microsoft

2019.10.29. 11:09

Még decemberben elkészülhet a következő Windows 10

Nem véletlenül lett csak szervizcsomag a novemberi verzió.

Forrás: Shutterstock

A Microsoft már jó ideje két „főverziót„ ad ki minden évben a Windows 10-ből, ezeket mi tipikusan óriásfrissítéseknek szoktuk nevezni a Techbázison – írja az Origo.

Az eddig megszokott menetrend az volt, hogy az első óriásfrissítés valamikor a tavasszal érkezett, ilyen a jelenlegi Windows 10 May 2019 Update. A másik úgy fél évvel később landolt, valamikor az ősz folyamán, ilyen lesz a jövő hónapban érkező Windows 10 November 2019 Update.

Ettől függetlenül az idei évben szokatlan dolgot művelt a Microsoft: amíg az említett Windows 10 May 2019 Update egy klasszikus óriásfrissítés, addig a Windows 10 November 2019 Update csak egy szervizcsomagnak mondható.

Nem is úgy fog települni, mint az eddig kiadott óriásfrissítések, hanem a klasszikus hibajavító patchek módjára lesz installálva a Windows Update-en keresztül.

Eddig az volt az elmélet a szokatlan helyzet kapcsán, hogy a Microsoft az idei évtől visszavesz a tempóból, hiszen az óriásfrissítések félévenkénti kiadása nem csak kényelmetlen és szükségtelen, de minőségbiztosítási problémákat is eredményezett; a notórius tavaly őszi óriásfrissítés például egyeseknél végleges adatvesztést okozott.

A Windows Central értesülései alapján most úgy tűnik, hogy nem erről van szó. Az idei kavarást az okozhatja, hogy a Microsoft szinkronba hozta az Azure és a Windows 10 fejlesztési ciklusait, így a jövőben a Windows 10 óriásfrissítései március és szeptember helyett decemberben és júniusban készülhetnek el.

Egyszerűen elcsúsztathatták az óriásfrissítések elkészítésének a határidejét, és az emiatt keletkezett zűrzavar megoldása érdekében lett az idén novemberi óriásfrissítés csak egy „szervizcsomag”.

Amennyiben hitelesek az információk, akkor a fast ringben lévő Windows Insider tesztelők által nyúzott, eddig jövő tavasszal érkezőnek gondolt óriásfrissítés még idén decemberben elkészülhet. Ez megmagyarázná, hogy a tesztelők miért nem kaptak már hetek óta egyetlen olyan buildet sem, amelyben bármiféle komoly újdonság lett volna: a Microsoft valójában már véglegesítette a funkcionális újdonságait,

az óriásfrissítés a fejlesztésének végső fázisában jár.

Mindez azt jelentené, hogy a Microsoft akár már januárban kiadhatná a Windows 10 November 2019 Update utódját, azonban a források nem tudják, hogy igazából mit tervez a vállalat. Egyelőre nem elképzelhetetlen, hogy továbbra is tavasszal és ősszel jönnek majd az óriásfrissítések, csak épp a Microsoft olyan plusz három hónapon át teszteltetni kívánja azokat a release preview kiadási csatornában lévő Windows Insiderekkel, hogy el lehessen kerülni a súlyos gondokkal küzdő óriásfrissítések általános kiadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!