Bulvár

2017.04.15. 08:30

Egy tószegi ház lett a legszebb tetejű épület

Élete eddigi legrangosabb díját vehette át a rákóczifalvai Pahocsa Kálmán ácsmester és csapata: elnyerte az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége „2016 Év tetője” pályázat nívódíját.

Joó Zsuzsa


A szakember egy tószegi családi ház tetőszerkezetéért érdemelte ki az elismerést. 

– Mi kellett a díjhoz? Egy jó csapat és egy „megfelelő” tulajdonos. Mert igaz, hogy nagyon régóta vágytunk erre az elismerésre – nyolc éve pályázunk rá folyamatosan –,  mégis: ha a tulajdonos gyatra minőségű anyagokat vásárol, visszafog bennünket, akkor mi lehetünk bármennyire is jó szakemberek, a szakma nem borul térdre előttünk! – vélekedik Pahocsa Kálmán ácsmester.

A díjazott tószegi ház egy kis utcában bújik meg. Ránézésre is impozáns, ahogy a tulajdonosa mondja: szemet gyönyörködtető, de nem hivalkodó. Az egész épületet a tetőszerkezet koronázza meg.
– Bonyolult, összetett munkát végeztünk. A tető formavilága különleges: a kontyolt fedélszéken túl a tető egy része Napóleon kalapjához hasonlít, melyet lemezekkel fedtünk le.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Pahocsa Kálmán munka közben a tószegi ház tetején. A szakember szerint bonyolult, összetett munka eredménye a nívódíjas pályamű | beküldött fotók
[/caption]

Egy másik szakaszon viszont cserépfedett tornyot alakítottunk ki. A hab a tortán a rejtett csatorna kialakítása volt – magyarázza Kálmán, hozzátéve, nyolcvan munkát neveztek be a tetőfedő anyagokat gyártó cég által kiírt versenybe, ahol első lett a tószegi ház. Innen küldte tovább a zsűri Pahocsa Kálmánék munkáját az ÉMSZ versenyére.

– A bírálók a helyszínen nézték meg a versenymunkát: odatámasztották a falhoz a létrát, cserepet bontottak, hogy megbizonyosodjanak a minőségről. Miután mindent megfelelőnek találtak, a svájci és német szövetség elnökei is megjelentek a helyszínen, akik szintén megvizsgálták a tetőt. Ezek után hozták meg közösen a döntést, ki kapja a nívódíjat.
Az ácsmester hamarosan külföldön is megméreti magát, szintén a tószegi munkájával. Kálmán reméli, felnőtt a nemzetközi mezőnyhöz...

Több ezer cserép

Az ingatlant Döbrei József mérnök tervezte, ő volt a műszaki ellenőr is. József szívesen járt ki a helyszínre, élvezettel figyelte, hogyan alakul, teljesedik a tető a három hónap alatt.

– Tizenháromezer darab rézvörös színű cserepet tettünk fel. Motivált, hogy a tulajdonosnak is nagyon tetszik a munkánk, bár feltételezem, hogy benne is hasonló gondolat fogalmazódott meg, mint a cibakházi Tamás atyában, aki így búcsúztatott minket egy közös munka után: – Nincsen szebb látvány, mint a távozó mesterek háta…

[caption id="" align="alignleft" width="640"]

Három hónapig készült a házon a tető, íme a végeredmény

Maradandó érték

– Emberfeletti munkát végeztek az ácsok – állítja a tulajdonos hölgy, aki gyermekeivel és férjével együtt már beköltözött az új otthonukba. – Nagyon örülök a nívódíjnak, azt gondolom, hogy Pahocsa Kálmán és csapata megérdemli a rangos elismerést. Mindig is egyedi, szép, időtálló formavilágú családi házra vágytam. Az épületet nézve – melyet a tető tesz különlegessé – úgy gondoljuk, minden erőfeszítést megért. Házunk maradandó érték, melyet remélhetően még gyermekeink is élvezni fognak sokáig.

 

– Tizenháromezer darab rézvörös színű cserepet tettünk fel. Motivált, hogy a tulajdonosnak is nagyon tetszik a munkánk, bár feltételezem, hogy benne is hasonló gondolat fogalmazódott meg, mint a cibakházi Tamás atyában, aki így búcsúztatott minket egy közös munka után: – Nincsen szebb látvány, mint a távozó mesterek háta… Maradandó érték – Emberfeletti munkát végeztek az ácsok – állítja a tulajdonos hölgy, aki gyermekeivel és férjével együtt már beköltözött az új otthonukba. – Nagyon örülök a nívódíjnak, azt gondolom, hogy Pahocsa Kálmán és csapata megérdemli a rangos elismerést. Mindig is egyedi, szép, időtálló formavilágú családi házra vágytam. Az épületet nézve – melyet a tető tesz különlegessé – úgy gondoljuk, minden erőfeszítést megért. Házunk maradandó érték, melyet remélhetően még gyermekeink is élvezni fognak sokáig. Pahocsa Kálmán munka közben a tószegi ház tetején. A szakember szerint bonyolult, összetett munka eredménye a nívódíjas pályamű | beküldött fotók

Három hónapig készült a házon a tető, íme a végeredmény

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!