Bulvár

2015.05.21. 12:09

Műtétje közben hívta a NAV az adóbevallása miatt

Sokan hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallásukat. Az utolsó napon hosszú sorokra számítanak az ügyfélszolgálatokon és a postákon egyaránt.

Szilvási Zsuzsa

Tömeg nem volt, de sokan intézték ügyüket tegnap a szolnoki adóhivatalban, hiszen május 20-án lejárt a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Amint a várakozók egyike, Török Csaba elmondta, minden évben személyesen szokta behozni a papírokat.

– Évekkel ezelőtt alaposan megjártam, ezért azóta különösen ügyelek rá, hogy adóügyeimet pontosan intézzem – mesélte. – Önhibámon kívül volt egy kis elmaradásom, amiről nem is tudtam. Időközben beteg lettem, szívműtétre volt szükség. Mikor az operáció után magamhoz tértem és bekapcsoltam a telefonomat, nem sok hiányzott hozzá, hogy leszédüljek a kórházi ágyról. Tucatnyi telefonhívás várt a NAV-revizoroktól, akik be akarták hajtani az elmaradt pénzt. Szerencsére később elrendeződött az ügy, de megtanultam, hogy ezen a területen különösen figyelni kell, ezért nem szeretem az utolsó pillanatra hagyni.

Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi regionális adóigazgatóságának sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy mostanáig közel 100 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett, a várt darabszám mintegy kétharmadát nyújtották be. – Évről évre mintegy 150 ezer személyi jövedelemadó-bevallást várunk a megyében. Tavaly és az azt megelőző évben is közel 10 ezren nem teljesítették az szja-bevallási kötelezettségüket. Tavaly 32,9 milliárd nettó bevétel folyt be szja-ból – tudtuk meg a referenstől. – Az eddig beérkezett szja-bevallások között jellemző hiba, hogy nem megfelelő sorban szerepel a kifizetők által év közben levont adóelőleg. Ha az adóelőleget a munkáltató, kifizető vonta le a magánszemélytől, akkor azt a bevallás 55. sorában kell szerepeltetni, a 64. sorban csak az az adó, adóelőleg tüntethető fel, amelyet az adózó saját maga fizetett meg az adóhivatal felé. Ugyancsak többször előfordul, hogy a családi járulékkedvezményt tévesen határozzák meg a bevalláson. Még mindig gyakori, hogy a bevallás nincs aláírva, pedig e nélkül a bevallás érvénytelen.
Magyar Norbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a bevallásban kimutatott befizetendő adót a bevallás benyújtási határidejéig, azaz május 20-ig kell megfizetni. A magánszemélyek a 150 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségüket hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizethetik. Ennek választása csak a május 20-ig benyújtott bevallásokban jelölhető.

– Mivel tavaly az utolsó pillanatban adtam be kapkodva a bevallásomat, idén már jó előre megtettem azt – mondta egy szolnoki férfi. – Aztán egy más ügy intézése kapcsán belémhasított a gondolat: elfelejtettem aláírni a bevallásomat! Vagyis a leggyakoribb hibát követtem el. A poén az, hogy az átvevő NAV-ügyintéző sem vette ezt észre! Úgyhogy most várom a NAV levelét a hiánypótlásról... – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!