Bulvár

2015.05.31. 08:34

Hadat üzentek a Fidesz-KDNP-nek?

Hadat üzent az abonyi polgármester a Fidesz-KDNP ellen – legalábbis néhány önkormányzati képviselő így értékelte Romhányiné dr. Balogh Edit kezdeményezését, melyben vissza akarta vonni a kormánypárti Dévainé Kazinczy Sára alpolgármesteri megbízatását

Szoljon.hu

Voting audience, business spectators or students raising hands in seminar

Fotó: Getty Images/iStockphoto

 Dr. Balogh Edit a május 28-i képviselő-testületi ülésen tett volna minderre kezdeményezést. Az ülés legvégéig napirenden is volt a téma. Az alpolgármester menesztésére készült előterjesztés azonban (mint kiderült) jogszabálysértő volt. Romhányiné ugyanis zárt ülést és vita nélküli tárgyalást kezdeményezett annak ellenére, hogy Dévainé ragaszkodott a nyílt üléshez. Balogh Edit ennek ellenére is zárt ülést akart. Ezek után kérte Dévainé Kazinczy Sára a kormányhivatal segítségét. A törvényességi felügyelet május 27-én kelt levelében arról tájékoztatta az alpolgármestert, hogy „a képviselő-testület akkor jár el jogszabályszerűen, ha az előterjesztést nyilvános – akár vitának is teret engedő – ülésen tárgyalja, majd arról titkos szavazással, minősített többséggel dönt.” Végül úgy határozott a polgármester, hogy kezdeményezését visszavonja, igaz, csak az utolsó pillanatban.

– A csütörtöki nyílt képviselőtestületi ülés legutolsó pontja volt az alpolgármesteri megbízatás visszavonása – számol be a történtekről dr. Balangó László, a Gazdasági Bizottság elnöke. – Csak közvetlenül a napirend sorra kerülésekor jelentette be Romhányiné dr. Balogh Edit, hogy visszavonja kezdeményezését – tette hozzá.

Megkeresésünkre a polgármester asszony megerősítette a kezdeményezés visszavonását, azonban indokolni nem akarta döntését lapunknak.
Ugyanezen az ülésen a polgármester fel akarta számolni a Gazdasági Bizottságot is. Az ülésen elmondta, amire létrejött a bizottság, azt a funkciót nem tölti be, például nem teremtett új munkahelyeket Abonyban.

Mindeközben az érintett bizottságnak hatásköri átfedése is van. A Gazdasági Bizottság munkáját például a Pénzügyi Bizottság is el tudná látni. A Gazdasági Bizottság megszüntetése ugyanakkor költségmegtakarítást is jelentene az anyagi gondban lévő városnak.

– A szavazáson a képviselőtestület túlnyomó többségben úgy döntött, mégis maradjon meg bizottságunk – foglalta össze a végeredményt a bizottság elnöke, dr. Balangó László, aki a Fidesz-KDNP frakcióvezetője is Abonyban (ez a bizottság volt az, minek elnöke többször számon kérte már a polgármesteren a város szabad pénzeszközeinek befektetését).
Ismeretes, egy évvel ezelőtt Abonynak 600 millió forint maradt a kasszájában az önkormányzatok adósságkonszolidációját követően. Ma azonban már nem képes hitel nélkül működni a város. A polgármester ugyanis decemberben a képviselők tudomása nélkül 270 millió forintért részvényt vett a Quaestornál, ez a pénz azóta sem jött vissza. Ezért az abonyi önkormányzat arra kényszerült, hogy 100 millós likvidhitelt vegyen fel és 103 milliós rendkívüli segélyért folyamodjon az államhoz az oktatási intézmények működtetésére, szociális kifizetésekre és közétkeztetésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!