Bulvár

2014.03.20. 20:00

Nem Farkas Helga került elő a földből – részletes beszámoló

Csontokat találtak szerdán Jászberény határában erdészeti munkák közben. Felmerült, hogy esetleg az 1991-ben rejtélyes körülmények között eltűnt orosházi Farkas Helga földi maradványait találták meg.

Szoljon.hu

 A reménykedés egy napig tartotta magát.

– Nekem, és tudtommal a kollégáimnak sincsen tudomása arról, hogy hozzánk hozták volna a jászberényi, farmosi út mellett talált csontokat és testmaradványokat – reagált lapunk megkeresésére az Igazságügyi Orvos Szakértői Intézet megyei vezetője, igazságügyi orvosszakértő. Dr. Poczkodi Sándor azt is elmondta, hogy miután egyeztetett az ügyről a megyei rendőr-főkapitányság illetékeseivel, azután kiderült, hogy vélhetően egy avar-kori leletet fordított ki az eke. Így pedig a muzeológusok adhatnak elfogadható választ arra, hogy milyen titkokat is rejthetnek a csontmaradványok – hangsúlyozta az igazságügyi orvosszakértő.


Az információt megerősítette dr. Tárnoki Judit, a szolnoki Damjanich János Múzeum régészeti osztályának vezetője, miszerint a sírmellékletek alapján nagy valószínűséggel avar kori leletre bukkantak.
– Csütörtök délelőtt kollégáink fel is tárták mindazt, amit még lehetett a sírból és környékéről – mondta a régész.
– Sajnos épp a sírok, temetők lelőhelyei kerülnek elő a legnehezebben, legtöbbször a szerdai esethez hasonló véletlenek segítenek a lelőhelyek megtalálásában.

Temetőt keresni nagyon nehéz, a földben mélyebben helyezkednek el ugyanis a leletek, mint az a harminc negyven - centiméter, amelyet általában egy mezőgazdasági gép a szántás alkalmával megforgat. A szántások felszíni bejárása alkalmával leginkább az egykori hulladékgödrök tartalmát (cserepeket, csontokat) láthatjuk, amelyből következtetni lehet a régészeti lelőhelyre. A terepbejárások segítségével azonban a temetők helyzetét nem lehet meghatározni. Ezeket házak alapjának-, árkok-, csatornák ásásakor találják meg legtöbbször.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] dr. Tárnoki Judit
[/caption]
A szakember elmondta, hogy a szerdán megtalált csontok ehhez képest viszonylag közel voltak a föld felszínéhez. Elképzelhető, hogy korábban – akár évszázadokkal ezelőtt – ezen a helyszínen már volt valamiféle talaj egyengetés, vagy épp a nemrégiben elvégzett fakitermelés utáni földmunkák következtében kerülhetett a felszín közelébe a lelet.

– Esetünkben mintegy 1300-1500 éve eltemetett avar harcosra bukkantunk, de egyelőre nem utal semmi arra, hogy egy avar temetőbe botlottunk. Az nagyon valószínű – tette hozzá dr. Tárnoki Judit –, hogy egy tehetősebb harcosról volt szó, hiszen a csontok mellett az övéről származó veretes, aranyozott övcsat több darabja is előkerült. Kollégáink fémkeresővel járták be a környéket, a csontok környékén néhány sírmelléklet darabot is találtak, de több sírt nem. A helyszínt rögzítettük és régészeti lelőhelyként az örökségvédelmi hivatal felé bejelentettük, a megtalált csontokat, illetve a sírmellékleteket a múzeumba szállították.

A mezőgazdasági munkákat – amelyek következtében a felszínre kerültek a leletek – nem kell abbahagyni, egyelőre nem tárják fel a környéket. Ezzel együtt is megegyeztek a helyszínen dolgozókkal, hogy ha ismét csontok bukkannának elő az elkövetkező napokban, akkor azokat jelzik a régészeknek.

A jászberényi amatőr régész, Kerékgyártó Gyula elmondta, hogy több avar kori lelőhely is van a Jászságban, ugyanakkor temetőről csak két helyszínen tud. Az nagyon ritka – ha nem is példanélküli – egyébként, hogy egyedi avar kori sírt találjanak bárhol is. Az avarok társadalma ugyanis jól szervezett közösségekből állt, nem elszórt helyszíneken temették el halottaikat.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Kerékgyártó Gyula
[/caption]

Farkas Helga eltűnése még mindig foglalkoztatja a közvéleményt

Szerdán, a helyszínre érkező orvos elsődleges, nem hivatalos véleménye az volt – valószínű a csontok viszonylag jó állapota, és a felszíntől való távolsága miatt –, hogy maximum harminc-negyven éve földbe került maradványokról van szó. Ez, illetve az a tény, hogy majdnem két és fél évtizede Jászberény határában is keresték Farkas Helga holttestét, elegendő volt ahhoz, hogy felcsillanjon a remény: talán hazánk rendszerváltás utáni történetének első emberrablási ügyére végérvényesen pont kerülhet.

Sokan emlékezhetnek még rá, hogy a kilencvenes évek elején a fiatal diáklány elrablásának híre rendkívüli hatás gyakorolt az emberek hétköznapjaira. Nem csak a híradásokban szerepelt vezető helyen az érettségi előtt álló középiskolás története, de napi beszédtéma volt az egész országban. Nem véletlen, hiszen addig szinte elképzelhetetlennek tartotta a hétköznapok embere, hogy a csak filmekben látott emberrablási históriák Magyarországon is megtörténhetnek. A történet még inkább rejtélyessé vált, amikor az emberrablás egyik gyanúsítottját meggyilkolták. Soha nem derült ki hiteltérdemlően, hogy elrablása után mi történt a lánnyal, és az sem, hogy ki ölte meg az egyik feltételezett emberrablót.

Az igazságügyi szakértői és kutatói intézetek főigazgatójától, dr. Susa Éva antropológustól arra voltunk kíváncsiak, egy éveken, évtizedeken át a földben nyugvó csontmaradvány miről árulkodhat a kriminalisztikában jártas szakembereknek?

Minderről részletesen beszámol az Új Néplap pénteki száma.

Sokan emlékezhetnek még rá, hogy a kilencvenes évek elején a fiatal diáklány elrablásának híre rendkívüli hatás gyakorolt az emberek hétköznapjaira. Nem csak a híradásokban szerepelt vezető helyen az érettségi előtt álló középiskolás története, de napi beszédtéma volt az egész országban. Nem véletlen, hiszen addig szinte elképzelhetetlennek tartotta a hétköznapok embere, hogy a csak filmekben látott emberrablási históriák Magyarországon is megtörténhetnek. A történet még inkább rejtélyessé vált, amikor az emberrablás egyik gyanúsítottját meggyilkolták. Soha nem derült ki hiteltérdemlően, hogy elrablása után mi történt a lánnyal, és az sem, hogy ki ölte meg az egyik feltételezett emberrablót. dr. Tárnoki Judit Kerékgyártó Gyula Farkas Helga
Forrás: Borsonline.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!