Bulvár

2013.12.03. 12:10

Megállíthatatlan: sorra zsebeli a díjakat a „lógó fülű”

Amy ugrándozva, csillogó szemekkel fogadott, amikor beléptünk az abonyi ház kapuján. Még ha ő biztosan nem is tudja, valóban van oka az örömködésre, ugyanis igen rangos díjakat „zsebelhetett be” a közelmúltban.

Szoljon.hu

– Bár gyermekkoromban németjuhászom volt, most a beagle-ket imádom – simogatta meg Amy fejét gazdája, Tarnócai Ferenc. – Voltaképp a feleségemnek köszönhetem, hogy kutyatenyésztésbe fogtunk. Ő volt ugyanis, aki meglátta az egyik kutyaeledelt népszerűsítő reklámban szereplő, lógó fülű, kedves kis beagle-t.

Annyira megtetszett neki a négylábú, hogy születésnapja alkalmából megleptem egy aprócska kiskutyával. Mindez nyolc évvel ezelőtt történt. Dina, a beagle, akit akkor kapott, azóta is velünk él. Így kezdtük el tenyészteni ezt a fajta kutyát, amit egy időre abbahagytunk, de szeretnénk újra belefogni – számolt be, majd rögtön rátért a díjnyertes Amy-re is. – Őt baráti alapon vásároltuk két évvel ezelőtt és igazán jó fej kutya, illik hozzá a neve is: Good Head Amy, azaz jó fej Amy. A nejem és a lányaim ötlete volt, hogy indítsuk versenyeken is, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezik. Sok dicsérettel, jutalomfalattal, rendszeres törődéssel és persze sok munkával elértük, hogy idén szeptemberben a fővárosban rendezett nemzeti versenyen győztes lett az osztályában.

Ez volt élete legelső megmérettetése és egyben győzelme is. A második versenyen is szép helyezést ért el. A komáromi nemzetközi versenyen nemzeti kategóriában első, nemzetköziben pedig második lett a közelmúltban. Ezen kívül ezüstérmes lett derby kategóriában is. Ebben a csoportban a derbyt megelőző évben született négylábúak indulhatnak, tehát minden kutyának egyszer van lehetősége derbyt nyerni – tette hozzá.
Nem Amy volt az egyetlen kutya, akit versenyen indított Ferenc és persze előfordultak vicces szituációk is.

[caption id="" align="alignleft" width="359"] Képünkön Tarnócai Ferenc és kutyája, Amy az egyik elnyert serlegükkel. A négylábú több díjat is kapott a közelmúltban
Fotó: Csabai István
[/caption]
– Az egyik fiúkutyánk igencsalt megtréfált az egyik versenyen – számolt be Ferenc. – Bár mondtam a lányaimnak, hogy ne simogassák sokat, mert hanyatt fekszik, megtörtént az, amitől tartottam. Kicsit elnézte magát a kutyám, mert a férfi bírónak hanyatt vágta magát verseny közben. Pár perccel később azonban rendeződött a helyzet és oldódott a feszültség. Így utólag már csak nevetek az akkor kissé kínos szituáción – mosolygott.
De ahogyan mondják: nem is igazi tenyésztő, akit nem harapott még meg kutya. Persze Ferencbe sem a sajátja kóstolt.


– Négy-öt évvel ezelőtt egy ismerősömmel beszélgettünk, amikor a pulija elkapta hátulról a lábam szárát – emlékezett vissza. – Állítom, hogy minden kutya alapvetően jó természetű, sok múlik azon, hogy milyen nevelést kap. Sajnálatos, hogy akadnak, akik megvásárolják a kiskutyákat, amikor pedig felnőnek, kirakják őket az utcára. Igazság szerint csak annak kellene kutyát vásárolni, aki szereti az állatokat, megfelelő körülményeket tud biztosítani számukra és van rájuk ideje. Hiszen sokat kell foglalkozni az állatokkal, igénylik a törődést – tette hozzá, miközben Amy okos szemeit le sem vette gazdájáról és talán megnyugodva, hogy ő jó helyen van, ölébe hajtotta buksiját.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Amy és gazdája a versenyeken kívül is jól megértik egymást
Fotó: Csabai István
[/caption]

A jóképű rákóczifalvai beagle lesz az apa


– Szeretnénk újra kutyatenyésztésbe fogni – mondta az abonyi Tarnócai Ferenc. – Mivel Amy már két éves, lehetnek kölykei. Ki is néztünk már neki egy jóképű kan kutyust egy rákóczifalvai tenyésztőnél, aki az Angyali Annie E. Maximus nevet viseli. Még nem találkoztak, de ha eljön ideje, majd bemutatjuk őket egymásnak. Márciusra tervezzük a kölykök születését és ha minden rendben megy, jól alakul a vemhesség, szeretnénk meghagyni egy kislányt Amy-nek. Így már három beagl-ünk lesz, de minél többen vannak, annál jobban érzik magukat – tette hozzá Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!