Tehetünk ellene

2019.04.09. 06:00

Négy árulkodó jel, hogy vírusos a mobil

Ha nem is minden alkalommal, de az esetek többségében jellegzetes tüneteket mutat az Android, ha vírussal fertőzött.

Fotó: Shutterstock

Biztonsági jelentések szerint tavaly csaknem megduplázódott az okostelefonokat támadó vírusok száma.

Vírusként tartják számon a kémprogramokat, a zsarolóalkalmazásokat, az adataware reklámprogramokat, s lényegében minden olyan programot, ami veszélyezteti a személyes adataink biztonságát.

A négy jel, amelyek bármelyikének felbukkanásakor okunk van gyanakodni:

1. Véletlenszerűen vagy túl gyakorta felugró hirdetések

Ezek nem egyszerűen csak bosszantók, hanem szinte biztosan azért jelentkeznek, mert egy böngésző-gépeltérítő program, vagy malware költözött tartósan az okostelefonra.

2. Egyszerre csak túl gyorsan merülő akkumulátor

Nem feltétlen vírust jelez, előbb érdemes alaposan körülnézni a mobil legálisan beszerzett, vagy éppen gyárilag telepített alkalmazásai között is: előfordulhat, hogy egy rosszul megírt szoftver, vagy általunk rosszul beállított app szívja el a szuflát.

Ma már minden telefonban, a Beállítások/ Akkumulátor menüpont alatt megtalálhatók a futó programok fogyasztásának adatai.

Ha itt minden rendben, akkor viszont joggal gondolhatunk vírusfertőzésre.

3. Hirtelen megugró adatforgalom

Hasonlóan az előbbi pontban említett hibajelenséghez, lehet rossz beállítás következménye is. Igen gyakran azonban arról van szó, hogy valamelyik rosszindulatú alkalmazás az engedélyünk nélkül használja a mobil erőforrásait és internetes adatforgalmat generál.

4. Ismeretlen alkalmazás tűnik fel a menüben

Vizsgáljuk meg a telepített alkalmazások listáját, hogy nincs-e köztük olyan nevű, amilyent sohasem telepítettünk.

Megeshet, hogy cseles appról van szó: egyes újabb malware programok település után eltűnnek ugyan a listából, de az alkalmazáskezelőben gyanús üres helyet hagynak maguk után.

Mit tehetünk, ha már egyszer megtörtént a fertőzés?

Gyártónként más-más módszerrel érhető el az úgynevezett „Biztonságos mód”: többnyire a készülék kikapcsolása, majd két, vagy több hardveres gomb egyidejű lenyomása után. (Rövid kereséssel megtaláljuk az interneten, például a Youtube-on az adott készülék módszerét.)

Így, Biztonságos módban indítva távolítsuk el a nem a gyártótól, hanem valamely harmadik féltől származó, aggályos programot, majd indítsuk újra a mobilt.

Nem mindegy, milyen vírusvédelmet használunk

  • Lehetőleg csak a Google Play áruházból telepítsünk: az áruház még le is ellenőrzi rendszeresen adatbiztonsági szempontból a programokat.
  • Ne kattintsunk ellenőrzés nélkül a linkekre.
  • Érdemes a lehető leggyorsabban telepíteni a kiadott biztonsági frissítésket.
  • Csak ismert, megbízható gyártó vírusvédelmi szoftverét használjuk: számos ingyenes megoldás teljesen hatástalan, ha nem éppen még zavaróan is hat a telefon működésére.
  • Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!