Bűnmegelőzés

2015.05.18. 07:32

Roma polgárőrcsoport felállításán dolgoznak

Kifejezetten romákból álló polgárőrcsoportot szervez a Törökszentmiklósi Polgárőr Egyesület, akik jórészt a romák által lakott városrészben teljesítenek majd szolgálatot. Azt várják ettől a lépéstől, hogy a csoport tagjai nagyobb hatékonysággal tudnak majd rendet tartani az adott területeken.

Kovács Kriszta

Önálló roma polgárőrcsoport felállításán dolgozik a törökszentmiklósi polgárőrség, már elkezdték az új jelentkezők elméleti oktatását – tudta meg lapunk Kolozsi Józseftől. Az egyesület elnöke azt tapasztalata, hogy igény van a speciális csoportra a lakók részéről is. – A tagok között most négy roma származású férfi van, ők több éve, évtizede dolgoznak velünk, és meg vagyunk elégedve a munkájukkal. Most azért szervezünk egy kifejezetten romákból álló polgárőrcsoportot, mert ők jobban ismerik a roma lakosokat, rájuk jobban hallgatnak, így várhatóan nagyobb hatékonysággal tudnak intézkedni az adott városrészben – magyarázta Kolozsi József.

Még oktatják az új tagokat a feladatra

Az újonnan jelentkezett tagok elméleti oktatása már elkezdődött. Előadásokat tartottak nekik többek között arról, mit jelent polgárőrnek lenni, mihez van joguk, mi a kötelességük és részt vettek drogprevenciós előadáson is. Később, ideiglenes tagként terepre is kimehetnek a régi tagokkal, hogy a gyakorlatban lássák, hogyan kell intézkedni a különböző szituációkban. Nem mindenki alkalmas a feladatra, ami már a betanítás időszakában kiderül.

– Olyan embereket veszek majd magam mellé, akikről tudom, hogy megfelelőek a feladatra – jelentette ki Hornyik János. A férfi már 24 éve lát el polgárőri feladatokat a városban, megalakulása után ő lesz a 10-15 fős roma csoport vezetője. – Itt nőttem fel, ismerek mindenkit, tudom, ki kivel áll rokonságban, ami előny, mert sokszor előre kitalálom, ki sántikál rosszban és figyelmeztetni tudom, hogy észnél legyen, mert bajba kerülhet – mondta Hornyik János. – Egy polgárőrnél fontos, hogy ápolt és tiszta legyen. Az egyenruhához méltóan kell viselkedni, nem szabad meggyalázni sem azzal, hogy koszos, sem a viselkedéssel – szögezte le a férfi.


A roma csoport tehát elsősorban a romák lakta városrészben lát el majd polgárőri szolgálatot. A „bázisuk” a most épülő közösségi házban lesz. – A Jókai úttól lefelé eső terület tartozik majd hozzánk, ami három részből áll. A négyes számú főút jobb és bal oldalán járőrözünk, illetve oda tartozik a vasúton túli rész is – magyarázta a férfi hozzátéve: úgy tudja, hogy a közel 21 ezer fő lakosságú Törökszentmiklóson körülbelül 1500 roma lakik az általa felvázolt területen. Tudomása szerint különösen a besurranások, lopások és a drogfogyasztás a legnagyobb probléma az említett városrészben.
Az új csoport tagja lesz Suki Gyula is. – Mikor közöltem az ismerőseimmel, hogy csatlakozom a polgárőrökhöz, azt mondták, spicli vagyok, de én nem így gondolom. Azt vettem észre, hogy az elmúlt években megváltozott a romák összetétele, különösen a fiatalabbak között vannak rendbontók, olyanok lettek, mint a vad lovak és azt hiszik, nekik mindent szabad. Azért jelentkeztem, hogy segítsek, hogy ne fajuljon el még jobban a helyzet – mondta. Szerinte meg kell mutatni a fiataloknak, hogy hogyan lehet tisztességesen élni, meg kell tanítani őket, hogy ne bűnözzenek, inkább válasszák a tisztességes életet.


– Jónak tartom, hogy több roma polgárőr lesz, így talán nagyobb lesz itt a biztonság – szögezte le Ramos András. A fiatalember az egyik városszéli utcában lakik, azt mondta, most még egy fát sem tud ültetni úgy, hogy ne tartana attól, elviszi valaki. Hatvani Zsigmondné 1953 óta lakik a Kossuth úton. Neki sosem volt problémája a romákkal, de örül, ha a mostaninál is nagyobb rend lesz a környéken.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Suki Gyula (balra), Hatvani Zsigmondné és Hornyik János. Bíznak benne, hatékony lesz az új csoport FOTÓ: Kovács Kriszta
[/caption]

Huszonnégy órás ügyeletet tartanak

A törökszentmiklósi polgárőr egyesületnek jelenleg 65 tagja van, közülük 13 nő. Az újabb jelentkezőkkel várhatóan meghaladja a létszám a 70-et. 2014-ben összesen 5420 órát töltöttek szolgálatban, ebből 153 órát a rendőrséggel közösen. 25 alkalommal értesítették a hivatalos szevreket és 20 alkalommal nyújtottak segítséget a rászorulóknak. 808 alkalommal végeztek egyéb intézkedéseket.

Még oktatják az új tagokat a feladatra Az újonnan jelentkezett tagok elméleti oktatása már elkezdődött. Előadásokat tartottak nekik többek között arról, mit jelent polgárőrnek lenni, mihez van joguk, mi a kötelességük és részt vettek drogprevenciós előadáson is. Később, ideiglenes tagként terepre is kimehetnek a régi tagokkal, hogy a gyakorlatban lássák, hogyan kell intézkedni a különböző szituációkban. Nem mindenki alkalmas a feladatra, ami már a betanítás időszakában kiderül. Suki Gyula (balra), Hatvani Zsigmondné és Hornyik János. Bíznak benne, hatékony lesz az új csoport FOTÓ: Kovács Kriszta -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!