Bulvár

2017.04.05. 16:30

A környezettudatos, sportszerű horgászatért kapott díjat

Környezettudatos, sportszerű horgászként Fekete Árpád, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. hivatásos halászati őre kapta A Tisza-tó legsportszerűbb horgásza 2016 díjat. Gyermekeit is felelősségteljes, szabálykövető horgásznak neveli.

Ujvári László


A díjat minden évben a halászati őrök tanácsai alapján ítélik oda, mivel ők napi rendszerességgel, személyesen találkoznak a horgászokkal. Idén kollégái többen is Fekete Árpádot jelölték.

A környezettudatos horgász

– Körülbelül huszonöt éve horgászom. Szeretek magányosan pecázni, ilyenkor általában eredményesebb vagyok, jobban tudok koncentrálni, de természetesen szívesen megyek társaságban is – mondta el lapunk érdeklődésére mosolyogva Fekete Árpád.
– Környezettudatos horgásznak mondhatom magam, a horgászhelyeimet evezőscsónakkal, elektromos motorral közelítem meg, robbanómotort ritkán, inkább csak a téli és őszi időszakokban használok – árulta el a díjazott, aki további érdekességeket is elárult arról, hogy ered a kopoltyúsok nyomába. Ha evezővel, csendben közlekedik, sokkal többet láthat a környezetből, a halak árulkodó jeleiből, természetközelibb élmény így horgászni. Általában két–három kilométeres szakaszokat jár be a folyón és a tavon, ez többnyire az adott időszaktól és célhalaitól függ.
Elmondása szerint a folyón inkább a harcsa, időszakosan a süllő vonzza, míg – tapasztalatai alapján – a tavon csukára, balinra, süllőre és sügérre érdemes horgászni.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Fekete Árpád általában két–három kilométeres szakaszokat jár be a folyón és a tavon, ez többnyire az adott időszaktól és célhalaitól függ | Fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Kft.
[/caption]

– Ragadozóhalas horgász vagyok, preferálom a pergető horgászatot, de a letett botos módszert is gyakorlom – fűzte hozzá a harmincnyolc esztendős halászati őr, majd úgy folytatta: – Velem is többször előfordul, hogy nem járok sikerrel, de ez nem szegi kedvemet.
Precízen, teljes mértékben betartja a szabályokat. Meglátása szerint ezért kapta az elismerést.
– Halászati őrként a törvények, a horgászrend szabályainak betartatása és betartása nagyon fontos.
Meggyőződésem, hogy halászati őrként példát kell mutatnunk – vélte.
Nem csak az lehet sport­szerű horgász, aki minden, általa megfogott halat visszaenged, hanem az is, aki nagy figyelmet fordít a kíméletes bánásmódra, az etikai szabályok betartására, állítja Fekete Árpád.
–  Családommal nagyon szeretjük a kiváló minőségű halételeket, ezért a szabályos keretek között kifogott halakból szívesen viszek haza.
Éves szinten viszonylag sok - köztük több nagyobb testű - halat enged vissza, gondolva fiaira, esetleg unokáira is.

A Tisza-tavi térség elhivatott halőre

Ahhoz, hogy valaki halászati őr legyen, erős elhivatottság kell.
– Szeretem a természetet, szeretek vízen lenni, szeretem a munkámat. Horgászként is érdekel, hogy ki milyen módszerrel és területen, milyen halat tud megfogni. Saját horgászatomba is átültetem azokat, melyekről azt gondolom, sikeres lehet – mondta.

A horgászatot népszerűsítő családapa[caption id="" align="alignright" width="300"] Elhivatottság kell a halászati őr munkájához, mondja Árpád. | Beküldött Fotó
[/caption]

Gyermekei négy- és ötévesek, mindkét fiát a horgászat szeretetére neveli.
– Már a minimálisan előírt hároméves kortól kiváltottam nekik a horgászengedélyt a Tisza-tóra. Folyamatosan tanítom őket, tájékoztatom a szabályokról és azok betartásának fontosságáról – mondta el kérdésünkre. Kiemelte: csak úgy lehet a gyerekeket ránevelni a sportszerű és felelősségteljes horgászatra, ha példát mutatunk nekik.
– Megtisztelő számomra, hogy átvehettem ezt a díjat, ezúton is köszönöm kollégáimnak és a vezetőségnek – fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy lehet valaki eredményes horgász, így felelt:
– A Tisza-tó egy nagyon változatos víz, ha valaki itt szeretne eredményes lenni, fontos a helyismeret, a kitartás. Tudni kell, hogy melyik időszakban, hol, milyen módszerrel és mire érdemes horgászni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!