Bulvár

2014.01.06. 19:19

Egy újságcikk változtatta meg a férfi életét

Kedvence a főtt hajdina, de szereti a lenmagot is. A szolnoki Czakó László diplomát is szerzett, csak hogy megalapozottan népszerűsíthesse egészséges életmóddal kapcsolatos tapasztalatait.

Szoljon.hu

– Ébredés után rögtön egy liternyi tiszta vizet ittam, majd hajdinát ettem almával, őrölt lenmaggal és napraforgóval, mert a fehérjebevitelre is figyelni kell! Nagy felfedezés volt életemben a teljesértékű, komplex gabona alapú étrend, azóta a búza, rozs, kukorica, rizs mellett ott a zab, a köles és a hajdina is. Az ebédemhez ezek valamelyike a köret, este már csak vizet iszom. Kóstoltam már salátaként lóherét és pitypangot is – számolt be nem mindennapi étrendjéről a szolnoki Czakó László, diplomás életmód-tanácsadó, lelki gondozó.

A férfi a nyolcvanas évek elején határozta el: életmódot vált. –  Egy cikket olvastam 1968. októberében az akkori Néplap utolsó oldalán, mely megváltoztatta az egész életem. Az írás a dohányzásról való leszokást ismertette. Másnap reggel, hat év dohányzást  követően tizenhétesztendős koromban, leraktam a cigarettát. Ez volt az első életreform-törekvésem, de valójában harminc esztendős koromban változtattam igazán az életmódomon. Akkor kezdett el ugyanis fájni a derekam, ami nagyon elkeserítő volt számomra. Egy ismerősöm ajánlotta, hogy ne egyek több húst, és alkalmazzam a kés nélküli műtétet. Vagyis koplaljak – folytatta. – Én annyira lelkes voltam, hogy két-három éven keresztül szigorú böjtöt tartottam: három napig nem ettem és nem is ittam(!). A koplalás második napján azonban szinte mindig elkezdtem szédülni, elsötétült előttem a világ. Az orvosok szerint sokkot kaptam, a szervezetem a saját tartalékait kezdte felélni. A tanulópénzt tehát megfizettem, a mai napig szégyenlem, hogy mindenféle ismeret nélkül kezdtem böjtölésbe. Senkinek nem tanácsolok hasonlót! – hangsúlyozta.

Laci az életmódváltást követően tíz kilótól szabadult meg, bár korábban sem volt túlsúlyos. Fél év alatt visszanyerte az erőnlétét, és ami számára a legfontosabb volt: elmúlt kínzó derékfájása. Azóta vegetáriánus életmódot folytat, de a folyadékfogyasztásra most már nagyon odafigyel. 
– Mindig is izgatott: hogyan lehetne megosztani másokkal is gyógyulásom történetét – folytatta. – Hiszen a nyolcvanas évek elején nem voltak még reforméletmóddal kapcsolatos kiadványok. A második világháború előtti, stencilezett, fénymásolt iratokból próbáltam én is tájékozódni, melyek viszont nagyon ellentmondásosak voltak. Étkezési ötleteket a Bibliában is találtam. Gondoltam, kipróbálom, hogy lesz-e előnye annak például, ha nem eszem egy hétig kovászosat, hasonlóan a zsidókhoz, mielőtt kivonultak Egyiptomból. Lett is: elmúlt a rendszeresen visszatérő szőrtüszőgyulladás az orromból, míg másoknak az allergiáját szelídítette meg a kovásztalan hét – mondta.

Laci elmesélte, hogy a nyolcvanas évek elején egy bécsi étteremben járt, ahol finomabbnál finomabb ételeket kínáltak asztaltársasága tagjainak.
– Amikor közöltem a pincérrel, hogy csak salátát kérek, kissé meglepődött, nem tudta, hogy épp böjtölök – emlékezett vissza. – Amikor visszaküldtem vele az öntettel ízesített gyönyörű salátakompozíciót, mondván, én csak önmagában kérem a salátát, úgy néztek rám, mint aki megzakkant. De nem bántam! Életmódváltásomnak köszönhetően a biológiai életkorom 56 év, holott 62 esztendős vagyok. Eddigi legpozitívabb tapasztalatom, amikor egy olyan férfival találkoztam, akinek a biológiai életkora az egészséges életmódnak köszönhetően tizenhat évvel volt kevesebb tényleges koránál. Hogy meddig szeretnék élni? Két évvel ezelőtt, hatvanéves koromban megfordult a fejemben, hogy még negyven év jó lenne – mosolygott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!