Bulvár

2013.12.02. 19:06

Kilencven dekával született: anyja hite mentette meg

Amint elfogadja a szülő olyannak koraszülött gyermekét, amilyen, a csecsemő rohamléptekben kezd el fejlődni.

Szoljon.hu

Newborn baby smiling

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Manapság minden tizedik terhesség végződik idő előtti szüléssel. A szülők és babák élete az első hónapokban, években cseppet sem könnyű, de jó tudni: a koraszülöttség nem betegség, a legtöbb gyermek ugyanolyan egészséges felnőtté cseperedik, mint az a baba, aki a 39. héten jött világra.


Az idős férfi meglepő gyorsasággal szalad fel a lépcsőn. Ez főleg annak tudatában elismerésre méltó, hogy Laci bácsi már nyolcvankettő éves.
– És ha még azt is tudnák, hogy születésemkor olyan kicsi voltam, mint egy kiskutya...! – legyint a férfi, majd elmeséli, édesanyja hét hónapos terhes volt vele, amikor vonatra ült Erdélyben, hogy meglátogassa hazánkban dolgozó mozdonyvezető férjét. A vonat rázkódásától vagy talán mástól, a szülés váratlanul megindult és Szolnokon megszületett Lacika.


– Méghozzá kilencven dekával. Persze kórházba kerültem, de négy-öt nap múlva már vittek is haza a szüleim. Meggyőződésem, hogy ha inkubátorba tettek volna, nem élem túl – teszi hozzá kellő öniróniával Laci bácsi. – Pár hónapos koromig szita alatt tartottak, hogy a macska el ne vigyen és ez úgy tűnik, jó megoldás volt, hiszen valóban nem lettem állateledel.
A férfival jókat nevetünk. Vág az esze, mint a beretva, humorán mindenki jót derül. Laci bácsi csak úgy „mellékesen” teszi hozzá, hogy tízezer méteres távon kétszer volt országos futóbajnok, huszonkettő évig atletizált, de (ahogy ő fogalmaz) most is annyit mozog, mint egy őrült. Lám, miből lesz a cserebogár...!

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Réczi Attila és Halmai Hédi első gyermekük, Gergő születésekor izgalmas időszakot éltek át. Geri egy hetet töltött a koraszülöttosztályon
beküldött fotó
[/caption]

A koraszülöttség egyébként nem is olyan ritka, mint gondolnánk. Statisztikai adatok szerint csaknem minden tizedik terhesség fejeződik be hamarabb, mint az várható lenne. Időben minél távolabb vagyunk a „kiírt” időponthoz képest, annál komolyabb, súlyosabb következményekkel lehet számolni az újszülött állapotát illetően. A csecsemőhalálozások és a később kialakuló állapotok (érzékszervi-, értelmi-, mozgássérülések, magatartás-, figyelemzavar, tanulási problémák) hátterében nagy százalékban a koraszülöttség áll. Amit persze a legtöbb szülő tragédiaként él meg, csak később jön rá arra, hogy minden sötét alagút végén ott a fény.


– Bence a 32. héten született, 1380 grammal, császármetszéssel – meséli a martfűi Dóró Judit. – A műtét után egy nappal nézhettem csak meg őt először. Ott feküdt az inkubátorban és el se hittem, hogy egy gyerek ilyen kicsi is lehet. „Életben marad?” – kérdeztem a koraszülött osztály egyik nővérét, aki csak bólogatott, hogy nyugodjak meg, Bence erős baba. Persze, én nem nyugodtam meg ... de sokat sírtam eleinte! – sóhajt fel Judit, visszaemlékezve a „koraosztályon” töltött másfél hónapra.
Az „idő előtt” született gyermekek életben tartására ma már felkészült az orvostudomány, ismerik a veszélyeket és azok kivédését, kezelését is. A speciális koraszülött osztályokon mindent megtesznek azért, hogy rövid idő alatt normalizálódjon a csecsemő állapota és az otthoni környezetben folytathassa életét.


– Amikor hazavittük ötvenhat nap után Bencét, sokan csodálkozva néztek ránk és pici fiunkra, többen nem is tudták, hogy babát várok. „Tiétek?” – néztek ránk kétkedve. „Nem, kölcsönöztük!” – válaszoltunk félig viccesen, félig mérgesen. Aztán Bence elkezdett rohamosan fejlődni, persze, nagyon sokat foglalkoztunk vele, hogy behozza a lemaradását. Ma már nagycsoportos óvodás, jövőre kezdi az iskolát. Sokat mozog, ügyes fiú. Senki meg nem mondaná, milyen nehezen kezdődött az élete.
– Ikerlányaim a 33. héten születtek. Egyik gyermekem, Lili, jóval kisebb volt, mint a másik, még a másfél kilót sem érte el. Akár egy vekni kenyér... – meséli egy szolnoki anyuka, Szabó Adél.

Ádám nem volt egy kiló, ma egészséges ovis fiú

A tiszaföldvári Gózon Marianna hat hónapig a legboldogabb kismama volt.

– Augusztus volt, amikor elkezdett görcsölni a hasam. Bementem a kórházba, ahol azonnal infúziót kaptam, mely valóban mintha csodát tett volna: a tünetek elmúltak. Aztán olyan gyorsan történt minden, fel sem fogtam... hirtelen a műtőben találtam magam, majd megmutattak egy síró apróságot, egy 90 dekás, 35 centis kisfiút, Ádámot. Az én fiam volt.

