Fél év alatt

2019.05.28. 10:31

Hárommilliárd hamis felhasználói fiókot dobott ki a Facebook

Nem elírás a szám: a közösségi oldalt üzemeltető vállalat a közösségi előírások kikényszerítéséről szóló jelentésében tette közzé az adatokat.

A tavalyi utolsó negyedévben 1,2 milliárd, az idei első negyedévben pedig további 2,19 milliárd hamis fiókot töröltek. A jelentés kiemeli, hogy az említett időszakban csaknem kétszer annyi hamis oldalt távolítottak el, mint az azt megelőző félév során.

A Facebook ezt a növekedést azzal magyarázta, hogy

„a szabálysértők automatizált támadásokkal próbálnak egyszerre több fiókot létrehozni”.

Ilyen automatizált fiókokat gyakran használnak álhírek terjesztésére. A közösségi oldal ezért még április elején bejelentette, hogy fokozza erőfeszítéseit a hamis információk kiszűrésére az európai parlamenti választások előtt.

Közölték azt is, hogy a hamis fiókokat többnyire sikerült röviddel létrehozásuk után felfedezni, vagyis még mielőtt azok aktívvá váltak volna.

A közösségi hálónak

havonta mintegy 2,4 milliárd aktív felhasználója van, 5 százalékuk azonban hamis fiókokhoz köthető.

Ez utóbbi kategória azonban mindössze egyike volt a jelentésben feltüntetett – előírásokat sértő – kilenc tevékenységnek, mint a meztelenség, a szexuális tevékenység, a zaklató magatartás, a gyűlöletbeszéd, a terrorpropaganda és az erőszak ábrázolása.

A jelentésből kitűnik az is, hogy a Facebook továbbá intézkedéseket foganatosított az erőszakkal és propagandával összefüggésbe hozható csaknem 52 millió felhasználói fiók ellen, illetve szexuális tartalmuk miatt 44 millió másik oldallal szemben.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik