Bulvár

2017.06.04. 18:30

Azonnal lelket adott Csőrikének a festőművész

Nem a saját lábán, nem is röptetve, de hétfőn éjszaka új (sz)álláshelyére, a RepTárba utaztatták a közel húsz éve nemzetközi repülőnapokon is nevezetessé lett Csőrike I. névre keresztelt harci helikoptert, továbbá két társát, egy-egy Mi–8-as és Mi–9-es rotorost.

Mészáros Géza

Miután Simkó Zsolt veszprémi festőművész – ma már inkább tetoválóművész – testet „öltött” a 117-es oldalszámú Mi–24-es harci helikopterre, azonnal lelket is adott a számára. A rétisassal megfestett gép Csőrike (I.) néven lett híres. A 117-es oldalszámú Mi–24-es harci helikopter jó néhány évet lehúzott a magyar honvédség kötelékében, és 2000-ben adatott meg számára, hogy ne az unalmas honvédségi kekiszínű legyen.

Simkó Zsolt festőművészről valószínűleg kevesen tudják, hogy az ő nevéhez fűződik a Magyar Légierő három Mi–24-es harcihelikopterének (az említett Csőrike I. – ez volt az első festett helikopter –, az Aranyszarvas és a Csőrike II.) a díszfestése. Zsolt civil volt, amikor a lehetőséget megkapta, hogy festékszóró pisztollyal támadja meg a honvédség egy gépét.

 

Zsolt Herenden végzett, mint porcelánfestő. A veszprémi fiatalember jókor volt jó helyen: Szentkirályszabadja közel van otthonához. 2000-ben egy ismerőse beajánlásával az akkori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél első műveként megfestette Csőrike I-et. A rétisas – katonaságnál is hasznos „rejtőző” – színeit igyekezte a lehető legélethűbben visszaadni.
Lente Zoltán, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis századosa, a Szolnoki Repülőmúzemot üzemeltető csoport parancsnoka honlapunk érdeklődésére elmondta, Csőrike I. számos hazai és külföldi repülőnap sztárja volt a 2005-ös nyugdíjba vonulásáig.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Koller parancsnok hétfő éjjel a repülőmúzeumból új helyére, a RepTárba kísérte a Mi-24-es helikoptert | Fotó: Mészáros János
[/caption]

Egy olaszországi rendezvényen még dr. Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis megbízott parancsnoka is repült rajta.
A hadrendből 2004-ben vonták ki, rá egy évre már a Szolnoki Repülőmúzeum egyik kiállított rabjaként vonzotta magára a látogatók szemeit. A Kilián úti repülőmúzeumban kissé már megkopott a színe, ezért tavaly októberben Juhász István szakaszvezető, az eredeti mintát és színeket követve, felfrissítette a madarat. Tavaly a taiwani ChengPing Fan érkezett meg Magyarországra egy makettkiállításra, ahol a Csőrike másával kategóriájának első díját nyerte el.

Ha pedig már hazánkban járt, a Szolnoki Repülőmúzeumban megtekintette az életnagyságú vasmadarat, majd pedig elutazott Veszprémbe, és felkereste Simkó Zsoltot is, akinek megmutatta a festett makettjét.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!