Feladta a leckét

2019.03.27. 12:42

Megvegyük a legjobb fotókat készítő új csúcsmobilt? Vagy ne?

Mondhatnánk az elcsépelt viccet: annyira bizonytalan vagyok, doktor úr. Vagy mégsem?

Kép: Shutterstock

Mert ha lenne pénzünk rá, a Huawei tegnap megjelent P30 Pro-jának akkor is van egy igen kemény, nehezen leverhető versenytársa: előd önmaga.

Egyelőre csak a gyári hardveres adatok állnak rendelkezésünkre, de szinte tökéletesen ki lehet sakkozni, mi várható a gyakorlatban az új csodától.

A tavaly ilyenkor megjelent P20 Pro az akkor forradalminak számító három Leica (!) kamerájával hódított: a hátlapján ugyanis 8 megapixeles tele, 40 megapixeles főkamera, ráadásnak egy fekete-fehér 20 megapixeles bámul a világra.

A független, profi mobiltesztelő DxOMark akkor sebesen ki is hozta elsőnek a P20 Pro-t (109 pont), amit most a szintén a kínai cég által gyártott Mate 20 Pro-val közösen elfoglalt első helyéről a P30 Pro (112 pont) taszított le.

A kérdés csak annyi, hogy

megéri-e a borsos áron árusítandó P30 Pro-t megvenni 3, azaz három pont előnyért?

Akinek bőven van pénze (belső tárhelytől függően 300-330 ezer Ft), s szereti az újdonságokat, annak nyilván kell a készülék. Akinek nincs P20 Pro-ja, viszont szeretne rossz megvilágítási körülmények között, vagy akár éjszaka is fotózni, valamint szüksége van jó tele lencsére, annak

ideje belátni, hogy fotózásra jelenleg Kínában gyártják az egyik, ha nem „a” legjobb mobilt.

A készülék ötszörös optikai, tízszeres hibrid, valamint ötvenszeres digitális zoommal rendelkezik, így a felhasználó az apró részleteket megjelenítő, professzionális fotókat készíthet, akár éjszaka is. A P30 széria okostelefonjaival stúdióminőségű videófelvételek is rögzíthetők: a mesterséges intelligenciának köszönhetően a hátlapi lencsék egyszerre több nagy felbontású felvételt is készítenek, majd kombinálják azokat.

Idén a periszkópot dobták be csaliként

A 40 MP-es kamera SuperSpectrum szenzora az éjszakai fotózásért, a 20 MP-es lencse az ultraszéles látószögért felel, a 8 MP-es telefotó lencse mellett pedig egy Time of Flight (ToF) technológiával felszerelt kamera is helyet kapott, amely a 3D-modellezést és a mélységérzékelést segíti elő.

Az 1/1.7 hüvelykes SuperSpectrum RYYB szenzor a szokásos RGGB érzékelőktől eltérően nagyobb pixeleket eredményez, valamint a zöld színű képszemcséket sárgákkal helyettesíti, így a P30 Pro elérheti akár a 409,600 ISO értéket is: ami a fotósoknak sokat mondó adat.

És a nagy ütés: a P30 Pro SuperZoom periszkópos kialakítást használ.

Amit egyébként " target="_blank" rel="noopener">az Oppo már megcsinált, de akkor is szép mutatvány: mivel nem lehet mobilba a telelencsének valami kiugró toronyszerűséget elhelyezni, a készülék belsejében elfektetett periszkópban a lencsék tükrökkel irányítják a szenzorra a fényt.

Mit rejt még a készülék?

A P30 Pro 6,47 hüvelykes FHD+ (2340x1080) kijelzőt kapott – cseppnyi notch lóg bele, tehát a Huawei nem ült fel az előlapi fúrt lyukú szelfikamera vonatára.

Ellenben a majdnem teljesen kávamentes előlapi üveg alatt kapott helyet a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó. Az LG megoldására kísértetiesen emlékeztető Acoustic Display technológia pedig a hangzást a kijelzőbe épített maglev hangszóróval biztosítja, így

az audiótartalmak a képernyőn keresztül szólalnak meg.

Mindehhez az erőt a 7nm-es, Dual-NPU Kirin 980 processzor biztosítja, ezzel garantálva például a gyorsabb képfelismerést. A készülékeken persze a legújabb EMUI 9.1. operációs rendszer fut.

A Huawei P30 Pro támogatja a 40W-os gyors és a visszatöltési SuperCharge technológiát, 4200 mAh-s akku garantálja az akár 24 órás használatot. Grafénalapú hűtőrendszere hatékonyan kezeli a telefonok hőmérsékletét, ezért a felhasználónak nem kell tartania a nagy teljesítmény okozta túlmelegedéstől.

A készülék Magyarországon április elejétől a klasszikus Éjfekete árnyalat mellett Auróra kék és Jégkristály kék színben, valamint kizárólag a Huawei Experience Store kínálatában Naplemente színben is kapható lesz.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!