Bulvár

2016.01.25. 12:28

Füredi ikrek alakítják Saul fiait

A napokban elnyert Golden Globe-díj szenzációs nemzetközi hírnevet hozott Nemes Jeles László különleges filmjének, a Saul fiának. Csak kevesen tudják, hogy a címszerepet egy tiszafüredi ikerpár, Farkas Gergő és Balázs alakítja.

Szilvási Zsuzsa

A 15 esztendős fiúk egy középiskolás kamasz átlagos hétköznapjait élik, egyikük Tiszafüreden, a másikuk Debrecenben diák. A filmezés közelébe még 2011 őszén kerültek, amikor kimondottan ikerfiúk jelentkezését várták egy készülő film castingjára. Bár próbafelvételek készültek Gergővel és Balázzsal, végül mégsem őket választották arra a szerepre.
– Látták viszont a felvett jeleneteket a Saul fia alkotói, s megkerestek bennünket, érdekelné-e a fiúkat egy újabb film – mesél a kezdetekről az ikrek édesanyja, Monoki Györgyi. – Igen volt a válasz. Jöttek a castingok, majd megkaptuk a forgatókönyvet, és egy személyes találkozás alkalmával Zabezsinszkij Éva casting director és Nemes Jeles László rendező elmondta, mi lenne a szerep, és hogy csak az egyik fiúra van szükségük, de ők nem tudnak dönteni, ki legyen az. Mivel a fiúk sem tudtak dönteni, végül Lászlóék vállalták, hogy mindkét fiúval szerződést kötnek, és majd felváltva alakítják Saul fiát a különböző jelenetekben.

Gergő és Balázs különleges élményként emlékszik vissza a forgatásra.
– Megérkezve a helyszínre több mint 400 statiszta volt már beöltözve, kisminkelve; voltak köztük gyerekek, nők, férfiak, sonderkommandósok, SS-katonák és tisztek, orvosok, kutyás katonák, német teherautók jöttek-mentek, mintha egy időutazás eredményeként 70 évet visszamentünk volna az időben. Miközben lépkedtünk az elhagyatott sínek mellett, közeledve a forgatás helyszínéhez, éreztük, felejthetetlen napok következnek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Közös felvétel is készült Nemes Jeles László rendezővel és a tiszafürdei ikrekkel BEKÜLDÖTT FOTÓ
[/caption]

Budapesten a Hárosi-öbölnél egy elhagyott katonai raktárban, illetve a körülötte lévő erdőben zajlott a forgatások jelentős része. A stáb nemzetközi összetétele miatt külföldi színészekkel is megismerkedtünk, de óriási élmény volt látni a háttérmunkát, megismerkedni sok-sok ember munkájával, akik nélkül nem áll össze a film. Különleges élmény volt a maszkmester munkáját látni, nyomon követni a díszletépítők tevékenységét, rácsodálkozni a berendezők aprólékos munkájára. Annak ellenére, hogy voltak nehéz forgatási napok, hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk ennek az alkotói munkának. Akkor is így gondoltuk ezt, amikor még nem voltak díjak, hiszen egy olyan világ kulisszatitkai tárultak fel előttünk, amely a legtöbb hétköznapi ember számára hozzáférhetetlen. 

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A tiszafüredi fiatalok is szerepeltek a filmben. Az alkotást Oscar-díjra is jelölték BEKÜLDÖTT FOTÓ
[/caption]

A forgatás befejezése után hónapokkal később még utószinkronra kellett menni a hangstúdióba. Különleges élmény volt, hiszen az ikrek végre láttak is valamit a filmből, hiszen olyan összevágott jeleneteket kellett szinkronizálniuk, amelyekben szükség volt a hangjukra. Aztán hónapokig semmi hír nem jött a filmről, majd sorra jöttek a díjak.
– Nagy volt a családi öröm, bár a fiúk nem igazán foglalkoztak vele, visszafogottan, szerényen fogadják a sok figyelmet – teszi hozzá az édesanya. – Egy-egy új díj kapcsán újra és újra gratulálnak a fiúknak a tanárok, a barátok, a család ismerősei, barátai. Persze ahogy mondják, a Golden Globe-ot jó lenne megfogni, kézbe venni, és ha mellé még esetleg az Oscar-díjat is oda lehet majd tenni, akkor azt hiszem, életük első és lehet, hogy egyetlen filmszerepével mindent elértek, amit egy amatőr színész elérhet.

Különleges szerepet játszottak

Gergő és Balázs lelkileg különösen megterhelő szerepet kapott Saul fiaként. Mint ismert, a film egy náci koncentrációs táborban játszódik, ahol a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba. A történet szerint Saul az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit egyetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket. Az ikreknek összesen nyolc jelenetük van Nemes Jeles László alkotásában. Kétszer látszik az arcuk, egyszer Gergő látható, amikor még él és lélegzik, és egyszer Balázs, amikor a boncteremben kitakarják a fejét. A fiúkat ezekben a leírhatatlan jelenetekben különösen nagy szeretettel és odafigyeléssel vette körül az egész stáb.

Címkék#Tiszafüred