Bulvár

2016.06.27. 13:00

A terminátor nagyi - amikor valami elpattant a bíróságon

Nem minden úgy megy egy bíróságon, mint ahogy azt a filmekben láthatjuk. Van, hogy nem a kigyúrt, kopasz férfiakkal akadnak gondok, hanem akár egy kisnyugdíjas miatt is beronthatnak a biztonsági emberek, hogy megfékezzék. Lakatos Tamás egykori bíró érdekes történeteket mesélt pályafutásának történéseiről.

Erdős Cs.

 Dr. Lakatos Tamás neve ismerősen csenghet, hiszen ő képviseli a védelmet a zagyvarékasi anyagyilkosság ügyében. A tapasztalt, jogban jártas szakemberrel az elmúlt évtizedről beszélgettünk, amikor ő dönthetett arról, ki bűnös és ki ártatlan.

– Világ életemben segíteni akartam az embereknek rendezni a vitás helyzeteiket, ezért is tetszett meg a jogi pálya. Amikor gimnazista voltam – a Vargába jártam – akkor többször voltunk a bíróságon tárgyalást látogatni. Megtetszett, megszerettem, én is csinálni akartam – idézte fel a régmúlt eseményeit dr. Lakatos Tamás ügyvéd, az egyik szolnoki ügyvédi iroda alkalmazottja.

Jelentkezett is Szegedre az egyetemre, ahol 2000-ben végtett, majd itt a szolnoki bíróságon kezdett el dolgozni fogalmazóként, majd a szakvizsgák után titkári feladatokat látott el, később pedig bíróként foglalt már helyet a tárgyalótermekben, ahol sok érdekes esettel találkozott.
– Nagyon sokféle emberrel találkoztam 10 éves büntetőbírói pályafutásom során, akadnak közöttük igazán emlékezetes személyek is, ki ezért, ki azért – folytatta Lakatos doktor. – Az egyik legviccesebb az a férfi volt, akit azért állítottak bíróság elé, mert egy magasított falú taligát telepakolt lopott hallal az egyik halastóból, majd azzal megindult hazafelé a gát tetején. A rendőrök persze lekapcsolták. Azt mondta a bíróságon, hogy ő nem lopni akart, csak meg akarta menteni a halakat a fogságból, nehogy a halastóban elpusztuljanak. Ritka volt, de itt nevettem – mesélte.[caption id="" align="alignleft" width="650"] dr. Lakatos Tamás szerint volt pár mosolygós ügy is.
[/caption]
– Az is megdöbbentő volt, amikor egy idős, nyugdíjas asszony ügyét tárgyalták a bíróságon, amelyben kedvezőtlen döntés született a hölgyre vonatkozóan. Az ítélethirdetésnél váratlan fordulat következett, a nő üvöltözni, fenyegetőzni, csapkodni kezdett, kénytelenek voltak behívni a biztonsági szolgálatot, akik megfékezték a dühöngőt és kivezették a teremből. Emberi tragédiákkal is lehet találkozni, de Lakatos Tamás szerint nem szabad belevinni érzelmeket az ítélkezésbe, mindig objektívnek kell maradni, hiszen így hozhat a bíró ítéletet.
– Volt igazán nagy volumenű ügy is, amelyet én kaptam meg. Konkrétan egy fegyverekkel kapcsolatos visszaélés, amely az egyik szolnoki nagyáruház parkolójában történt. Egy nyolc fős vádlotti társaság került a bíróság elé, akik között akadtak illegális gyűjtők is, de akadt olyan is, akitől tizenezer lőszert, aknavetőt és ehhez hasonló eszközöket foglaltak le a nyomozók. Igazi országos hírű ügy volt. Több fegyverszakértőt, vegyész szakértőt kellett meghallgatni. Kemény dió volt – tette hozzá.
Tipikus filmes klisé, hogy hirtelen előkerül egy bizonyíték, vagy éppen évekkel később kerül elő egy, amely teljesen átírja a forgatókönyvet.
– Szerencsére ilyen nem volt az én praxisomban. Azonban azt tapasztaltam, hogy az emberek javarésze elfogadta az ítéletet. Persze akadtak kényes pillanatok. Mint amikor egy idős asszony állt a vádlottak padján és elmarasztaló ítéletet hoztam rá nézve. Ekkor elpattant nála a húr és őrjöngeni kezdett, és kénytelenek voltunk behívni a biztonságiakat, akik megfékezték az asszonyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!