelő

Családi állapota: párkapcsolatban él, egy gyermek édesapja

Kedvtelése: Szellemi időtöltésként online kártyajáték Kovács Krisztián tűzoltó őrnagy számos érdekes esettel foglalkozott már munkája során
Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!