Bulvár

2013.12.11. 07:29

Küzdött a tizenéves lány, minden ellenfelét összeverte

Juhász Beába nem mernek belekötni az erősebbik nem képviselői sem. Nem is érdemes, hiszen a lány ketrecharcos bajnok lett a minap.

Szoljon.hu

– Voltaképp kilenc éve, második osztályos koromtól kezdve birkózom, de most először indultam MMA versenyen – kezdte Juhász Beáta. A fiatal lány a minap nyert magyar bajnoki címet hatvan kilogramm B kategóriában a ketrecharcosok mezőnyében Szegeden. – Szerintem anyukámtól örököltem a bennem levő küzdőszellemet. Ezen a versenyen háromszor három perces küzdelem során győztem le az ellenfelem. Az első menet során kifáradtam, de mindeközben fel is hergeltem magam azon, hogy ütéseket, rúgásokat én is kaptam jócskán. És ezt csak nem hagyhattam annyiban! Annak ellenére sem, hogy nem sokat készültem a versenyre, mert délutánonként gyakorlatokon kellett részt vennem. „Civilben” ugyanis szakácsnak tanulok – számolt be Bea.

Persze Bea nevét ismerhették már versenyzőtársai a korábbi évekből is, hiszen ötször szerzett magyar bajnoki címet birkózás sportágban és három diákolimpiai aranyat is nyert.

– A szüleim érthető módon nem nagyon akarták, hogy ketrecharcos legyek, de drukkoltak nekem – mondta Bea. – Amikor megtudták, hogy nyertem, örültek, főleg azért, mert nagyon súlyos sérüléseket nem szereztem. A sípcsontom, a lábfejem és a szemem volt csak bedagadva, nagy monoklim azonban nem lett. Annak ellenére sem, hogy nincsen kabalám. Korábban, egy elefántos, narancssárga pólót viseltem a versenyek során, anyukámtól kaptam, akkor az hozott szerencsét – folytatta, hozzátéve: civilben sem félős. – Előfordult már, hogy belém kötöttek, de hamar meggondolta magát az illető. Nem bántok senkit, de ha kell, megvédem magam. Szeretnék még indulni ilyen versenyeken, álmom, hogy kijussak az olimpiára – árulta el a lány.

– Bea az elmúlt évben kezdett a szakosztályomban, grapplingben – mondta az edzője, Juhász József. – Nyert már magyar bajnokságot idén és tavaly grapplingben is. Birkózó alapokkal rendelkezik, a mai napig birkózik is, Kiss Kálmán mesteredző tanítványa. Tavaly már volt egy junior magyar bajnokom MMA-ban, de ő az első lány aki nyert 15–17 éves korosztályban. Ez az úgymond legfiatalabb korcsoport, ettől fiatalabbakat nem engednek ketrecharcosként versenyezni. Ez volt az első MMA mérkőzése, jól teljesitett, meg voltam vele elégedve maximálisan – tette hozzá.

Juhász József elmesélte, a birkózás a kiemelten támogatott sportágak közé tartozik 2020-ig, többmillió forint támogatást kapnak az egyesületek az elért eredmények alapján. A sportágat azonban népszerűsíteni kell és minél több gyermeket bevonni a birkózó sportágba, fiúkat­-lányokat egyaránt, egészen óvodás kortól. – Bizakodóak vagyunk a jövőt illetően, továbbra is hírnevünkhöz méltón dolgozunk tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!