Bulvár

2014.07.28. 08:22

Mutassuk meg a gyerekeknek, hogy Magyarország mesevilág!

Mutassuk meg a gyerekeknek, hogy Magyarország mesevilág! Ez volt a témája és célja annak a meseíró pályázatnak, melyre először mesét írt a fiatal hölgy. Rimóci-Orbán Andrea azóta „le sem tette” a tollát, manapság már második könyvén dolgozik.

Rimóczi Ágnes

Fotós: www.jupiterimages.com

– Véletlenül olvastam a felhívást, ami nagyon megfogott – kezdte a martfűi fiatal hölgy. Rimóci-Orbán Andrea neki is állt, s bár szerette a meséket, még sosem írt saját alkotást, így is bizakodott. Nem véletlenül, hiszen a 2011-es pályázatra írt műve, A tükörbe zárt királylány című mese bekerült a legszebb meséket összegyűjtő válogatáskötetbe, amit egy dévai kiadó jelentetett meg.

– Ebből a sikerből önbizalmat és lelkesedést merítettem. Innentől kezdve pályázat pályázatot követett. Legnagyobb sikeremet a Mesélj minden nap! kampányhoz kapcsolódó pályázaton értem el. Itt több mint 1000 pályázó közül kerültem be a tizenötbe. Ez nagy megtiszteltetés volt, de az legalább annyira, hogy a könyvben olyan híres, kortárs meseírók, mint például Lackfi János, Berg Judit, Szabó T. Anna, Vámos Miklós alkotásai mellett szerepelt A bátor mézeskalácshuszár című mesém. Ezt a mesét egyébként a gyerekek egy rádióban is hallhatták – mesélte Andi.

A fiatal hölgy a kezdeti sikerek után aztán úgy érezte, ideje saját mesekönyvet írnia. 2012 októberének végén kezdett hozzá, és körülbelül egy hónap alatt lett kész. A mesekönyv Hamar Hanna és a varázslatos adventi kalendárium címmel jelent meg magánkiadásban.

– Amellett, hogy nagyon szeretek írni, és szeretném a gyerekeket szórakoztatni, fontosnak tartom, hogy ösztönözzem az embereket.
Méghozzá arra, hogy legyenek bátrak, és vállalják fel a műveiket, osszák meg azt a közönségükkel, ha kell önerőből. Ehhez persze nagyon sok energia és pénz kell, de megéri. Hiszen hihetetlen érzés, amikor látom, hogy az én könyvemből olvas mesét valaki a gyermekének – mondta mosolyogva.
Andi álma tehát valóra vált, első mesekönyve megjelent. Akkor karácsony volt, így a téma is kapcsolódott: az advent ünnepkörének eseményeit tíz mesében dolgozza fel. Andrea könyvét Kardos Marianna, szolnoki kavics- és selyemfestő illusztrálta, aki egyébként jó barátja az alkotónak. Ahogy Andi mesélte, Mariann rajzai csodaszép formát adtak meséinek.

– Egy mese „kilóg” a sorból, az tartalmilag nem igazán passzol a többi meséhez, mivel ezt utólag írtam. Ez egy december 25-i történet, ami arról szól, hogy egy kisfiú testvért szeretne magának karácsonyra, és egy év múlva megkapja. Pedig akkor még nem tudtam, hogy a mesekönyvem megjelenése után egy évvel megérkezik a kislányom. Igaz, hogy Anna néhány napot „késett”, január 2-án született meg, de természetesen így is ő a mi legszebb és legcsodálatosabb ajándékunk.

– Azóta a nap huszonnégy óráját neki szentelem. Eleinte nem sok időm maradt az írásra, de mostanság, éppen a harmincadik születésnapomon tettem egy fogadalmat. Azt, hogy nem állok meg a meseírással. Születésnapomon indítottam is egy blogot 365 nap 1 mesekönyvért címmel, ahol az olvasóim végigkövethetik, hogyan születik meg újabb mesekönyvem, a Fakanál Ferdinánd kalandjai. Ez lesz ugyanis a címe... – árulta el végül Andi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!