A babát azonnal Debrecenbe szállították, közben az édesanyát a legrosszabbra is felkészítették.

– Senkinek nem hittem. Pedig... Istenem, milyen pici volt! Combja mint a férjem hüvelykujja, olyan csöpp volt. Csak pár nap múlva tudtam utána menni. Minden nap, éjjel és nappal ott voltam Ádám mellett, folyamatosan beszéltem hozzá. Hiszem, hogy a szeretetem, az optimizmuson tartotta őt életben. Ádám ma már öt esztendős, teljesen egészséges óvodás. Minden sorstársamnak üzenem: merjék elhinni, hogy igenis van kiút a legreménytelenebb helyzetből is!

– Nem léteztek olyan kisméretű kórházi ruhák, melyek ne lógtak volna rajta. Egy csúnya barna ragtapasszal húzták össze a nővérek a sárga színű „egyenruháját”: nem tudtam, sírjak vagy nevessek, amikor megláttam. Eleinte úgy tűnt, minden rendben a lányommal. De később azt vettem észre, még a fejét sem tudja fordítani egyik oldalról a másikra. Komolyan elkezdtem aggódni, majd szakemberhez fordultam – idézi fel a több évvel ezelőtti történéseket a fiatalasszony.
A koraszülött gyermek pedagógiai szempontból külön figyelmet érdemel. Azáltal, hogy az idegrendszer sérülhet a koraszülés miatt, fennállhat a kisebb-nagyobb fejlődési rendellenesség esélye is. Ezért a koraszülött babák „növekedését” hosszabb időn át kontrollálni, figyelni kell, majd ha szükséges, elkezdeni a megfelelő terápiát. Az egyik elismert hatékony megoldás a Dévény-torna.

– Kutatók szerint öt hónapos koráig fejleszthető legjobb eredménnyel egy gyermek és annak agya – mondja Egri Veronika gyógytornász. – Valóban nagyon fontos a korai felismerés és megsegítés. Sokkal könnyebb például a pici, még nem berögzült mozgáshibákat kijavítani egy csecsemőnél, mint egy idősebb gyermeknél. Szegeden már az inkubátorban elkezdik a fejlesztést. Vannak persze ellenpéldák is. Soha nem feledem el azt a kislányt, aki négy esztendősen került hozzám. Járni, mászni még nem tudott, csak forogni. Egy bensőséges kapcsolat alakult ki közöttünk, közös, hosszantartó munkánk eredménye pedig az lett, hogy hat évesen már járt a kislány, igaz, járókerettel. Csodálatos volt a fejlődése.
Az ikres-anyuka Szabó Adél szerint a koraszülött gyermekekről példát lehetne venni, tudatosságuk, akarásuk sok felnőtt számára is elismerésre méltó.

– Lányom, aki Dévény-tornára járt izomeloszlási zavara miatt, hamarabb kezdett el mászni, mint makkegészséges testvére. Mai napig kitartóbb, bátrabb és rendezettebb a mozgása a fejlesztésnek köszönhetően, mint ikertestvérének – állítja Adél, aki szerint azonban a szülői szeretet a legjobb „gyógyszer”.
Példa erre Jázmin története is. Amikor még édesanyja méhében növekedett, édesapja váratlanul elhunyt. Az anya a sokk miatt szülte meg a kislányt, a 28. héten. Jázmin rendkívül kicsi súllyal jött a világra, sokáig inkubátorban volt, oxigént kapva. Nehéz volt őszintén reménykedni abban, hogy a kislány életben marad és valaha majd teljes értékű életet élhet. Egyedül az édesanya bízott lánya és saját erejében, méghozzá töretlenül.
– Hiszem, hogy az anyuka hite mentette meg ezt a kislányt és az ő szeretete erősíti folyamatosan – állítja Takács Lívia konduktor, aki a Pető-módszer segítségével segíti a koraszülötteket. Jázmint is ő fejlesztette évekig. – Ezért fontos, hogy például mi, konduktorok a szülőket is erősítsük. Ha a szülő erős, akkor a gyermek is jobban fejlődik. Ha az anya, az apa képes meglátni az apró előrelépéseket, a piciny szépségeket, előbb-utóbb az egész világ megszépül körülöttük.

– Augusztus volt, amikor elkezdett görcsölni a hasam. Bementem a kórházba, ahol azonnal infúziót kaptam, mely valóban mintha csodát tett volna: a tünetek elmúltak. Aztán olyan gyorsan történt minden, fel sem fogtam... hirtelen a műtőben találtam magam, majd megmutattak egy síró apróságot, egy 90 dekás, 35 centis kisfiút, Ádámot. Az én fiam volt.

A babát azonnal Debrecenbe szállították, közben az édesanyát a legrosszabbra is felkészítették.

– Senkinek nem hittem. Pedig... Istenem, milyen pici volt! Combja mint a férjem hüvelykujja, olyan csöpp volt. Csak pár nap múlva tudtam utána menni. Minden nap, éjjel és nappal ott voltam Ádám mellett, folyamatosan beszéltem hozzá. Hiszem, hogy a szeretetem, az optimizmuson tartotta őt életben. Ádám ma már öt esztendős, teljesen egészséges óvodás. Minden sorstársamnak üzenem: merjék elhinni, hogy igenis van kiút a legreménytelenebb helyzetből is! Réczi Attila és Halmai Hédi első gyermekük, Gergő születésekor izgalmas időszakot éltek át. Geri egy hetet töltött a koraszülöttosztályon
beküldött fotó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!