Bulvár

2013.12.10. 09:12

Óriási károk - szélvihar pusztított

Az év egyik legnagyobb, a Xavér nevű szélvihar okozott több órás áramkimaradást a Tiszazugban. Szelevényen és Tiszaföldváron melegedőket jelöltek ki a segítségre szorulóknak, de végül ezeket senki nem vette igénybe.

Szoljon.hu

Storm clouds

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Hatalmas szél volt, csak úgy süvített! Faágak repkedtek a levegőben, levelek százait vitte a vihar szerteszét! Aztán egy nagy csattanás, és az előttünk lévő öreg fa kettétörött, az egyik fele lezuhant a földre – meséli a tiszaföldvári Török Imréné. Majd invitál, nézzük csak meg, milyen ereje volt a szombati szélnek! A szerencsétlenül járt fa környékén most is tűzoltók dolgoznak, a balesetveszélyes ágakat távolítják el.

– Kivágjuk az egész fát! – teszi hozzá a helyszínen Oravecz Pál laktanyaparancsnok, akitől megtudjuk, szerencsére komolyabb károkat nem okozott a szombati cudar időjárás, csak két lakossági bejelentés érkezett hozzájuk, hozzátéve: – Hétfőre várjuk a többit. Kiderül, a legkellemetlenebb következménye a szélnek a többórás áramkimaradás volt, mely Tiszaföldváron 8–10 utcát és nyolcszáz embert érintett.
– Amikor az áramszünetről értesültem, azonnal melegedőt jelöltünk ki a kollégiumban – árulja el Hegedűs István polgármester. – Végül ezt senki nem vette igénybe, az áramszolgáltató ugyanis pár órán belül kijavította a hibát. Az önkormányzat szakemberei hétfőn járják körbe a települést, hogy felmérjék az esetleges károkat. Ami biztos: a városban jelentősebb káresemény nem történt, a helyi tűzoltók az orvosi rendelő megbontott tetőszerkezetét is gyorsan helyreállították – fűzi hozzá.

Hasonló eseményekről számoltak be a szelevényiek is.
– Egész délután őrült szél volt! Lehúztam a redőnyt, úgy kukucskáltam kifelé – mondja Tőzsér Józsefné. Marika néni megjegyzi, mindig hallgatta a rádiót, merre jár a vihar, mikor érkezik hozzájuk. –  Aztán egyszer csak elhallgatott a rádió, és sötét lett az egész házban. Valamikor éjjel fél 12 körül lett ismét világosság, akkor jött vissza az áram. Milyen jó, hogy sok helyütt ott volt az asztalon az adventi koszorú, nem kellett sokáig keresgélni világítóalkalmatosság után! – bólogat az idős asszony. Az önkormányzat itt is a lakosok segítségére sietett.

– Mi a művelődési házat „készítettük elő” melegedőnek – magyarázza Pánczél Ferenc polgármester, majd hozzáteszi, végül mindenki az otthonában aludt ezen a furcsa, szokatlanul szeles decemberi napon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!