Bulvár

2017.04.12. 07:00

Miért ne lehetne kissé könnyedebben venni a sulit?

Star Wars, Diótörő, Örömóda, E.T… csak néhány cím azokból a művekből, melyeknek zenei betétje felcsendül nap mint nap a szolnoki iskolák némelyikében, mint be- vagy éppen kicsengő hang.

Joó Zsuzsa


Manapság csengés helyett néhány iskolában már zene szól a hangszórókból. A Verseghy Ferenc Gimnáziumban például kétheti váltásban mindig más dallam csendül fel a ki- és becsengetéseknél, illetve a jelzőnél is.
– A Star Wars főcímzenéje volt eddig a legklasszabb, arra „vonultunk be” a tantermekbe – meséli a tizedikes Csépe Zsombor, aki szerint a diáknak még a hangulata is egészen más lesz, ha nem az unalmas, harsogó csengőt hallja állandóan.

Zsombornak persze egyéni ötletei is vannak, hogyan, milyen zenével lehetne még jobban motiválni a tanulókat:
– A kicsengetésnél egy nagyon ritmusos techno zenét tudnék elképzelni, például Droplexet. A becsengetésnél meg Demjén Ferencet... olyan búskomor számai vannak, mint amilyenek mi vagyunk egy-egy órakezdésnél – nevet Zsombor. Osztálytársa, Jakab Leila hasonló véleményen van: szerinte a komolyzenei betéteknél „hatásosabb” egy mai zene, amit tényleg ismernek a fiatalok.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Rózsa Tamás, a Verseghy gimnázium rendszergazdája készítette el a csengetésekhez használt szoftvert | Fotó: Csabai István
[/caption]

Az iskolában egyelőre egy ének-zene szakos pedagógus állítja össze a csengőhanglistát, ami igazán széles palettát vonultat fel: Bachtól Dvorzakon át a régi klasszikus film, az E.T. vagy éppen a Star Wars betétdaláig sok minden megtalálható.
– Ballagás környékén a végzősök lényegében szabadkezet kapnak: ők dönthetik el, mi legyen a csengetés dallama – ezt már Pogány Gyula, az iskola igazgatója mondja.

– Először összegyűjtjük a javaslataikat, majd moderáljuk és szavazásra bocsátjuk a jelöléseket. Akkor, abban a két hétben, még a csengetés is negyedikes diákjainkról szól – bólogat az intézményvezető.
Nincsen azonban egyedül a Verseghy a rendhagyó csengőhangjával.
A Fiumei úti Általános Iskolában és a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is áttértek a vidámabb verzióra: mindkét intézményben Demjén Ferenc: De nehéz az iskolatáska című slágere a „menő”.

Vissza a gyökerekhez

Egykor a pedellus egyik legfontosabb feladata volt, hogy az órák végét csengővel jelezze. A technika fejlődésével erre ugyan a legtöbb esetben már nincs szükség, olykor azonban a szükség visszarepíthet a gyökerekhez. Így jártak a szolnoki Szegő Gábor Általános Iskola alsó tagozatosai, akik az intézmény felújításának idején az Abonyi úti iskolában tanulnak. Mivel az első hetekben még nem működött az elektromos csengő, egy sok évtizedes csengettyűt rendszeresítettek az átmeneti időszakra. Ennek hangjára az első napokban bizony még meglepetten kapták fel fejüket a nebulók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!