Bűnmegelőzés

2013.01.21. 16:30

Megelégelték a sorozatbetöréseket a Jászságban

Az önkormányzatok kezdeményezésének eleget téve, belügyminisztériumi határozat alapján ismét a rendőrség készenléti egységei segítségével próbálnak javítani a Jászság közbiztonsági helyzetén. Közben már megszületett az elvi döntés: minden járásban rendőrkapitányságot hoznak létre.

Szoljon.hu

– A sorozatbetörések halmozódása volt az, ami miatt folyamatosan panaszkodik a lakosság – mondta Drávucz Katalin, Jászladány polgármestere lapunknak.

– A problémák miatt pedig az elmúlt év ősze óta rendszeresen jeleztem a térségi, illetve a megyei rendőri vezetőknek, sőt a megyei rendőrfőkapitány járt is nagyközségünkben ez ügyben.
Megtudtuk, a ladányiaknak abból lett elege, hogy meglehetős rendszerességgel látogatják házaikat a betörők. Nem csak egy-egy ingatlant törnek fel a bűnözők, hanem egymás után sorozatban négy-öt épületet „kutatnak” át.

Elhatalmasodott a településen a kerékpárlopás is.

– Az ilyen típusú bűncselekmények jelentek meg az utóbbi időben a szomszédos Jászalsószentgyörgyön is, illetve olykor a betöréssel együtt az elkövetők akár a lakókat is megtámadják – tette hozzá Drávucz Katalin.

– Ezért fogalmaztuk meg közösen a szomszédos település polgármesterével levelünket, miszerint ismét szeretnénk, ha a rendőrség készenléti egységei teljesítenének szolgálatot a térségben.

A polgármester véleménye szerint 2011 őszén rendkívül pozitív hatást gyakorolt az a térségben élők közbiztonság érzetére, hogy folyamatosan tapasztalhatta a rendőri jelenlétet. Úgy vélik azonban mindezek mellett, hogy az igazi, tartóst megoldást az jelentene, ha a rendőrök állandó létszámát emelnék meg a térségben, hogy a kistelepüléseken is érzékelhető legyen a rendőrök jelenléte.

Pócs János országgyűlési képviselő elmondta, az említett települések mellett Jásztelken, Jánoshidán, Alattyánon és Jászapátin is hasonló vélemények fogalmazódnak meg. A betörések, lopások mellett pedig egyre nagyobb arányú a bűnözők körében a kábítószer-fogyasztás, illetve a kábítószer-kereskedelem.

A belügyminiszternek írt levelében továbbá kiemelte, hogy Jászapáti piacterén sötétedés után már nyíltan árulják és fogyasztják a kábítószert. Mindez pedig újabb és újabb bűncselekményeket szül, hiszen a drogok beszerzéséhez szükséges pénzt is csak a lopásból tudják előteremteni az érintettek.

A képviselő mindezek mellett elmondta, hogy a térségben élők kérésének eleget téve várhatóan már ezen a hétvégén jelen lesznek a Jászságban a készenléti rendőrök, és ezentúl – egyelőre még nem tudni pontosan mennyi ideig – rendszeresen adnak majd szolgálatot az egyes településeken.

Sosem árt a több rendőr

A Jászberényi Rendőrkapitányság parancsnoka, Halmai Ferenc lapunknak elmondta, hogy értesült a kezdeményezésről az országgyűlési képviselő tájékoztatása alapján, és ennek megfelelően megkezdődtek az egyeztetések az üggyel kapcsolatban. Mindenképpen üdvözlendő dolognak tartja, ha több rendőr érkezik a Jászságba, mert ha többen dolgoznak egy területen, azzal csak javulhat a közbiztonság.

Pócs János képviselőtől megtudhattuk, továbbra is dolgoznak azon, hogy bővüljön a rendőrség létszáma, országos szinten képzési programok indulnak ennek érdekében. A Jászapáti Rendőrőrs tekintetében pedig szintén a létszám bővítése, illetve a folyamatos 24 órás szolgálat biztosítása a cél. Hosszútávon pedig szeretnék elérni, hogy a jászapáti járás székhelytelepülésén is rendőrkapitányságot alakítsanak ki.

A képviselő elmondta, az elvi politikai döntés megszületett arról, hogy minden járásban működjön rendőrkapitányság. Az ehhez szükséges feltételek megteremtésén, illetve a szükséges törvényi szabályozáson dolgoznak ez idő szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!