Bulvár

2013.05.02. 09:45

Különleges tehetségre bukkantak: nyolcévesen a legjobbak közt

Nemrég a nagykátai térségi Ki mit tud?-on első lett, egy nemzetközi hegedűfesztiválon pedig ezüst díjat kapott. A nyolcéves Burai Zsolt hegedűjével többször is bizonyított már a Jászság rendezvényeinek színpadán.

Illés Anita

A második osztályos Burai Zsolt sok meglepetést okoz közönségének, mert korát meghazudtoló módon játszik hegedűjén. Szívesen hívják szerepelni különböző rendezvényekre. Fellépett már többek között az alattyáni falunapon, iskolai programokon, idősek otthonában, a Jászok Világtalálkozóján, sőt már zenekart is vezetett különböző rendezvényeken.


Május 11-én Jászapátin a Jász bálon a beköszöntő zenét Zsoltika fogja játszani. Alázattal, szeretettel, ősi tudással szólaltatja meg hegedűjét. Hegedülés közben eggyé válik hangszerével és a zenével. Előadását a közönség csodálattal hallgatja, és kíváncsian kérdezik, vajon ki lehet a „kis hegedűs”?


Zsoltit és szüleit alattyáni otthonukban kerestem fel, a fiú izgatottan készült a beszélgetésre, amelybe az anyukája és az apukája is bekapcsolódott. Elmesélték, hogy a családban nagy hagyománya van a zenének, így nem véletlen, hogy Zsoltit már kicsi korában vonzotta a zene világa. Másfél éves volt a fiú, amikor szülei felfigyeltek arra, hogy a gyermeket nagyon érdekli a hegedű, mindig a hangszerrel játszott. A játék, a zene azóta is kíséri az életét, a mindennapok része.


– A jászberényi Székely Mihály Általános Iskola zenetagozatán tanulok és a Palotási János Zeneiskola növendéke vagyok – mondja Zsolti. – Előbb tanultam meg a kottát olvasni, mint betűket írni és olvasni. Anyukám unokatestvére, Horváth Sándor kezdett el tanítani. Először magyar nótákat, népdalokat tanultam meg, majd jött a klasszikus zene. A zeneiskolában pedig Bernhardt Andrásné, Évike néni tanítványa vagyok. Hálás vagyok tanáraimnak, hogy átadják nekem tudásomat. Első fellépésem egy óvodai bálon volt, akkor nagycsoportos voltam – meséli a fiú.

Elárulta, hogy kedvencei a klasszikusok, nagyon kedveli Brahms V. magyar tánc művét. Az iskolai foglalkozásokon kívül rendszeresen gyakorol otthon is. Nincs olyan nap, hogy ne szólaltassa meg a hegedűjét. Természetesen a többi tantárgyat sem hanyagolja el, kitűnő tanuló.
A sok gyakorlás pedig meghozta a gyümölcsét. Zsolti március 16-án Nagykátán a VIII. térségi Ki mit tud?-on vett részt, ahol hangszeres zene kategóriában első helyezést ért el. A versenyen a Honfoglalást és a Ha én rózsa volnék című dalokat játszotta el hegedűjén.

Korábban, a VII. Nagykátai Ki mit tud?-on klasszikus zene kategóriában indult, és szintén első helyezett lett. A „kis hegedűs” életének egyik legnagyobb megmérettetése volt a Törökszentmiklóson megrendezett III. Nemzetközi Hegedűfesztivál, ahol az első korcsoportban nyújtott teljesítményéért, kötelezően és szabadon választott művek előadásával ezüst minősítésben részesült. Zsolti az első korcsoportba tartozott, ahol 34 versenyző mérte össze tudását. Az első korcsoportba sorolás érdekessége, hogy abban a 2002 előtt született versenyzők vettek részt, Zsolti pedig két évvel fiatalabb volt versenytársainál. Amikor a nyolcesztendős fiút a jövőjéről kérdeztem, nem sokat gondolkozott. Határozottan azt válaszolta, hogy hegedűművész szeretne lenni. Tervei megvalósításában támogatják őt szülei, rokonai, tanárai, és ő maga is mindent megtesz, hogy tovább haladjon az úton, minél jobban megismerje a hegedülés világát, tökéletesítse tudását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!