Bűnmegelőzés

2017.04.14. 17:30

A bűnözőknek, tolvajoknak Törtelen is van félnivalójuk

Úton-útfélen számos településen fogad minket a jól ismert tábla: „Településünkön polgárőrség működik”. Azonban az itteni faluvédők nemcsak a település békéjét érzik fontos feladatnak, hanem emberségből is rendre jelesre vizsgáznak.

Hartai Gergely

KODAK Digital Still Camera

Jótékonykodás és felelősségvállalás másokért. Úgy tűnik, ezeket tűzte zászlajára a törteli egyesület. Pál Antal, a Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület elnöke és immáron negyvenkilenc fős csapata tavaly szép gesztusokkal hívta fel magára a figyelmet.

– Az utóbbi időben javult a közbiztonság a településen, habár néhány kisebb lopás azért előfordul. Szerencsére betörések már szinte egyáltalán nincsenek, kirívó esetek azonban néha igen. Egy járőrözésünk során kollégám jóvoltából egy idős hölgy kihűlését is sikerült megakadályoznunk. Nemrégiben egy súlyos testi sértéses bűncselekmény is történt.

– Tetten éréskor pedig nem könnyű a dolgunk, a rendőri intézkedésig a helyszínen kell tartanunk az elkövetőt – avatott be a polgárőri munka részleteibe Pál Antal, aki hozzátette, a klasszikus faluvédő feladatok mellett szervezetük más téren is szívesen vállal szerepet a település életében. Antal és kollégái ugyanis az elmúlt években sokat tettek azért, hogy a rászorulók életét is jobbá tegyék.

– Tavaly több jótékonysági rendezvényt is szerveztünk. A legmegrázóbb mind közül talán a focigála volt, melyet egy súlyosan beteg kisgyermek felépülése miatt rendeztünk meg. Tizenkét csapat nevezett erre az alkalomra, a nevezési díjakat pedig a beteg gyermek szüleinek ajánlottuk fel. A kocséri csapat, bár indult volna a megmérettetésen, időközben jelezte, hogy létszámhiány miatt nem tud kiállni. Mégis a csapat vezetője megkeresett és a teljes összeget átadta, mintha ők is játszottak volna.

– Megdöbbentő volt látni, hogy mennyi ember megmozdult a jó ügy érdekében. Jelentkezett csapat Érdről, ugrálóvárat ajánlottak fel a programon részt vevő gyerekeknek, segített nekünk pékség és vendéglátóegység is. Főzőversenyt is rendeztünk. Így lett a focigálából egy majális szintű műsor. Itt persze nem áll meg az elképzelések sora. Idén is aktívak szeretnénk lenni – tette hozzá az elnök.

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Munkában Pál Antal, a törteli faluvédők elnöke | Fotó: Hartai Gergely
[/caption]

– Az idei tervek között szerepel hat nehéz sorsú gyermek segítése. A kis rászorulók támogatásának módjáról egyelőre nem döntött az egyesület. A rendőrség engedélyét viszont egy KRESZ-oktatás kivitelezéséhez fogjuk kérni – hangzottak a jövőbeli tervek, amelyek megvalósítására idén is jó esély van, ugyanis Törtelen továbbra is sokan támogatják a polgárőrök rendhagyó jótékonysági kezdeményezéseit.

– Rengetegen ismernek a környéken, és tudják, hogy nemes célokat szeretnénk szolgálni, így támogató is akad bőven. A lakosságtól is sok elismerést kapunk. Újból szeretnénk focigálát rendezni, melyet szintén valamilyen jótékony célra ajánlanánk fel.
Antal a fiatalok bevonását is fontosnak tartja. Szerinte az utánpótlás „kiképzése” elengedhetetlen a szakma fennmaradásához.

– Tizennyolc éves fiam már saját járőrszolgálatot visz, nagyon büszke vagyok rá. Ő viszi kéthetente a pénteki napokat. Az egyesületben egyébként tizennyolc év alattiak is vannak, akiket az érettségihez szükséges ötvenórás közmunkában tudunk segíteni. Tevékenységünket ugyanis közmunkaként beszámíthatják – mondta el Pál Antal, aki elégedettségének is hangot adott: a faluvédők mindenben számíthatnak egymásra. Huszonhárom éves törteli tartózkodása során Antalnak szívügye lett a település, amelynek lakóiért szívesen kiáll.

A civilben buszsofőr faluvédőelnök reméli, sokan követik példájukat, és egyre több fiatalt láthat majd sorai közt a szervezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!