Bűnmegelőzés

2015.05.19. 12:49

Felejthetetlen estét kínált a fiataloknak az ismeretlen férfi

Akartok egy felejthetetlen estét? – tette fel egy ismeretlen a kérdést a hétvégén néhány fiatalnak Szolnokon, a Tisza parton. Később vált számukra egyértelművé, hogy a férfi droggal kínálta őket. Az esetről maguk a jelenlévők számoltak be lapunknak.

Szoljon.hu

Drug dealer offering drugs

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– El kell mondjam, még most sem tudom hová tenni a dolgokat, de akkor, ott nagyon féltem – mesélte a 21 éves szolnoki lány, Móni, aki történetével felkereste szerkesztőségünket, mondván tanulságos lehet másoknak is. – A barátaimmal találkoztam pénteken este a Tisza-parti sétányon. Jól éreztük magunkat, előtte egy szórakozóhelyen voltunk, de ki akartunk menni egy kicsit a zajból, hogy beszélgessünk. Alig negyed órája ücsörögtünk, amikor egyszer csak a távolból egy mély férfihangot hallottunk. Először fel sem fogtuk, hogy hozzánk beszél, de egy idő után már egyértelműen bennünket szólított meg. Nem kertelt, egyszerűen feltette a kérdést, hogy akarunk-e egy felejthetetlen estét? Azt hittük valami perverz, de a következő mondatával már egyértelművé vált, hogy kábítószert kínálgat. Nem mondta ki egyszer sem a drog, kábítószer, vagy hasonló szavakat, de tudni lehetett, hogy mire gondol – érezni lehetett rajta, hogy nem először csinálja.


– Mi azonnal mondtuk neki, hogy nem kell tőle semmi – vágott közbe Edina, Móni barátnője. – Egy ideig még szövegelt, hogy nem fogjuk megbánni, meg hogy milyen jó lesz nekünk, végül rájött, hogy nálunk ezzel a dologgal nem rúghat labdába. Hogy ki lehetett máig nem tudjuk, mert nem lépett ki az árnyékból, nem láttuk se az arcát, se a ruházatát. Egy igazi fantom volt. Minden esetre elmentünk onnan, mert igencsak félelmetes volt ez az eset – tette hozzá a fiatal nő.
Érdekes módon mindkét hölgy azt mondta, hogy hirtelen azt sem tudták, mit kell ilyenkor tenni, értesítsék a rendőrséget, vagy csak egyszerűen álljanak odább?


– Minden esetben értesíteni kell hasonló helyzetben a rendőrséget!– mondta megkeresésünkre Szabó Zita alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A hölgyek által elmondott helyzetek nem jellemzőek a városban, de mint mondtam, minden esetben értesíteni kell a rendőrséget, ha valaki ilyet tapasztal. És fel kell hívni a figyelmet, hogy soha ne fogadjanak el idegenektől semmiféle tablettát, port, vagy gyanús eredetű dohányterméket. A mostanában forgalomban lévő, úgynevezett dizájner drogok összetétele életveszélyes is lehet, hiszen nem tudni, az előállítók milyen anyagot használnak fel, ebből adódóan azok hatásmechanizmusa sem ismert – hívta fel a veszélyre a figyelmet az alezredes.
Talán ezeket a fiatalokat is már az új, Facebook néven elhíresült dizájner droggal kínálták, amely a közösségi oldalra jellemző „f” betűvel forgalmaznak a terjesztők. Az új veszélyre már az Országos Rendőr-főkapitányság is felhívta a figyelmet, miután 15 budapesti fiatal került a szer fogyasztása után kórházak intenzív osztályaira. A kékes színű tabletta összetétele egyelőre nem ismert, de folyamatos hallucinációkat, álmosságot, levertséget, mozgászavart okoz a fogyasztók körébe. A szer megjelenéséről már az egész ország területéről érkeztek jelzések, így nem csak a fővárosban élők kerülhetnek életveszélybe a szer fogyasztását követően.

Tudta-e?

- Az interneten legtöbb esetben virágtrágyaként vagy füstölőként értékesítik a dizájner drogokat.

- A legtöbb ilyen szer összetétele nem ismert, de erősen toxikus hatású mérgeket is tartalmazhatnak.

- Függőség is kialakulhat, amelynek hatására súlyos károsodásokat szenvedhet el a fogyasztó szervezete a toxikus anyagok hatása nyomán. De a mérgezés akár már az első fogyasztás után is bekövetkezhet.

- A legtöbb ilyen szer összetétele nem ismert, de erősen toxikus hatású mérgeket is tartalmazhatnak.

- Függőség is kialakulhat, amelynek hatására súlyos károsodásokat szenvedhet el a fogyasztó szervezete a toxikus anyagok hatása nyomán. De a mérgezés akár már az első fogyasztás után is bekövetkezhet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!