Bulvár

2015.05.08. 07:34

Az élet helyett a piát és a cigit választjuk

Rövidebb életre számíthatunk, mint az európai átlag, és az egészségben eltöltött évekből is kevesebb jut nekünk. Ennek ellenére egészségi állapotával a magyarok túlnyomó többsége elégedett – derül ki a legfrissebb adatokból.

Kovács Berta

Doctors with x-rays

Fotó: Getty Images/Pixland

Azt, hogy Magyarországon a várható és az egészségesen várható élettartam is jelentősen elmarad az uniós átlagtól, már évek óta tudjuk.

– Szembetűnő azonban az is, hogy az egyes országrészekben is mekkora az eltérés az emberek egészségi állapota között – mutatott rá a kiterjedt rokonsági körrel rendelkező Fekete Gábor. – A ma már nyugdíjas kazincbarcikai nagynénémet már negyvenes éveiben leszázalékolták, és családjában többen is hasonló cipőben járnak. Pesti unokatestvéremék vonala sokkal jobb egészségnek örvend, annak ellenére, hogy a poros fővárosban élnek; igaz, ők megengedhetik maguknak, hogy sportbérletet vegyenek, kirándulni járjanak. Keszthelyen élő idős rokonaim pedig hetven felett is fitten élik világukat, hasonló korú barátaikkal fürdőzni járnak Hévízre.

Az egészség tekintetében a hazai kép bizony korántsem egységes. Míg Közép-Magyarországon egy férfi – az uniós átlagot is meghaladva – 62,4 évet is leélhet egészségben, az Észak-Alföldön élőknek még a magyar átlaghoz képest is rosszabbak a kilátásaik: ők számíthatnak a legrövidebb korlátozottság nélküli, azaz egészségben eltöltött életszakaszra, ami férfiak esetében 54,2 év, nőknél 54,8 év.
– Az életkörülmények, a munkakörülmények, az életmód nagyban befolyásolja az eredményeket – fejtette ki dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara területi alelnöke, akik az eredmények feltételezhető okairól kérdeztünk. – A régióra alacsonyabb életszínvonal, magasabb munkanélküliség a jellemző, munkanélküliség pedig együtt szokott járni önsorsrontó magatartással, dohányzással, alkoholfogyasztással, miközben a szűrővizsgálatot elhanyagolják.

Az egészségtelenebb életmóddal mindenképpen összefügg. A jövedelmi viszonyokból adódóan esetleg ki sem tudják váltani a gyógyszereiket. Az alacsonyabb iskolázottságúakra kevésbé jellemző az egészségtudatosság, az egészségre nevelés. Érdekes módon a szegényebb rétegekben nagyobb számban fordul elő a népbetegségnek számító elhízás, egészségtelen ételeket fogyasztanak, mivel ezek köztudottan olcsóbbak. Annak ellenére, hogy az élelmiszereken spórolnak, cigarettára, alkoholra jut pénz, bár abból is jellemzőbben az olcsóbbat veszik, a pancsolt borokban, feketén beszerzett cigarettában pedig ki tudja, milyen káros anyagok lehetnek. És épp ezek az emberek azok, akik háziorvoshoz nemigen jutnak el – taglalta a szakember.
Az eredmény ellenére a tavalyi európai lakossági egészségfelmérésből az derül ki, hogy szubjektív értékelés alapján a lakosság 89 százaléka elégedett egészségével, vagy legalábbis kielégítőnek tartja azt.

A válaszadók 61 százaléka (a férfiak 65, a nőknek csak 58 százaléka) jónak vagy nagyon jónak ítéli meg egészségi állapotát.
Ami pedig a hazai egészségügyi ellátás szubjektív megítélését illeti: ez 2009 óta kis mértékben, de javult. 2014-ben a háziorvosukkal és az otthoni ápolással voltak leginkább elégedettek a megkérdezettek, a kórházi és a szakrendelői ellátással pedig a legkevésbé.

– A háziorvosok helyzete ilyen szempontból könnyű – mutatott rá dr. Hoksári László –, hiszen ha a betegnek olyan baja van, amit nem tudunk orvosolni, továbbküldjük a szakrendelésre, onnan esetleg bekerülhet a kórházba, így az elégedetlenség náluk csapódik le. A kórházakban a működési zavarok, az orvos- vagy nővérhiány, eszközhiány is feltűnik a betegeknek.

A felmérésben részt vevők négyötöde ma már egyetért azzal is, hogy a biológiai adottságokon túl saját magunknak is tennünk kell az egészség megőrzéséért. Rossz hír viszont, hogy nőtt az elhízottak, az alkoholisták száma. Az emberek kétharmada pedig még napi tíz percet sem sportol.
A témáról további információkat, országos adatokat talál 6. oldalunkon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!