Bűnmegelőzés

2013.08.23. 07:18

Mi értelme gazdálkodni, ha úgyis más aratja le a termést?

Egyik délután egy személyautó várakozott a kukoricaföld mellett, amikor egy másik megállt mögötte. Ekkor már mindkét autó vezetője gondolta, gond van.

Szoljon.hu

Corn cob 1

Fotó: Getty Images/iStockphoto

 Az egyik ezért, a másik azért. Aztán hirtelen nagy lett a mozgolódás a kukoricasorok között...
– Erre egyszerűen nem lehet mit mondani, nagyon dühös vagyok – meséli a szolnoki gazda, Lajos.

– Ezen a nyáron ez volt a második banda, amelyet rajtakaptam a kukoricásomban. Most már mindegy, a termés kétharmad részét már magukkal vitték. Most mondja meg, miért gazdálkodjon így az ember, így nincs értelme ennek az egésznek! Más aratja le a munkámat, élvezi a hasznát – mondja elkeseredve, miközben elkezdi nekünk felgombolyítani az elmúlt napok történéseinek fonalát.

– Elmúlt hét szombatján éppen kijöttem a földemet megnézni, amikor megláttam két biciklit a kukoricás mellett. Láttam azt is, hogy két tizenéves gyerek kezd el rohanni úgy, hogy még a kerékpárokat is maguk mögött hagyták. Én meg, gondoltam magamban, alaposan kitolok velük, szólok a rendőröknek és magamnál tartom a bicikliket.
Fel is dobtam az egyik kerékpárt a tetőcsomagtartóra, de mire a másikhoz értem, egy rohanó alak felpattant rá és eltekert. Autóval a kiérkező rendőrök elé indultam, amikor hirtelen egy tizenéves fiú az autóm elé ugrott, és azt kiabálta, hogy elloptam a biciklijét.

Szóváltásba keveredtem vele, mire gyorsan lerántotta a kerékpárját és elszelelt. Nem jutottak messzire, a rendőrök karmai közé rohantak. Hiába igazoltatták őket, nem volt bizonyíték, csak később találtam meg az összekészített zsákot a letört kukoricával. Ekkor még nem is sejtettem, ez még csak a kezdet volt – tette hozzá. A gazda másnap, hogy megnézze, milyen kárt tett a két fiatal a táblában, kikocsizott a földjére, de legnagyobb meglepetésére egy ismeretlen autót talált ott, amelyben már kilenc zsák letört kukorica volt bepakolva. Megállt mögötte, felírta a rendszámot, majd kiszállt, és odament a volán mögött várakozó férfihoz. – Rákiáltottam, és kérdőre vontam – folytatta Lajos gazda.

[caption id="" align="alignleft" width="726"] A termény érése idején sajnos nemcsak a gazda jár ki a földjére, hanem
rosszban sántikálók is megfordulnak.
Képünk illusztráció
[/caption]
– Erre csak annyit mondott, minden rendben lesz, csak ne hívjam a rendőröket. Egyelőre nem is tettem, hanem az összekészített zsákokat átpakoltattam a saját autómba. Át is pakolt mindent, de közben folyamatosan azt hajtotta, ne hívjam a rendőröket. A kukoricásban nem volt mozgolódás, ezért azt hittem, hogy egyedül van. Miután elment, a rendőrök is megérkeztek, megtettem a feljelentést. Akkor még nem tudtam, valójában mi is történt. Csak később mentem megnézni a földemet, ahol azonnal láttam, többet loptak itt el, mint amennyivel elkaptam azt a pasast – jegyezte meg. A férfi elmondta, az út melletti érintetlen sorok mögött teljesen lecsupaszított kukoricatáblát talált.

– Hasznom már nem lesz a földből, ráadásul a területet bérelem is. Így nem lehet gazdálkodni – mondja keserűen, majd hozzáteszi, legalább egy mezőőr járhatná a területet, mert az nagy segítség lenne, hiszen sok termőterület van a környéken. A termények, zöldségek lopása természetesen nem csak Szolnok környékén okoz komoly problémát a gazdálkodóknak. Tiszaföldvár homoki részén nyaranta mindennapos dolog, hogy lába kél egy-egy gyümölcsös összes termésének vagy egy zártkert minden beérett zöldségének egyetlen éjszaka alatt. A helyi önkormányzati képviselő, Gődér Gábor a körzeti megbízott segítségével a mezőőrséget próbálta tavasszal életre kelteni, kevés sikerrel.

– A szervezet felállítása visszaszoríthatná a rendszeres lopásokat. De sajnos éppen azok nem támogatják a mezőőrséget, akikért alakulna a szervezet. A legnagyobb földterülettel rendelkező gazdálkodók azok, akik elzárkóznak a mezőőri járulék megfizetésétől. Most, augusztus végén ugyanott tartunk az egyeztetésben, mint áprilisban. A tárgyalások ősszel folytatódnak a gazdák, a polgárőrség, a rendőrség és az önkormányzat között, remélhetőleg nagyobb sikerrel. Addig viszont bármikor előfordulhat, hogy reggelre eltűnnek a termények a földekről.

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy elejét vegye a terménylopásoknak. A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától megtudtuk, elsősorban a gyümölcsösöket dézsmálják a tolvajok, de előfordul, hogy fóliakerteket, szántókat is megkárosítanak. Az elmúlt időben, a gyors bejelentéseknek köszönhetően, több esetben is sikerült tetten érni, elfogni a tetteseket.

A mezőőröknek több jogosultságuk van

Jó tudni, hogy a mezőőr hivatalos személynek minősül. Ugyanolyan mértékben védi a törvény, mint a rendőrt. Ha valaki megüti őket, az olyan, mintha egy rendőrt bántalmazna. – A mezőőröknek több joguk van, mint a polgárőröknek – mondja Kecse László tiszaföldvári polgárőr-vezető.

– A tetten ért személyt igazoltathatja, és felszólíthatja a terület elhagyására, ráadásul a mezőőr bármikor feltartóztathat egy autót, sőt, belenézhet a csomagtartóba is. Mi sajnos ezt nem tehetjük – fűzi hozzá. Gődér Gábor, Tiszaföldvár egyik önkormányzati képviselője hozzátette, ahhoz, hogy megalakuljon a mezőőrség, a földdel rendelkező gazdáknak kellene befizetni körülbelül hétszáz forintot hektáronként a falugazdászoknak, ebből foglalkoztatnák az őröket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!